Грип чи застуда: як розрізнити симптоми?

27 вересень 2023
Грип чи застуда: як розрізнити симптоми?

Кожен з нас хоча б раз у житті стикався з грипом або застудою. На перший погляд, симптоми цих захворювань можуть здаватися схожими, але насправді вони мають ряд відмінностей.

Грип та застуда – це інфекційні захворювання дихальних шляхів, але їх викликають різні віруси. Це ключова причина, чому симптоми, перебіг та комплікації цих захворювань можуть відрізнятися.

Грип викликається вірусами грипу, яких існує кілька типів: A, B, C та D. Найчастіше у людей виникають епідемії грипу типів A та B. Інфекція поширюється швидко, особливо в ситуаціях близького спілкування. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, а також через контакт з інфікованими поверхнями.

Застуду викликають різні віруси, найпоширенішим з яких є риновірус. Існує багато видів риновірусів, через що людина може захворіти на застуду кілька разів на рік. Також поширюється повітряно-крапельним шляхом. Контакт з інфікованою особою або поверхнею, а потім торкання до власного обличчя (особливо носа, рта або очей) може призвести до зараження.

Перш ніж приймати препарати для лікування симптомів застуди та грипу, варто зрозуміти з яким із цих захворювань ви маєте справу оскільки саме розпізнавання симптомів є ключовим для вибору правильного лікування.

У цій статті ми розберемося, як відрізнити грип від застуди та які ліки можуть допомогти в обох випадках.

Висока температура тіла

  • Грип часто супроводжується швидким підвищенням температури тіла, іноді досягаючи 39-40°С. Така температура тримається кілька днів.
  • У випадку застуди, підвищення температури також можливе, але воно зазвичай менш виражене. Температура може нормалізуватися за день-два.

Болі в м'язах і суглобах

Болі в м'язах – це частіший симптом для грипу. Вони можуть бути дуже вираженими, змушуючи пацієнта лягти в ліжко. При цьому також відчувається слабкість і втома по всьому тілу.

Кашель

Кашель – загальний симптом як для грипу, так і для застуди. Проте їх характер може відрізнятися. Грип може супроводжуватися сухим, інтенсивним кашлем. Натомість під час застуди часто спостерігається мокрий кашель з виділенням мокротиння.

Головний біль

При грипі пацієнти можуть відчувати сильний головний біль, який часто супроводжується чутливістю до світла та болем в очах. При простудних захворюваннях головні болі відсутні або виражені слабо.

Біль у горлі

Біль у горлі є поширеним симптомом як для застуди, так і для грипу, але його характер може відрізнятися:

  • При грипі спостерігається сухість і подразнення горла, може бути дискомфорт при ковтанні.
  • Під час застуди спостерігається запалення горла та почервонінням. Часто біль у горлі є одним з перших симптомів застуди.

Нежить та чхання

Ці симптоми зазвичай є характерними для застуди. У випадку грипу, ніс може бути закладений, але чхання зустрічається рідше. При застуді хворий може мати як нежить, так і активні слизовиділення, які будуть супроводжуватися постійним чханням.

Розрізняти симптоми грипу та застуди дуже важливо для вибору правильного лікування. Проте пам'ятайте, що найкращий спосіб визначення захворювання та вибору правильного лікування – це медична консультація з лікарем. За потреби купити ліки від грипу та застуди Ви можете в мережі аптек «Бажаємо здоров'я». Покупку можна зручно оформити онлайн через офіційний сайт, а забрати замовлення в найближчій аптеці Вашого міста.

Нехай ваше здоров'я завжди буде у вас на першому місці!

Редакторська група
Оновлено: 03.01.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.