Варикоз: причини, наслідки, симптоми, лікування і профілактика

27 липень 2023
Варикоз: причини, наслідки, симптоми, лікування і профілактика

Варикоз – це патологія кровоносних судин. Зазвичай на варикоз починають звертати увагу, коли стають помітними роздуті посинілі вени, що проступають у вигляді потворних вузлів. Але варикозне розширення вен — це серйозне захворювання, а не косметичний дефект. Нехтування зверненням до флеболога завершується посиленням проблеми, тому що варикоз призводить до застою і згущення крові, а також до утворення тромбів.

Лікування варикозу варто починати зі зміни способу життя. Ефективні ліки від варикозу — це венотонізуючі препарати. Такі фармакологічні засоби доступні у мережі аптек «Бажаємо здоров’я». Вони мають бути призначені лікарем-флебологом та прийматися в комплексі з іншими методами лікування. Такі венотоніки допомагають за наявності набряків, знімають свербіж і полегшують симптоми трофічних розладів.

Перші ознаки варикозу

Вени – кровоносні судини, що відводять бідну на кисень венозну кров від усіх органів до серця. Щоб кров могла підійматися догори, долаючи силу тяжіння, всередині вен є клапани, що затримують кров, штовхаючи її до верху. Порушення роботи цих клапанів призводить до накопичення крові у венах, які внаслідок цього розтягуються. Розмір вен стає завеликим і вони починають випинатись.

Будову, функціонування та патології вен вивчає окремий розділ медицини — флебологія. Флеболог знає про вени все, він займається діагностикою, лікуванням і профілактикою варикозів. Проблема в тому, що захворювання вен занадто пізно виявляють, а хвороба здатна швидко прогресувати. Всесвітня організація охорони здоров’я вважає варикоз хворобою цивілізації.

Негарні вени — це вже результат прогресуючого варикозу. Перші симптоми, що мають насторожити:

  • відчуття важкості у ногах, що посилюється на вечір та не завжди проходить після відпочинку;
  • набряки в кінці дня, що можуть пройти до ранку, але якщо об’єм щиколотки збільшується протягом дня хоча б на 1 см, це привід задуматися над візитом до лікаря;
  • судоми, що непокоять особливо вночі;
  • свербіж та печіння у ділянці щиколоток та гомілок;
  • зниження чутливості шкіри ніг;
  • негативні зміни стану шкіри на ногах — поява пігментації, сухості, лущення;
  • поява судинних зірочок.

Багатьох мучить відчуття, ніби ноги зсередини розпирає. Так проявляється застій та накопичення крові у венах. Свербіж, печію, погіршення чутливості та стану шкіри спричиняє той же застій крові. Шкіра перестає отримувати поживні речовини. Але першими страждають від голоду внутрішні тканини — судинні стінки, м’язи та інші прилеглі тканинні шари. Там виникають запальні процеси, подразнення проявляється свербінням та печінням.

Деякі противарикозні засоби допоможуть полегшити симптоматику, позбавлять дискомфорту та важкості. Але найкращий засіб від варикозу — це комплексний підхід, що передбачає правильний спосіб життя, профілактичні засоби, лікарські препарати та лікувальні фізичні вправи.

Що може спричинити варикоз?

На варикоз хворіють і чоловіки, і жінки. Але відсоток жінок більший, можливо, це пов’язано з гормональними відмінностями. Хто потрапляє до категорії ризику:

  • у жінок більше шансів захворіти на варикоз завдяки можливому негативному впливу жіночих гормонів на вени;
  • хвороба часто передається на генетичному рівні;
  • збільшена маса тіла провокує навантаження вен;
  • у старших за віком ризики варикозу вищі;
  • спосіб життя — постійне стояння чи сидіння на роботі, нестача руху, шкідливі звички.

Усі ці чинники можуть спровокувати або ж прискорити розвиток варикозу. Важливим фактором виникнення варикозу є вагітність, а також приймання протизаплідних препаратів. Це теж значно послаблює вени.

