Чим краще лікувати геморой: причини, симптоми, методика лікування

31 липень 2023
Чим краще лікувати геморой: причини, симптоми, методика лікування

Геморой — це розповсюджене проктологічне захворювання серед жінок і чоловіків, що характеризується варикозним розширенням вен анального каналу. Застій крові спричиняє запалення гемороїдальних вузлів, що збільшуються у розмірах та доставляють неабиякий дискомфорт. Лікувати таке захворювання, як геморой, потрібно негайно, інакше наслідки будуть ще важчими. Звертатися потрібно до лікаря-проктолога, який призначить ефективні ліки або заходи проти геморою.

Який буває геморой?

Форми захворювання — зовнішня і внутрішня, відрізняються розташуванням запалених вузлів. Якщо гемороїдальні вузли знаходяться всередині прямої кишки, йдеться про внутрішній геморой. Цей різновид діагностують за допомогою пальпації чи обстеження спеціальними інструментами. При зовнішній формі вузли локалізовано навколо заднього проходу, в області анального кільця. Це запалення в судинних сплетеннях виглядає як шишка, що виступає з під шкіри.

Геморой лікують або консервативно, або оперативним втручанням. Під час консервативної терапії призначають ліки від геморою у вигляді мазей, свічок, кремів та гелів. Усі види ліків можна замовити на сайті аптечної мережі «Бажаємо здоров’я». Вибір методів лікування залежить від стадії хвороби. На початку розвитку геморою дієві речовини фармакологічних препаратів здатні полегшити стан хворого та зняти болісні симптоми. Запущені форми лікуються хірургічно: видаленням шишок та загуслої крові.

Зовнішній геморой: симптоми та причини виникнення

Під час геморою розмір вузлів буває різним. Причина їх виникнення — розтягнення стінок судин прямої кишки в результаті застою крові. Кров’яні згустки змушують випинатися стінки судин крізь тканини. Кровотеча більш характерна для внутрішньої форми геморою, адже шишки випинаються на слизовій оболонці. Зовнішні гемороїдальні вузли виступають під шкірою, яка не пропускає кров назовні.

Але загалом і внутрішній, і зовнішній геморой симптоми дає такі:

  • свербіж та печіння в анальній зоні;
  • невеликі кровотечі після дефекації;
  • набряклі шишки навколо анального кільця, що відчутні при пальпації і доволі болісні при натисненні.

Ці шишки можуть бути розміром із невелику квасолину, еластичні на дотик, їх легко промацати самостійно. Дотик до них спричиняє біль, а в області ануса хворий відчуває постійний дискомфорт.

За наявності таких проявів треба звернутися до лікаря-проктолога. Ігнорування або самостійне лікування несуть значну небезпеку. З часом почнуться ускладнення у вигляді виникнення тромбозу, який спричиняє сильний біль. Хворий не може сидіти, ходити, і навіть банальне чхання чи кашель дають дуже болісні відчуття з причини легкого напруження. Далі можуть розвиватись парапроктит, свищі, що потребують тільки хірургічного втручання.

Внутрішній геморой: стадії розвитку хвороби

Внутрішній геморой — небезпечна форма, що має тяжкі ускладнення в разі відсутності лікування. Які симптоми характерні для різних стадій хвороби:

  1. Кровоточивість із виділенням назовні яскраво-червоної крові.
  2. Випадання вузлів при дефекації, але і самостійне їх вправлення.
  3. Посилення кровотечі та поява явного дискомфорту в зоні навколо анального отвору.
  4. Посилення болю, мимовільне випадання вузлів, неможливість їхнього вправлення.

На четвертій стадії можливе защемлення гемороїдальних вузлів, що приведе до некрозу тканин, а це вже гангрена та зараження крові. Відсутність лікування може спричинити поєднання зовнішньої та внутрішньої форм геморою, що теж значно ускладнює ситуацію.

Від чого з'являється геморой?

Варикозне розширення судин в анальній області відбувається в результаті застою крові. Геморой може виникнути у будь-кого, незалежно від віку та статі. Причини, що спричиняють захворювання, наступні:

  • хронічні закрепи та тривалі діареї;
  • мінімальна фізична активність;
  • неправильне харчування, де переважають шкідливі смажені, жирні та гострі страви;
  • порушення водного балансу організму;
  • зайва маса тіла;
  • порушення гормонального фону.

Виявлення причин принципово для призначення правильного лікування. Адже потрібно буде усунути саме причину хвороби для уникнення рецидивів. Фармакологічні препарати знімуть симптоми на перших стадіях захворювання. Але лікування має відбуватися комплексно.

