Сонцезахисний крем: як вибрати та наносити на обличчя

04 вересень 2023
Сонцезахисний крем: як вибрати та наносити на обличчя

На косметичному ринку України представлено десятки засобів, що спрямовані на захист шкіри, підкреслення її привабливості та збереження свіжості. При цьому окремо варто виділити сонцезахисний крем. Саме він запобігає негативному впливу ультрафіолетового випромінювання на шкіру. В іншому разі можна зіткнутися з передчасними ознаками старіння, зміною тургору і навіть появою різноманітних захворювань. Ці негативні наслідки можливо призупинити або скоротити до мінімуму, якщо знати, який сонцезахисний крем вибрати й використовувати для власного захисту.

Які є типи засобів

Перш ніж розглянути питання про те, які сонцезахисні засоби для шкіри вибрати, варто розуміти, які види взагалі існують і від якого саме виду сонячного випромінювання вони захищають. Насправді виділяють два види променів, здатних чинити негативний вплив на людський організм – це УФА та УФБ.

Перший виділяється великою довжиною хвилі, а також широким електромагнітним спектром випромінювання. Вплив таких променів викликає відчуття сухості і стягнутості, сприяє появі пігментації, передчасного старіння шкіри, провокує розвиток ракових клітин. Цей тип променів більш токсичний, потрапляючи в епідерміс провокує порушення водного балансу, а внаслідок тривалого впливу сприяє появі зморшок. Подібний ефект отримав назву фотостаріння.

УФБ також тип невидимих променів, що випускаються сонцем. Помірні дози сприяють появі засмаги, проте при тривалому впливі на шкіру можуть викликати опіки, а також появі легкого потовщення шару шкіри завдяки активному виробленню меланіну. УФБ промені не такі небезпечні, однак ризик раку шкіри вони також підвищують. Саме тому, знаючи як діє сонцезахисний крем, ви зможете захистити себе від негативного впливу сонячного випромінювання.

Існує безліч варіантів сонцезахисних кремів, не всі сонцезахисні креми однакові. Переконайтеся, що обраний вами сонцезахисний крем має чітке маркування «широкого спектра дії». Це означає, що сонцезахисний крем здатний забезпечити захист як від променів УФА, так і від променів УФВ та запобігти появі негативного впливу.

Вибирайте сонцезахисний крем з фактором захисту від сонця не менше 50SPF. Це правило особливо актуально для світлошкірих, які можуть обгоріти вже через кілька хвилин перебування на сонці через низький рівень вироблення меланіну.

Якщо ви власник більш смаглявої шкіри, яка водночас схильна до обгорання, варто звернути увагу на продукти зі вмістом SPF у 30-50 одиниць. Для тих власників смаглявої шкіри, які не піддаються сонячним опікам, варто використовувати продукцію з SPF 20.

Під час вибору сонцезахисного засобу варто також враховувати такі чинники, як:

  • тривалість перебування під сонячними променями;
  • інтенсивність випромінювання.

Що довше ви перебуваєте під активним палючим сонцем, то більше SPF має бути в продукті. Для відвідування південних країн варто використовувати креми з максимальним показником, незалежно від тривалості перебування.

Як підібрати сонцезахисний крем: ключові компоненти

Під час купівлі товару варто звернути увагу не тільки на показник SPF, а й на допоміжні компоненти. Тільки в такому разі ви зможете отримати продукт, спрямований на захист шкірних покривів від негативного сонячного випромінювання.

Незалежно від кількості SPF у продукті, необхідна наявність титану й оксиду цинку. Ці продукти спрямовані на блокування випромінювання. І чим кращий і очищеніший компонент, тим краще він справляється з поставленим завданням.

Під час купівлі варто звернути увагу і на допоміжні характеристики. Найчастіше креми здатні:

  • зволожувати, для цього використовується гіалуронова кислота;
  • живити, за це відповідають пантенол, вітамін Е, різноманітні рослинні олії.

Не менше значення має і сам тип шкіри. Так, для нормальної можна використовувати будь-який доступний засіб. А ось для жирного або комбінованого шкірного покриву варто звернути увагу на товари з компонентами, що загоюють, себорегулюють і матують. За такі функції відповідають алое, зелений чай, центелла.

Як правильно наносити захисний засіб?

Щоб отримати максимальний захист від УФ-випромінювання і запобігти появі опіків, варто знати, як правильно наносити сонцезахисний засіб. Дерматологи рекомендують проводити процедуру безпосередньо після пробудження і прийому ранкового душу, але за 15-20 хвилин до виходу на сонце. Цього часу достатньо, щоб засіб повністю увібрався.

Під час нанесення засіб рекомендується наносити не тільки на обличчя, а й на шию та зону декольте. У такому разі ви зможете досягти рівномірного і цілісного захисту. Періодично поновлюйте нанесення сонцезахисного засобу, особливо після плавання або активного потовиділення, навіть якщо на етикетці зазначено його водостійкість. В іншому разі захист буде просто неефективним.

Щоб максимально захиститися від впливу ультрафіолетового випромінювання, варто звернути увагу на деякі поради:

  • використовуйте одяг із натуральних тканин, таких як льон і бавовна для літніх образів;
  • не уникайте протисонцевих окулярів;
  • краще уникайте тривалого перебування на сонці, починаючи з полудня і до вечора.

У такому разі ви зможете отримати максимальний захист від сонця та запобігти появі опіків, зберігаючи власну красу та привабливість.


 

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.