Стадії варикозу

Від стадії варикозу залежить симптоматика та зовнішній вигляд. Загалом вирізняють 7 стадій хвороби:

  1. Про патологію свідчать нічні судоми у м’язах ніг та відчуття тяжкості в кінці дня.
  2. Маленькі судини вже не можуть впоратися з відтоком крові, це проявляється у вигляді судинних зірочок.
  3. З’являються набряки, а вени починають просвічуватись крізь шкіру.
  4. Відчувається розпирання ноги зсередини, а синіх та фіолетових вен стає все більше.
  5. Змінюється стан шкіри на ногах, вона стає грубою або сухою, втрачає чутливість.
  6. Внаслідок значного погіршення кровопостачання починають з’являтися перші трофічні виразки, хоча вони швидко гояться, але біль, свербіж і інші дискомфортні відчуття вже не проходять.
  7. Збільшується кількість трофічних виразок, що не гояться, а тільки приєднують інфекції. Це спричиняє гарячкові стани, вкрай погіршується загальний стан.

До останньої стадії приводить повна відмова від лікування. Якщо звернутися до флеболога якомога раніше, хворобу можна зупинити. А комплекс заходів дасть змогу прожити якісне та довге життя.

Як виглядає варикоз на ногах?

На ранніх стадіях вени ледь просвічуються крізь шкіру. Вони «розмальовують» ноги блакитними доріжками, а на щиколотках та гомілках проступають зірочки судин. Форму ніг змінюють постійні набряки. З часом вени стають більш помітними, їх колір темнішає, перетворюючись з блакитного на синій, а потім темно-фіолетовий. Надалі змінюється рельєф вен, вони значно збільшуються, випираючи з-під шкіри. Місцями з’являються венозні вузли майже чорного кольору.

Стадії варикозу

Що буде, якщо не лікувати варикоз?

У молодих людей венозний застій може розповсюдитися на органи малого таза, що спричиняє імпотенцію у чоловіків та безпліддя у жінок. Хворі на варикозне розширення вен мають знати про такі ризики:

  • виникнення тромбів, що мігрують кровотоком та можуть закоркувати легеневу артерію;
  • запалення вен — тромбофлебіт;
  • тромбоз, що спричиняє відмирання тканин ніг;
  • трофічні виразки, які важко піддаються лікуванню.

Це дуже небезпечні для життя людини стани, що можуть призвести до інвалідності або навіть летального наслідку.

Як лікувати варикоз вен?

Є два основних способи лікування — компресійні панчохи та хірургічні процедури. На ранніх стадіях панчохи здатні підтримати вени та поліпшити кровообіг. Такий засіб потрібно носити завжди, тільки знімаючи на ніч. Лікар підбирає розмір та довжину панчох. Пари може вистачити на три місяці, потім її змінюють.

Іноді для лікування симптомів, як допоміжні засоби, призначають венотонізуючі препарати, які зменшують прояви захворювання, наприклад, свербіж, набряк та трофічні зміни на шкірі. Вони можуть суб’єктивно покращити стан пацієнта, але не впливають на причину, призначати їх варто з обережністю і лише у комплексі з компресійною терапією (панчохами).

Зменшити симптоми також можуть допомогти креми-емолієнти. Це креми з сильним ефектом зволоження. Вони тимчасово полегшують неприємні відчуття зуду та пересушеної шкіри.

Сучасна судинна хірургія здобула методи, що роблять втручання малоінвазивними та мінімально травматичними. Тепер у практиці способи так званого закорковування вен, замість їх видалення. Що пропонує флебологія:

  • ендотермічну абляцію за допомогою радіохвиль чи лазеру;
  • склеротерапію — руйнування маленьких та середніх вен за допомогою ін’єкцій;
  • мікросклеротерапію — прибирання судинних зірочок та павутиноподібних судин;
  • ендовенозну лазерну коагуляцію — склеювання вени зсередини за допомогою теплової енергії через катетер.

Важливо дотримуватися профілактичних мір запобігання появи варикозу, або ж для гальмування його розвитку. Не можна довго сидіти, потрібно кожну годину пройтись, стати навшпиньки. Взяти собі за правило перед сном підіймати ноги вище рівня серця та лежати так хоча б 10 хвилин. У житті має бути достатньо руху — помірні спортивні навантаження, піші прогулянки. Негативно на стан вен впливає зайва вага, паління, надмірне вживання алкоголю, носіння тісного одягу та незручного взуття. Виконання профілактичних рекомендацій та відповідальне ставлення до свого здоров’я допоможуть прожити якісне життя без хвороб.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.