Діагностування геморою

Зовнішній геморой виявити не дуже важко. Дискомфорт в анальній зоні, біль від торкання та можливість самостійного намацування шишки вже є достатніми симптомами, щоб запідозрити геморой. Чому треба обов’язково звертатися до проктолога? Проктолог має в арсеналі такі методи діагностування:

  • візуальний огляд та пальпація;
  • аноскопія;
  • ректороманоскопія.

Наявність вузлів назовні не означає зовнішню форму хвороби. Пацієнт не може самостійно визначити, чи це внутрішні вузли, що випали, чи це локалізовані зовні шишки. Від форми буде залежати ефективність призначених препаратів, та й стратегію лікування геморою може визначити тільки лікар.

Геморой при вагітності

Вагітність та пологи часто стають тригерами, що провокують виникнення чи загострення хвороби. Медикаментозне лікування вагітних завжди дуже ускладнене з причини можливого впливу препаратів на плід. Чому вагітні потрапляють до категорії ризику:

  • зміна циркуляції крові в організмі:
  • значне навантаження на органи малого таза;
  • тиск плода в останньому триместрі на кишківник, що спричиняє застій крові.

Лікування можливе тільки під наглядом лікаря. Геморой необхідно пролікувати до пологів, тому що потуги провокують загострення хвороби.

Лікування геморою: методи та фармакологічні препарати

Не треба тішити себе думкою, що геморой пройде самостійно. Не варто замовчувати проблему, відчувати хибний сором або купувати собі ліки самостійно. Тільки проктолог діагностує форму геморою, стадію розвитку хвороби та призначить ефективну терапію. Вирізняють консервативні, малоінвазивні та хірургічні методи лікування.

Консервативний метод

Фармакотерапія, профілактика та дієта — на цьому базується таке лікування. Що зазвичай призначають і чим краще лікувати геморой:

  • свічки від геморою;
  • мазі;
  • креми;
  • гелі.

Ці препарати застосовують місцево. Вони здатні зняти болючі симптоми та мають знеболювальний, антисептичний, протизапальний, судинозвужувальний ефект. Також препарати запобігають тромбозам завдяки антикоагулянтній дії.

Додатково лікар може призначити венопротектори та венотоніки у вигляді пігулок і капсул. Залежно від симптомів та стадії хвороби до терапії додають антиагреганти та гемостатики.

Малоінвазивне лікування

Коли консервативного лікування недостатньо, лікарі використовують втручання, але намагаються мінімізувати травматичність. Сучасна хірургія пропонує такі методики:

  • фотокоагуляція інфрачервоними променями;
  • лазерна коагуляція;
  • дезартерізація вузлів;
  • накладання латексних кілець.

Фотокоагуляція можлива на першій та другій стадії хвороби. Протипоказанням до накладання латексного кільця є наявність анальної тріщини та деяких інших захворювань.

Хірургічне втручання

Це радикальний метод, до якого вдаються на запущених стадіях геморою. Втручання проводять під місцевою, а іноді й загальною анестезією. Видаляють самі гемороїдальні шишки та кров’яні згустки у венах. Пацієнт ще якийсь час проводить у стаціонарі під наглядом лікарів, приймає медичні препарати та дотримується спеціальної дієти. Надалі йому протипоказані сильні фізичні навантаження до повного одужання.

Що не можна робити при геморої?

Щоб не спровокувати геморой та не посилити хворобу, слід дотримуватися профілактичних мір та знати, чого не можна робити хворим на геморой. Важливим у профілактиці є дотримання режиму харчування. Раціон має складатися з корисних продуктів та виключати наступні тригерні страви:

  • смажене;
  • жирне;
  • гостре;
  • алкоголь;
  • свіжий білий хліб та здоба;
  • пряне та копчене;
  • сира клітковина.

Шкідливо все, що може посилити чи послабити перистальтику кишківника, спричинити метеоризм чи будь-які розлади травлення. При геморої потрібно багато пити, вживати тільки варені овочі та пюре, кисломолочні продукти.

Під час геморою вирішальне значення має дотримання особистої гігієни. Лікарі часто призначають спеціальні ванночки з відварами трав. Користування туалетним папером заборонено, його замінять вологі серветки або ж миття чистою водою з милом.

Заборонено гріти гемороїдальні вузли, ходити в баню та сауну, носити тісну та незручну білизну, використовувати сексуальні анальні практики. Фізичні навантаження теж протипоказані. Нетрадиційна медицина та народні методи лікування можуть нашкодити, хворий втратить час, заподіє собі шкоду та додасть проблем. Консультація проктолога, призначення ним ефективного лікування дозволять позбутися геморою та вести повноцінне життя.

Редакторська група
Оновлено: 28.03.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.