Ефективні методи лікування алкогольної залежності

21 вересень 2023
Ефективні методи лікування алкогольної залежності

Алкоголізм — це залежність від вживання алкоголю, який стає частиною обмінних процесів в організмі. Починається все зі звички, що переходить у зловживання, а потім — у хворобу. Алкоголік і психічно, і фізично залежить від алкоголю — психоактивної токсичної речовини.

Лікування алкогольної залежності — це комплекс методів, що включає психотерапію, навіювання з елементами гіпнозу, використання медичних препаратів. Купити ліки від алкоголізму можна через мережу аптек «Бажаємо здоров’я». Такі фармакологічні засоби призначає лікар-нарколог як частину загальної терапії в процесі лікування захворювання.

Алкоголізм як хвороба має наступну динаміку розвитку:

  1. В початковому стані ніяких соматичних відхилень не спостерігається, за винятком порушення роботи окремих органів або систем.
  2. Вживання спиртних напоїв стає систематичним, починаються стійкі розлади травної системи.
  3. Хронічний алкоголізм характеризується фізичною залежністю, наявністю похмільного синдрому та толерантністю до алкоголю — це витривалість організму до вживання великих доз.
  4. Остання фаза деградації — це втрата контролю задля досягнення прийняття дози, щоб усунути психофізичний дискомфорт.

В хронічній фазі відбувається систематичне ушкодження всіх важливих систем організму та починаються незворотні патологічні процеси. Сучасна медицина має у своєму арсеналі нові методи лікування алкогольної залежності, які є ефективними та повертають людину до нормального життя.

Діагностика алкогольної залежності

Алкоголізм має ряд симптомів та ознак, які дозволяють встановити саме цей діагноз. Чим характеризується алкогольна залежність:

  • постійне хворобливе бажання вживати алкоголь;
  • зростання витривалості організму до великих доз;
  • втрата кількісного контролю: сп’яніння високого ступеня;
  • відсутність ситуаційного контролю: зникає усвідомлення власного місцеперебування, часу та оточення;
  • поява абстинентного синдрому — патологічного стану при скасуванні алкоголю.

Алкоголік може випивати на самоті, йому не потрібен привід для випивки. Характер сп’яніння у хворої людини відрізняється від звичайного. Після великої дози сп’яніння начебто не настає, але різко змінюється фазою збудження з проявами втрати контролю та агресією. Через деякий час переходить у фазу сильного гальмування, коли людина може заснути в будь-якому місці.

Якщо сам хворий може не визнавати власну залежність, то завдання рідних — звернути увагу на проблему ще на початкових стадіях. Рання діагностика та допомога нарколога допоможуть припинити розвиток хвороби та не допустити незворотного руйнування організму.

Методи діагностики

Діагностують алкоголізм за допомогою збору анамнезу, аналізуючи спадковість, поведінку, дані про соціальне оточення. Проводять огляд хворого за допомогою таких маніпуляцій:

  • пальпація печінки;
  • перкусія серця та легенів;
  • аускультація внутрішніх органів;
  • вимірювання артеріального тиску.

Потрібно перевірити основні рефлекси та виявити можливі ураження нервової системи.

Лабораторні дослідження

Для встановлення точного діагнозу з зазначенням стадії алкоголізму та для виявлення всіх порушень органів призначаються наступні аналізи:

  • загальний аналіз крові;
  • аналіз сечі;
  • біохімія крові;
  • серологічний аналіз крові.

Потрібно обов’язково виключити наявність в організмі небезпечних інфекцій: ВІЛ, гепатит. Важливо знати й імунологічний статус пацієнта. Це дозволяє нам оптимізувати плани лікування та методи лікування.

Інструментальна діагностика

Для виявлення патологічних процесів у органах та системах призначають наступні обстеження:

  • ЕКГ;
  • УЗД;
  • ЕГДС;
  • РЕГ;
  • КТ.

Важливо отримати консультації вузьких спеціалістів: психолога, невролога, терапевта, психіатра. Нарколог проводить тестування хворого та встановлює діагноз, визначаючи стадію хвороби.

Медикаментозне лікування

Наркологія використовує різноманітні методи для лікування. Мета полягає в тому, щоб допомогти людині зберегти самоконтроль і спокій. Ефективною є детоксикація, що спрямована на усунення шкідливої дії алкоголю на організм. Такий метод загалом зміцнює організм, відновлює нервову систему та позбавляє від похмілля. Сенсибілізаційна терапія — це комплекс фармакологічних препаратів та психотерапевтичних методів, спрямованих на втрату здатності організму засвоювати алкоголь.

В медикаментозній терапії алкоголізму використовують наступні ліки:

  • група бензодіазепінів — заспокійливі препарати для зменшення проявів абстинентного синдрому;
  • протисудомні засоби, що ефективно позбавляють можливості засвоєння алкоголю та викликають блювання при його потраплянні в організм;
  • антипсихотичні препарати для зняття алкогольного делірію.

Будь-які препарати може призначати тільки лікар. Самолікування, а тим більш лікування, алкоголіка без його згоди та поінформованості є небезпечним для життя. Терапія має бути комплексною та проходити курсом і під наглядом медичного фахівця.

Психотерапія та психологічна підтримка

Психотерапія є ключовою для усвідомлення та усунення причин алкоголізму. Якщо фармакологічні методи впливають на покращення фізичного стану, то психотерапія має на меті виконання наступних завдань:

  • знайти глибинні причини хвороби;
  • виявити тригери;
  • навчити пацієнта встановлювати самоконтроль;
  • знайти нові життєві цінності;
  • налагодити відносини з родиною.

Психоаналіз вважає алкоголізм захисною реакцією. Це втеча від реальності, проблем та самого себе. Пропрацювання внутрішнього конфлікту та його вирішення позбавлять людину необхідності відсторонюватися за допомогою алкоголю.

Когнітивно-поведінкова терапія спрямована на зміну звичок. Людина діє за принципом: що приємно, то слід відтворити, а неприємно — слід уникати. Якщо алкоголь викликав ейфорію, то організм потребував його знову. Ця терапія здатна сформувати негатив до алкоголю, стимулюючи інші задоволення від корисних звичок та дій.

Ефективною є не тільки індивідуальна терапія. На сеансах сімейної терапії родину навчають моральної підтримки хворого, пояснюють наслідки алкоголізму та закликають допомагати проходити весь шлях реабілітації. Існують такі програми підтримки, як анонімні алкоголіки, де люди з однаковою проблемою розмовляють про свій досвід позбавлення від залежності.

Подолати наслідки алкоголізму, як і саму хворобу, нелегко. В якості профілактики треба тренувати силу волі, шукати цікаві хобі та отримувати задоволення без алкоголю.

Редакторська група
Оновлено: 03.01.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.