Список продуктів: що можна їсти при цукровому діабеті, а від чого краще утриматись

01 серпень 2023
1
Список продуктів: що можна їсти при цукровому діабеті, а від чого краще утриматись

Діабет — захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (гормону, який регулює рівень цукру у крові). Виділяють два типи недуги. Під час цукрового діабету 1 типу організм не виробляє достатньо інсуліну, щоби поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його на енергію, тому виникає інсулінозалежність. 2 тип виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету. Як правило, другий тип діабету набувається з віком в результаті різних причин:

  • збій обміну речовин;
  • порушення в роботі підшлункової залози;
  • ожиріння;
  • патології надниркових залоз;
  • слабкий імунітет;
  • серцево-судинні захворювання.

Дієта при цукровому діабеті є обов’язковим складником загальної терапії. Неправильне харчування, шкідливі звички, відсутність рухливості, стреси, надмірне вживання алкоголю — усі ці фактори також можуть спрацювати, як тригери захворювання. Негативно впливає на стан здоров’я нестача мінералів і вітамінів.

Дієтичні рекомендації дає ендокринолог. Саме цей лікар вирішує, які продукти необхідно включити в раціон, порадить конкретні замінники цукру та визначить, від чого точно треба відмовитись. Харчування при діабеті реально впливає на стан пацієнта. Вживання певної їжі може покращити чи погіршити перебіг хвороби.

У список продуктів, які можна їсти при цукровому діабеті, зазвичай входять:

  • кисломолочний сир;
  • риба та морепродукти;
  • білково-висівковий та білково-пшеничний хліб;
  • нежирні сорти м’яса;
  • нежирні та несолоні сорти м’яких та твердих сирів;
  • крупи — вівсяна, гречана, ячмінна, перлова;
  • овочі з вмістом вуглеводів до 5%;
  • кисло-солодкі ягоди та фрукти.

Дієта для хворих так само важлива, як і ліки при діабеті, адже харчові продукти безпосередньо впливають на рівень цукру в крові. Придбати всі необхідні препарати можна в мережі аптек «Бажаємо здоров’я». Також важливо дотримуватися режиму харчування: вживати їжу за рекомендованим лікарем графіком.

Чому важливо дотримуватися дієти при цукровому діабеті?

Цукровий діабет – це порушення обміну речовин в організмі,при якому не відбувається нормального засвоєння клітинами організму цукру з крові. Коли йдеться про дієту, це означає, що треба відстежувати потрібну кількість вуглеводів, жирів та білків, не перевищуючи норму, але й не обмежуючи постачання поживних речовин. Головні завдання підбору раціону у разі цукрового діабету такі:

  • контроль рівня цукру;
  • зниження чи утримання маси тіла;
  • запобігання підвищенню артеріального тиску;
  • регулювання шкідливого холестерину у крові.

Споживання висококалорійної та жирної їжі призводить до різкого підвищення рівня цукру. Швидке та велике надходження глюкози у кров спричиняє гіперглікемію. Якщо рівень підвищиться до 15,5 ммоль/л, у людини починається прекоматозний стан. При 33,3 ммоль/л — настає гіперглікемічна кома. Стан постійної гіперглікемії призводить до ушкоджень серця, нирок, нервової системи.

Що можна їсти при цукровому діабеті?

При порушенні обміну речовин хворі на цукровий діабет часто набирають зайву вагу. Тому потрібно не тільки контролювати надходження глюкози, але й відстежувати калорійність їжі. Таким хворим рекомендована особлива дієта зі зниженою енергоцінністю. Головні принципи складання раціону:

  • зменшується кількість тваринних жирів та вуглеводів, що легко засвоюються;
  • білки додаються у межах норми;
  • виключаються цукор та всі солодощі;
  • обмежується споживання солі;
  • збільшуються продукти з ліпотропними речовинами, клітковиною та вітамінами.

Страви треба готувати методом запікання, варіння чи тушкування. Вуглеводи мають бути розподілені рівномірно на всі приймання їжі. Весь денний раціон розбивають на 5-6 прийомів, або на 3 приймання у разі діабету 2 типу.

Що можна їсти при цукровому діабеті, як поєднувати продукти та як збалансувати свій раціон?

Вироби з борошна

Дозволений хліб у кількості 300 г на день. Можна їсти такі сорти хліба:

  • житній;
  • білково-висівковий;
  • білково-пшеничний;
  • пшеничний 2 гатунку.

Іноді хліб замінюють на інші вироби з нездобного тіста. Важливо не перевищувати добову кількість.

