Ефективні методи лікування хронічного кашлю

13 вересень 2023
Ефективні методи лікування хронічного кашлю

Хронічний кашель – не хвороба, а її симптом. Він може виникати внаслідок алергії, вірусної інфекції, запалення, чужорідного тіла або новоутворення. Багато людей не звертають на нього увагу. Між тим сухий нав’язливий кашель може бути ознакою небезпечного захворювання, розвиток якого може призвести до небезпечних наслідків.

Якщо зазначений симптом тримається понад вісім тижнів, обов’язково звертайтеся до лікаря. Також варто завітати до спеціаліста, якщо кашель дуже сильний, нав’язливий, супроводжується астенічним, больовим синдромом або наявністю субфебрильної температури.

Діагностика хронічного кашлю

Перш ніж думати, як позбутися кашлю, потрібно визначити його причину. Для цього спеціалістами проводиться диференціальна діагностика, що містить:

  • фізичне обстеження;
  • прослуховування бронхів та легень за допомогою стетоскопу;
  • інструментальні дослідження, як-от рентген, КТ;
  • лабораторні аналізи – ЗАК, аналіз мокротиння (за наявності), тести на збудників різноманітних інфекцій.

Щоби зрозуміти, в чому причина захворювання, потрібно розпочати з візиту до сімейного лікаря. На підставі огляду та збору анамнезу він призначить всі необхідні обстеження та, за необхідністю, дасть направлення до вузького спеціаліста (пульмонолога, лора, гастроентеролога, онколога).

Перше, що необхідно виключити, – це червоні прапорці:

  • підвищена температура тіла;
  • різка втрата ваги;
  • кровохаркання;
  • задишка;
  • хрипота;
  • надмірна пітливість;
  • хронічна втома.

Якщо жодного не зареєстровано, пацієнт направляється на стандартні обстеження, включаючи спірограму (для виключення астматичної хвороби). Якщо реєструється один або кілька прапорців, людина отримає широкий спектр аналізів, які дозволяють виключити найбільш небезпечні стани, як-от онкологічні захворювання, туберкульоз, запалення легень.

Дуже важливо провести диференціальну діагностику з обструктивними хворобами легень. Якщо ж жодних патологій з боку органів дихання не виявлено, пацієнту слід звернутися до гастроентеролога. ГЕРБ та деякі інші захворювання органів ШКТ також можуть провокувати покашлювання.

В жодному разі не варто лікувати хронічний сильний кашель самостійно. Тільки після отримання результатів обстеження лікар призначає певний протокол лікування, який допоможе повністю позбавитися проблеми.

Фармакологічне лікування

Стратегія лікування залежить від типу основного захворювання. Але деякі ліки від кашлю рекомендується приймати при розвитку хронічного кашлю будь-якої етіології.

Муколітики – ефективний засіб при сухому та вологому кашлю. Вони зменшують в'язкість мокротиння та полегшують його виведення. Крім того, мають певні додаткові властивості:

  • антиоксидантні;
  • антибактеріальні;
  • захисні.

При нав’язливому сухому кашлі лікування вимагає застосування протикашльових засобів. Вони впливають безпосередньо на кашльовий центр, пригнічуючи його активність, що дозволяє полегшити симптоми захворювання. Вживати їх слід з обережністю. Якщо у вас є мокрота в легенях або бронхах, прийом протикашльових засобів може викликати ускладнення.

В аптеках можна знайти таблетки та сиропи від кашлю на рослинній основі, а також на базі діючих речовин, що спеціально розроблені для досягнення бажаного ефекту. Будь-яка схема лікування визначається виключно лікарем. Самостійне вживання препаратів, а також недотримання дозування та правил приймання може призвести до виникнення побічних ефектів.

Немедикаментозні методи лікування

Окрім вживання медичних препаратів, можна використовувати й інші методі, які допоможуть пом’якшити симптоми. Чисте повітря відіграє велику роль в ефективній боротьбі з хворобами. А якщо воно вологе та прохолодне, то користь подвоюється.

На лікування сухого кашлю ефективно діють:

  • мінімізація контактів з алергенами;
  • зволоження повітря за допомогою спеціальної техніки та вологого прибирання;
  • провітрювання;
  • використання очищувачів повітря.

Якщо пацієнт палить, дуже важливо позбутися цієї згубної звички. Не варто також перебувати у компанії курців, адже пасивне куріння може бути не менш шкідливе за активне.

Зміни у способі життя

Часто причиною хронічного кашлю є порушення функції імунної функції. Щоби підтримати свій імунітет на належному рівні, потрібно вести здоровий спосіб життя, налагодити харчування, за можливістю підвищити фізичну активність та нормалізувати сон. Кожний, навіть найменший крок призведе до покращення стану здоров’я.

Зміни у способі життя – і допоміжний метод лікування, і чудова профілактика. Бонусом ви отримаєте захист від купи хвороб, менше витрат на лікарів та медикаменти і чудове самопочуття.

Отже, якщо кашель докучає – не терпіть його. Якнайшвидше звертайтеся до лікаря і не нехтуйте необхідністю обстежень. Уважно дотримуйтеся рекомендацій, змінюйте свій спосіб життя і дотримуйтеся призначеної терапії. Пам’ятайте, чим раніше ви почнете лікувати хронічний кашель, тим швидше він мине і тим менше ускладнень спровокує. Дбайте про себе! Бажаємо здоров’я.

Редакторська група
Оновлено: 28.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.