Пробіотики: як вибрати та приймати

30 серпень 2023
Пробіотики: як вибрати та приймати

Серед інших мікроорганізмів, що населяють організм людини, окремо виділяються пробіотики. Без їхньої присутності практично неможливо уявити нормальну мікрофлору кишківника. Сам пробіотик для дорослого складається з різноманітних корисних бактерій, а також дріжджів, що мешкають природним чином в організмі будь-якої людини. Саме ці мікроорганізми здатні підтримувати не тільки здоров'я всього організму, а й прямо впливати на його працездатність.

Унікальність бактерій полягає в їхній можливості боротися з різними шкідливими бактеріями. Саме тому в разі їхньої нестачі рекомендується допоміжна терапія зі штучним прийманням препарату, що дає змогу поліпшити власне самопочуття.

Деякі помилково плутають пробіотики і пребіотики через схожість у назві. Але насправді останні є стандартними вуглеводами або навіть простими харчовими волокнами, необхідними для живлення вже розміщених у кишківнику різноманітних корисних бактерій.

Як саме пробіотики впливають на роботу мікрофлори ШКТ

На відміну від багатьох інших органів, саме в шлунково-кишковому тракті найбільш сприятливі умови для активного розвитку різноманітних мікробів. Серед них і пробіотики. Лише за приблизними підрахунками, у кишківнику розташовано понад 100 мільярдів різноманітних мікроорганізмів.

Серед них виокремлюються не лише корисні бактерії, такі як біфідобактерії та лактобактерії, а й різноманітні шкідливі. Наприклад, ентеробактерії, клебсієли, протеї та багато інших. Але корисних бактерій у рази більше, саме вони сприяють стабільній роботі кишківника, у разі множинного перевищення здатні пригнічувати шкідливі. Але в деяких випадках кількість корисних знижується в кілька разів. Фахівці подібний стан називають дисбактеріозом. По суті порушується баланс бактерій.

Порушення складу мікроорганізмів у кишечнику здатні негативно позначитися на роботі всього шлунково-кишкового тракту, відповідно страждає весь організм. У результаті знижується коректне засвоєння корисних речовин. Інакше мікробіота просто не стає здатною працювати і виконувати стабільно різноманітні завдання, зокрема:

  • контролювати метаболізм, адже саме нормальна мікрофлора дає змогу оперативно поглинати різноманітні вітаміни, амінокислоти, цукри та багато іншого, ферментувати продукти, що не перетравлюються в кишківнику та шлунку;
  • виступати в ролі бар'єра, не даючи змоги різноманітним токсичним речовинам потрапляти в організм через слизові оболонки кишківника;
  • підтримувати роботу імунної системи завдяки взаємодії пробіотиків з різноманітними корисними бактеріями, що мешкають у системі кишківника.

На цьому роль корисних мікроорганізмів не обмежується. Вони також здатні ущільнювати слизову кишківника, дають змогу дозрівати клітинам імунної системи.

Але в деяких випадках природної кількості пробіотиків недостатньо і необхідно використовувати допоміжні препарати.

Існуючі види пробіотиків

Залежно від актуальної структури, виділяють:

  • сухі;
  • рідкі;
  • закваски.

Виділяють також їх залежно від ключових складників. Вони можуть бути однокомпонентними і багатокомпонентними. Особливою популярністю користуються живі, оскільки вони починають працювати практично одразу після вживання всередину. Сухі менш популярні і використовуються тими, хто готовий витратити деякий час на очікування, оскільки необхідно почекати, доки бактерії переходять зі сплячого стану.

Під час вибору варто орієнтуватися насамперед на фірму-виробника. Тільки відомі компанії здатні гарантувати високу якість виробництва, зберігаючи необхідні вимоги для збереження необхідної якості. Адже коливання температури, вплив ультрафіолетового або теплового випромінювання (зокрема й короткочасне) здатні істотно скоротити якість і кількість корисних бактерій. Подібний негативний вплив чинить навіть невелика кількість вологи. Правила приймання пробіотиків актуальні як для сухих, так і рідких культур. Покупцеві після придбання також необхідно дотримуватися правил зберігання, особливо при постійному вживанні. Особливу увагу варто приділити і терміну зберігання продукту. У випадку з живими бактеріями їхня кількість може істотно скорочуватися до кінця терміну придатності. Відповідно буде нижчою й ефективність після вживання.

Коли варто почати приймати пробіотики?

Самостійний прийом речовин не рекомендується. Подібну рекомендацію може дати виключно фахівець. В іншому разі можливо зіткнутися з деякими побічними ефектами, такими як розлади роботи кишківника, постійні стани здуття живота, хворобливі відчуття.

Коли лікарі призначають пробіотики, враховуються багато факторів. Серед них анамнез здоров'я, актуальна наявність дієти (зокрема лікувальної), заборона на вживання деяких продуктів.

Найчастіше пробіотики призначаються курсом у таких випадках:

  • для відновлення мікрофлори кишківника після вживання антибіотиків (пробіотик після антибіотика назначається тільки лікарем, він також підкаже, як приймати пробіотик з антибіотиком для найкращого ефекту);
  • для підтримання імунітету в комплексній терапії;
  • вагітним;
  • дітям, зокрема немовлятам;
  • для лікування діареї.

Найголовніше, своєчасно визначити наявність проблеми. Використання пробіотиків допоможе налагодити роботу організму в максимально короткі терміни. І не варто забувати, що призначати препарат і необхідне дозування може виключно фахівець.

Знаючи, як вживати пробіотики, ви зможете покращити власний стан із мінімальними зусиллями. За необхідності можна додати БАДи для мікрофлори кишечника, але для використання в комплексі варто отримати вичерпну інформацію фахівця.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.