Супи

Дозволені овочеві супи та борщі. Також можна споживати бульйони з м’яса, риби чи грибів, але вони мають бути слабкі та нежирні. В такі супи рекомендовано додавати фрикадельки, крупи, овочі.

М’ясо та птиця

У список продуктів, які можна їсти при цукровому діабеті, входять такі нежирні сорти м’яса та птиці:

  • яловичина;
  • обрізна свинина;
  • телятина;
  • кролятина;
  • індичка;
  • курятина.

Способи приготування такого м’яса — тушкування, варіння, запікання у цілому чи рубленому вигляді. Іноді можна долучати до раціону нежирну чи спеціальну діабетичну ковбасу, відварний язик, рідко небагато курячої печінки.

Морепродукти та риба

Нежирна риба може бути включена до раціону в тушкованому, вареному чи запеченому вигляді. Рекомендовані сорти річкової та морської риби:

  • щука;
  • короп;
  • судак;
  • хек;
  • тріска.

Нечасто дозволені якісні рибні консерви у власному соку чи томаті. Рекомендований нежирний тунець, дозволені креветки та морська капуста.

Молочні продукти

Перевагу потрібно надати кисломолочним продуктам: сир, йогурт, ряжанка, кефір, кисляк. Рекомендовані нежирні та несолоні сорти твердих та м’яких сирів, але треба враховувати їх калорійність. Сметану теж треба обмежити. Молоко дозволено до 500 мл на добу.

Крупи

У цій категорії продуктів важливо орієнтуватися на вміст вуглеводів та глікемічний індекс. Можна вживати каші та додавати до супів такі крупи:

  • плющена вівсянка;
  • перловка;
  • гречана;
  • пшоняна;
  • ячмінна.

Також варто додати до раціону бобові. Іноді допускається коричневий чи бурий рис.

Олії

Корисними стануть оливкова, кукурудзяна чи соняшникова олії першого відтиску. Вершкове масло допускається, але не більше 25 г на день. Олії варто додавати до овочевих салатів.

Овочі

Картопля, буряк, морква та зелений горошок дозволені з урахуванням вуглеводної норми. Цих коренеплодів має бути небагато. Краще віддати перевагу таким овочам:

  • кабачки;
  • капуста;
  • баклажани;
  • гарбуз;
  • огірки;
  • томати.

Також можна додати різноманітні листові салати та редис. Загальна маса овочів з низьким вмістом вуглеводів має складати до 500 г на добу.

Фрукти, плоди та напої

Фрукти та плоди треба вживати обов’язково, але знати, які необхідно обмежувати. Рекомендовані ті фрукти та плоди, де вміст вуглеводів на 100 г продукту становить від 5 до 10 г:

  • несолодкі сорти яблук;
  • полуниця;
  • смородина;
  • малина;
  • лимон;
  • апельсин;
  • грейпфрут.

З таких фруктів можна готувати компоти та фреші без додавання цукру, виготовляти желе чи муси. З напоїв рекомендовані цикорій, несолодкі фруктові та овочеві соки, відвар шипшини, слабка кава та чай із молоком.

Що можна їсти при цукровому діабеті?

Що категорично не можна їсти при цукровому діабеті?

Категорично заборонені продукти, що можуть спричиняти небезпечні стани у хворих на цукровий діабет. До цього списку входять:

  • вироби зі здобного та листового тіста;
  • макаронні вироби;
  • манна та рисова крупа;
  • копчене м’ясо;
  • консерви у маслі;
  • жирне м’ясо гуски, качки;
  • свинячий жир та сало;
  • продукти з високим вмістом холестерину — печінка, яєчні жовтки;
  • солоні сири;
  • солодка сиркова маса;
  • соління та маринади з овочів;
  • солодкі фрукти: інжир, фініки, диня, банани, виноград, персики;
  • солодощі: торти, креми, морозиво, цукерки, варення.

Вживання алкоголю допустимо в дуже обмеженій кількості. Варто відмовитись від напоїв із високим вмістом цукру — солодкі вина, лікери. Можна дозволити трохи якісного коньяку, сухого вина, віскі чи горілки.

Харчування хворих на 1 і 2 тип діабету не дуже відрізняється. Список заборонених та рекомендованих продуктів один і той самий. Хіба що при другому типі варто пити більше води. За умови дотримання правильного харчування можна знизити рівень цукру у крові та утримувати його на низькому рівні, запобігаючи ризиковим стрибкам.

Редакторська група
Оновлено: 20.02.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.