Як зупинити блювання: поради, що допоможуть

20 липень 2023
Як зупинити блювання: поради, що допоможуть

Запаморочення в голові й нудота часто з'являються разом. Це типові симптоми кількох станів, у тому числі мігрені, розладів шлунку та різноманітних інфекцій. Провокувати блювоту можуть різні чинники, тому своєчасна оцінка та усунення причин виникнення нудоти допомагає швидко відновити нормальне самопочуття.

Чому виникає нудота?

Нудота – суб'єктивне відчуття потреби блювання, неприємне та безболісне. Вона може супроводжуватися відчуттям тяжкості в області шлунку, відрижкою тощо. Можливі причини, чому виникає нудота:

  • побічний ефект від гормональних контрацептивів та інших лікарських засобів;
  • гормональні порушення;
  • вагітність;
  • харчове отруєння;
  • порушення роботи вестибулярного апарату (коли вас заколисує в транспорті);
  • різка зміна артеріального тиску;
  • надмірна кількість алкоголю.

Нудота може виникати після операцій, анестезії та хірургічного втручання. Іноді вона супроводжує захворювання й травми центральної нервової системи.

Як швидко позбутися нудоти?

Не завжди нудоту та блювання треба одразу ж зупиняти. Якщо з’являється нудота після вживання неякісної їжі, то це може свідчити про харчове отруєння. У такому випадку навіть корисно дати всьому вмісту шлунку вийти. У протилежних треба прийняти таблетки від нудоти, що прибирають відчуття важкості у шлунку й знімають більшість дискомфортних симптомів. Такі ліки ви можете придбати в аптеках «Бажаємо здоров’я», попередньо забронювавши їх у найближчій локації.

Декілька порад, як зняти нудоту в домашніх умовах:

  1. Дихайте глибоко, особливо якщо відчуття нудоти з’явилось внаслідок хвилювання. Треба затримувати дихання хоча б на три секунди.
  2. Зробіть собі холодний компрес на шию – це щонайменше допоможе вам прийти до тями, якщо нудота супроводжується запамороченням.
  3. Підтримуйте баланс рідини, щоб уникнути зневоднення, яке тільки посилює нудоту – можна чергувати воду й чай з ромашкою.
  4. Шматочок імбиру або чай з м'яти зможуть вгамувати блювотні позиви.

Іноді ці методи можуть навіть замінити приймання ліків. Якщо головний біль і нудота у вас з’являються регулярно як ознака кислотного рефлюксу, то вам не варто одразу після їди лягати. Коли ваше тіло у горизонтальному положенні, шлунковий сік підіймається, що провокує негативні рефлекси. У цьому випадку краще трішки посидіти й не рухатися.

Що може викликати блювоту?

Нудоту і блювоту можуть провокувати багато факторів. Блювота, яка виникає при харчовому і алкогольному отруєнні проходить сама, коли організм повністю очищається від токсинів. Причиною може бути і фізіологічний стан організму – блювота іноді виникає в першому триместрі вагітності. Отже, з’ясуємо, від чого може бути блювота і чому вона взагалі виникає.

Найчастіше блювота з’являється внаслідок:

  • харчового отруєння – гриби, ягоди, продукти з простроченим терміном придатності;
  • алкогольної інтоксикації – надмірна кількість алкоголю або рясне вживання їжі перед тим;
  • отруєння ліками – побічні ефекти, індивідуальна нестерпність або передозування;
  • хімічного отруєння – газом чи іншими їдкими речовинами, що часто супроводжуються запамороченнями й галюцинаціями;
  • інфекції у травному тракті – патології інфекційного походження;
  • патології вестибулярного апарату – якщо вам стає погано у транспорті;
  • токсикозу – у першому триместрі вагітності особливо поширений;
  • стресу – при затяжних хвилюваннях.

Психогенні причини для блювання особливо часто виникають у дітей, коли вони чекають на подію, яка їх хвилює. Додатково у такі моменти стають частішими серцебиття й дихання, може з’являтися біль у животі, тягнути м’язи від напруження.

Чи шкідливе блювання?

Саме по собі блювання як симптом не занадто шкідливе. Але вам треба стежити за питним режимом, щоб не довести себе до зневоднення. За допомогою блювоти організм позбавляється отруйних речовин і токсинів. Іноді через особливості імунної системи у людини взагалі не з’являється такий фізіологічний рефлекс, що може призвести до сильного отруєння.

Блювання буде небезпечним, якщо воно виникає внаслідок серйозних хвороб. Воно може супроводжувати струс мозку, менінгіт, онкологічні новоутворення. Негативні наслідки від блювання: виснаження, асфіксія, дисбаланс мінералів і води тощо.

Як зупинити блювання?

Зупинити блювоту можна за допомогою ліків, що мають протинудотну дію. Їх безліч з різними складами й дозуваннями. Зверніть увагу на те, що деякі лікарські засоби випускають за рецептом.

Полегшити стан ви можете майже такими ж методами, що й при звичайній нудоті:

  • треба пити більше води, іноді її можна міняти на чай з ромашкою, імбиром або м’ятою;
  • щоб уникнути дегідратації, можна використовувати сольові розчини;
  • вживайте легку їжу – рисову кашу, тости з білого хліба, продукти з білком;
  • уникайте гострої, солоної й жирної їжі;
  • намагайтеся уникати запахів, що можуть спровокувати нудоту й блювоту.

Якщо блювання пов’язане з токсикозом і вагітністю, то можна перед сном з’їсти трішки продуктів з великим вмістом білка. З більшою ймовірністю вранці ви почуватиметеся краще.

За яких симптомів необхідно звертатися до лікаря?

Блювання і температура – доволі поширена комбінація як реакція організму на подразники. У такому випадку краще звернутися до лікаря, щоби вплинути на свій стан і прибрати його причину. Ще ситуації, коли треба звернутися до фахівця:

  • нудота й блювання тривають декілька днів поспіль;
  • супроводжуються сильним болем і спазмами в животі;
  • блювотні масами з домішкою крові і калу;
  • якщо причина блювоти досить серйозна, як-от захворювання на інфекцію, струс тощо;
  • ви помічаєте ознаки зневоднення;
  • нудота поєднується з діареєю і триває вже понад добу.

Це стосується і дітей, і дорослих. Коли у малюка блювота супроводжується підвищеною температурою, діареєю і відсутністю сечовипускання понад 6 годин, обов’язково зверніться до педіатра.

Нудота й блювання – це ознаки того, що в організмі є інтоксикація або інші негативні процеси. Намагайтеся не навантажувати себе у цей момент важкою їжею, а навпаки – пийте більше води й вживайте рідкі продукти. Якщо ви відчуваєте додаткові симптоми або не відчуваєте жодного покращення у самопочутті, зверніться до лікаря за допомогою.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.