Що робити, якщо перепили: симптоми, стадії та перша допомога при алкогольній інтоксикації

04 серпень 2023
Що робити, якщо перепили: симптоми, стадії та перша допомога при алкогольній інтоксикації

Споживання спиртних напоїв властиве кожній людській культурі, але, на жаль, саме культура споживання спиртних напоїв часто лишається поза увагою. Людина вживає алкоголю більше, ніж треба, й тоді, замість приємного відчуття добротливості, виникає алкогольна інтоксикація. Отруєння алкоголем — небезпечний стан, котрий може призвести до фатальних наслідків, отже, треба розуміти, як діяти у випадку токсичної дії спирту на людину.

Як проявляється алкогольна інтоксикація?

Існують певною мірою умовні норми щодо безпечного споживання алкоголю. Ці показники варіюються залежно від міцності напоїв, швидкості їх споживання та стану здоров’я самої людини.

Наразі медики дійшли думки, що стан алкогольної інтоксикації треба вимірювати за рівнем етилового спирту в крові. Для цього створені спеціальні прилади, але вони не завжди доступні пересічній людини. Тому радимо звертати увагу на симптоми, що свідчать про алкогольну інтоксикацію:

  • зміна настрою, з веселощів на задумливість;
  • хитка хода, запаморочення;
  • нудота та блювота;
  • загальмованість та розлади свідомості;
  • втрата рухливості очей;
  • нездатність до артикуляції.

Якщо на цьому етапі не припинити вживання спиртного та не надати допомоги, то стан людини буде погіршуватися. Щоби запобігти отруєнню, варто завчасно, перед застіллям, подумати про можливі наслідки. Для цього можна обрати препарати для зняття алкогольної інтоксикації в аптеці «Бажаємо здоров’я».

Стадії інтоксикації

Власне, токсична дія алкоголю починається вже після першої чарки. Спирт швидко досягає нервових клітин та порушує функцію їхньої мембрани. Як наслідок, виникають розлади у взаємодії між нейронами, що і призводить до такого відчуття, як сп’яніння.

Саме ж алкогольне отруєння має дві фази (гостра та відтермінована, або похмілля) та кілька стадій.

Стадії гострої фази:

  1. Вміст у крові етилового спирту 0,4–0,5 проміле — незначне алкогольне сп’яніння.
  2. Від 0,5 до 1,49 проміле — легка стадія.
  3. Коли в крові 1,5–2,49 проміле етанолу — середній ступінь.
  4. Від 2,5 проміле до 3,49 — сильне алкогольне сп’яніння.
  5. Рівень етанолу в крові 3,5–5,0 проміле — відповідає тяжкому алкогольному отруєнню.

Вважається, що доза понад 5 проміле становить пряму загрозу життю, здатна спровокувати тяжку алкогольну інтоксикацію, кому.

Що робити при отруєнні алкоголем?

У випадку гострого стану, коли людині стало зле під час вживання напоїв або впродовж 2–3 годин після застілля, мозок отруєний етанолом. Коли ж минає час і виникає похмілля, то тут токсичний вплив чинить метаболіт етилового спирту — ацетальдегід.

За першого випадку треба максимально швидко вивести етанол із крові. Якщо людина при тямі й здатна виконувати команди, контролювати себе необхідно:

  • випити кілька чашок чистої води кімнатної температури та викликати блювання;
  • забезпечити доступ до свіжого повітря;
  • застосувати пероральні сорбенти;
  • вкритися ковдрою або іншим теплим одягом;
  • випити кави або теплого чаю, обов’язково із цукром, бо спиртне здатне знижувати рівень глюкози в крові.

Коли ж стан тяжкий та відзначаються порушення свідомості, оглушеність, людину треба вкласти на бік або обличчям вниз, щоби запобігти аспірації блювотних мас. Потрібно вкрити та спостерігати за пацієнтом, за його життєвими показниками (дихання, пульс).

З настанням похмілля на арену виходить ацетальдегід, який і призводить до поганого самопочуття, якщо вжити зайвого. Для зниження токсичного впливу ацетальдегіду існує безліч рецептів, але найкращі ліки від похмілля — це спокій, теплий солодкий неміцний чай та багато лужної води.

Чого не можна робити при інтоксикації?

Найперше — при інтоксикації не можна залишати людину в цьому стані без допомоги. У гостру фазу треба негайно припинити споживання спиртних напоїв та почати заходи, вказані вище.

Коли настає фаза токсичної дії ацетальдегіду — категорично заборонено пити спиртне. Рівень токсичної речовини в крові від цього не зменшиться, а навантаження на печінку та інші органи — збільшиться.

Також не можна лікувати похмілля міцними чаєм або кавою. Стимулятори із цих напоїв створюють навантаження на серцевий м’яз, який уже працює в неналежному, отруєному стані.

Людям, які схильні до тяжкого похмілля, варто завчасно подбати про себе й порадитися з лікарем, чим краще лікувати алкогольну інтоксикацію. Аптека «Бажаємо здоров’я» пропонує ефективні ліки від отруєнь, у тому числі й алкогольного генезу.

Скільки часу може тривати алкогольна інтоксикація?

Усе залежить від кількості спожитого етанолу, стану печінкових систем детоксикації, якості їжі. Зазвичай гостра алкогольна інтоксикація минає за кілька годин. Але ж після неї розвивається похмільний синдром. У цьому стані деякі люди здатні провести 1–2 доби.

Це те, що стосується легкого та середнього ступеня алкогольної інтоксикації. Однак якщо сталося тяжке алкогольне отруєння, лікування в домашніх умовах може призвести до втрати цінного часу. За таких умов є ймовірність, що людині потрібна медична допомога, щоб безпечно вийти із цього стану.

Коли викликати швидку?

Тяжка ступінь алкогольної інтоксикації може призвести до розвитку коми. Етанол пригнічує дихальний центр, руйнує свідомість, призводить до вимкнення захисних рефлекторних механізмів (блювоти).

Приводом для невідкладної допомоги є будь-який із вказаних далі симптомів:

  • непритомність, відсутність реакції на торкання, поклик;
  • судоми;
  • виражена блідість чи синюшність шкіри;
  • зменшення частоти дихання менш як 15 за хвилину;
  • неконтрольоване сечовипускання.

Усе це може бути ознаками коми, спричиненої алкогольною інтоксикацією. Чим швидше людина отримає медичну допомогу, тим більше шансів на її порятунок.

Профілактика: чи можна убезпечити себе від алкогольного отруєння?

Не існує жодного напою з етанолом, який би не міг спровокувати алкогольну інтоксикацію або похмілля. Щоби зменшити ризик поганого самопочуття, треба лиш одне: споживати алкоголь помірно.

Якщо ж від склянки не відмовитися, то радимо не змішувати напої, добре їсти під час застілля, не вживати спиртне з лікарськими засобами. Також добре, якщо поряд буде хтось, хто зможе вчасно сказати, що вже досить. Бо сп’яніння знижує критичність, і людина не розуміє, що наступною чаркою спровокує в себе алкогольну інтоксикацію.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.