Хроніки CEPI: 4 роки боротьби з пандемічною загрозою

Власні вакцини на фінальних стадіях розробки є у 4 з 5 постійних членів Ради безпеки ООН (Великобританія, Китай, Росія і США, але замість Франції в списку розробників — Німеччина з «BioNTech» і, ймовірно, CureVac — в недалекому майбутньому. З 4 історичних виробників вакцин — «Sanofi», «GSK», «Merck» і «Pfizer» — тільки у останнього є виведений на ринок продукт. Але «Pfizer» зобов’язаний цим тільки об’єднанням з молодою німецькою компанією «BioNTech». Лідируючими розробниками є ті, що раніше співпрацювали з великими міжнародними організаціями в розробці вакцин проти пандемічної загрози.
Хроніки CEPI: 4 роки боротьби з пандемічною загрозою
19 февраль 2021
Поделиться:

COVAX — спільний проєкт Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Глобального альянсу з вакцинації та імунізації (Global Alliance for Vaccines and Immunisation — GAVI) і Глобальної коаліції за інновації для підготовки до епідемій (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations — CEPI). Створена на Давоському форумі в січні 2017 р. для боротьби з новими інфекційними захворюваннями, саме CEPI очолила розробку безпечної та ефективної вакцини проти COVID-19.

Так, у січні 2020 р., протягом двох тижнів після публікації послідовності генома вірусу COVID-19 і всього 141 підтвердженого випадку COVID-19 у всьому світі, CEPI розпочала роботу з розробки вакцин-кандидатів проти вірусу. CEPI змогла діяти з такою швидкістю, тому що вона вже визначила коронавіруси як серйозну загрозу і інвестувала понад 140 млн дол. США в розробку вакцин проти тяжкого гострого респіраторного синдрому (Severe acute respiratory syndrome — SARS) і близькосхідного респіраторного синдрому (Middle East respiratory syndrome — MERS). Протягом декількох тижнів після спалаху COVID-19 більшість партнерів CEPI з розробки вакцин від SARS/MERS переключилися на роботу над вакциною проти SARS-CoV-2. Всього через рік дві вакцини-кандидати за підтримки CEPI одними з перших у світі були схвалені регуляторними органами і використані для захисту людей від вірусу; завдяки інвестиціям CEPI понад 2 млрд доз вакцини потенційно будуть доступні для фонду COVAX в 2021 р.

CEPI як «вакцинний інкубатор»

Багато в чому COVID-19 став «обкаткою» концепції швидкої розробки вакцини проти нової вірусної загрози — «хвороби Х». Вчені вже працювали над вакцинами проти MERS і SARS — патогенів з того ж сімейства вірусів, що і COVID-19, що на цей раз дало вирішальну фору. При цьому у дослідників дуже великі плани, оскільки нові варіанти вірусу SARS-CoV-2 вже вислизають від імунітету, виробленого у відповідь на інфікування вихідними типами.

Однак бета-коронавіруси, що викликають SARS і MERS, пов’язані з рівнем летальності 10–35% (в 25–88 разів гірше, ніж COVID-19), тому поява варіанту, що поєднує трансмісивність COVID-19 зі смертоносністю SARS або MERS, буде вкрай руйнівним. Мінімізувати цю загрозу можна за допомогою вакцинації, причому в довгостроковій перспективі — шляхом розробки вакцини, що забезпечує захист від усього сімейства коронавірусів.

Передовий загін розробників групується навколо CEPI — інноваційного проєкту, що об’єднує державні, приватні, благодійні та громадські організації. До пріоритетних напрямів імунопрофілактики, які фінансуються CEPI на кошти вищеперелічених організацій, належать SARS-CoV-2, віруси Ебола, Ласса, чикунгунья, Ріфт-Валлі (долини Ріфт), SARS, MERS і вірусна інфекція ніпакс. У таблиці наведено важливі угоди, укладені CEPI в підтримку розробки вакцин проти COVID-19.