Що робити при харчовому отруєнні в домашніх умовах?

20 липень 2023
Що робити при харчовому отруєнні в домашніх умовах?

Харчове отруєння часто називають гастроентеритом (харчова хвороба або токсикоінфекція). Це захворювання, від якого страждають шлунок і кишківник. На жаль, не існує такого лікарського засобу, який одразу ж зупинить симптоми й поверне вам нормальне самопочуття. Проте є декілька базових дій і правил, що значно змінять ситуацію.

Що таке харчове отруєння?

Харчове отруєння – це захворювання, що виникає внаслідок вживання неякісної їжі, що зіпсувалася та містить хвороботворні бактерії, токсини.

Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і більшість з них при попаданні в травну систему призводити до дуже тяжких наслідків.

Залежно від того, що стало причиною поганого самопочуття, набір симптомів та їх вираженість можуть бути різними.

Причини отруєння

Хвороб, які виникають через вживання неякісної їжі, можна нарахувати понад 250 видів. Частіше за все причинами стають:

  • зіпсовані продукти, які неправильно зберігали;
  • недостатня термічна обробка їжі;
  • «забруднені» патогенними мікроорганізмами продукти;
  • токсичні речовини у складі.

Часто харчове отруєння виникає внаслідок потрапляння до ШКТ бактерій. Вони заважають нормально працювати шлунку й кишківнику. Також до патогенних організмів належать віруси, паразити й токсини різного походження – від природного до хімічного.

Отруїтися можна всім, проте частіше спричиняє розлади така їжа:

  • яйця, що недоварені або взагалі сирі;
  • молоко (непастеризоване) й похідні продукти;
  • риба й морепродукти, які не проходять обробку;
  • м’ясо – сире або не до кінця приготовлене, часто таким буває у холодці й котлетах;
  • м’який сир (фета, брі), непастеризований;
  • овочі та листова зелень;
  • коренеплоди та сирі паростки;
  • консерви та паштети.

Часто розлади шлунку й кишківника можуть бути індивідуальними. Нестерпність конкретних харчових продуктів може викликати ті ж симптоми, що й при харчовому отруєнні.

Ознаки харчового отруєння

Клінічні ознаки можуть виникнути вже через декілька годин після вживання продукту, іноді цей строк збільшується до однієї доби. Такий розбіг у прояві інтоксикації залежить від самого патогенного мікроорганізму й загального стану людини.

Поширені симптоми отруєння:

  • відсутність апетиту й слабкість, що посилюється з часом;
  • біль у шлунку;
  • здуття живота, діарея;
  • нудота й блювання;
  • підвищення температури тіла.

Іноді можуть бути проблеми з тиском – він знижується. Проте ця ознака не є обов’язковою.

Якщо причиною отруєння є нейротоксичні речовини, то ознаки хвороби зовсім інші. Тут може підвищуватися виділення слини, гострота зору втрачається, дихання стає частішим, можливі навіть запаморочення, марення й галюцинації. Якщо у вас харчове отруєння, перша допомога має бути негайною, особливо це стосується дітей, вагітних жінок чи людей похилого віку.

Класифікація харчових отруєнь

Розділяють харчові отруєння на три базових категорії. Цей розподіл залежить від того, що стало причиною захворювання:

  • мікроорганізмове походження, як-от ботулізм, токсикоінфекції;
  • немікроорганізмове походження – продукти мають всередині отруйні сполуки, часто під цю категорію підпадають гриби;
  • з невстановленими причинами.

Отже, саме через вид токсикоінфекції залежить тяжкість симптомів, швидкість їх проявлення й тривалість самого захворювання. Легке отруєння, зазвичай, проходить за 2-3 дні, однак процес нормалізації роботи травного тракту може зайняти більш тривалий період – до 2 тижнів. Найважче протікає ботулізм та отруєння грибами. Хвороба може розвиватись довше (Інкубаційний період від 2-3 годин до 10 діб.), одужання буде залежати від степені ураження отрутою. Відновлення може затягнутися на 3-4 тижні, а іноді ще триваліше.

Як лікувати харчове отруєння в домашніх умовах?

Щоби вилікувати харчове отруєння ліки треба приймати майже одразу. Адже якщо ви не вплинете на причини поганого самопочуття, інтоксикація може призводити до зневоднення й порушення всіх процесів в організмі. Забронювати й забрати препарати у зручний час ви можете в аптеці «Бажаємо здоров’я».

Як надати першу допомогу при харчовому отруєнні? Треба промити шлунок – пийте більше води й викликайте блювоту, щоби вивести якомога більше токсинів із організму, повторити процедуру потрібно 2-3 рази, доки у блювоті не з'являться чисті промивні води. Далі треба прийняти сорбенти, щоб остаточно позбутися токсинів у кишківнику. Вже після цих етапів, для зменшення симптомів зневоднення та відновлення водно-сольового балансу овʼязковий прийом дегідтратуючих розчинів.

Як ви можете полегшити перебіг хвороби та як запустити шлунок після отруєння:

  1. Пийте більше води. Мінімально треба випивати 50 мл рідини на 1 кг живої ваги. Це дозволить уникнути зневоднення, яке часто буває під час блювання або діареї.
  2. Лікування може бути симптоматичним. При температурі вище за 38° краще випити парацетамол, при болі в животі – знеболювальне тощо. Іноді лікарі виписують спазмолітики, але самостійно їх вживати не потрібно або не рекомендується.
  3. Іноді можна вживати такі пробіотики, як сахароміцети буларді, що позитивно впливають на відновлення правильної роботи шлунку й кишківника.

В ідеалі одразу ж після того, як ви відчуєте симптоми отруєння, зв’язатися з вашим сімейним лікарем. Він порадить базові дії та пояснить їхній алгоритм. Ви навіть можете зателефонувати за номером 103 до диспетчера швидкої, який також надасть рекомендації.

Обов’язково треба звернутися до лікаря, якщо у вас з’являються ускладнення. Наприклад, температура не знижується під впливом жарознижувальних препаратів, спазми в животі не зупиняються або пульс занадто низький. Якщо симптоми й через три дні не зникають чи не стають менш гострими, теж варто звернутися до лікаря. Адже це вже може бути ознакою не харчового отруєння, а більш серйозного захворювання.

Профілактика харчових отруєнь

Ви можете себе захистити й не доводити до отруєння. Що для цього треба:

  1. Мийте руки – часто та з милом.
  2. Мийте овочі – можна під проточною водою або замочуйте у воді, додаючи трішки соди.
  3. Не їжте рибу й м’ясо без термічної обробки. Морепродукти мають гарно пахнути й бути свіжими.
  4. Стежте за якістю їжі до її приготування й після. Харчуйтеся тільки в місцях, яким довіряєте, де кухарі піклуються про чистоту.

Якщо у вас є хронічні захворювання ШКТ, перебіг отруєння може мати ускладнення. Тож піклуйтеся про свою травну систему та здоров'я заздалегідь..

Отже, отруєння їжею – поширена проблема. Але ви можете її уникнути. Якщо ж це вже сталося, пийте більше води та зверніться до свого лікаря за консультацією. Так ви собі не нашкодите.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.