Хронічна втома: симптоми, причини, лікування

25 серпень 2023
Хронічна втома: симптоми, причини, лікування

Хронічна втома – стан постійного відчуття дефіциту сил, зниження працездатності, концентрації уваги, яке триває пів року та більше, та не минає після відпочинку, і не може бути пояснений якимось іншим захворюванням. Поняття «синдром хронічної втоми» було відмічено ще у 80-хх роках минулого століття. Статистика говорить, що схильні до такого недугу саме жінки: близько 80% випадків припадає на представниць прекрасної статі у віці 25-45 років.

Звісно, за таких симптомів дуже важко впоратися з собою. Виконання будь-яких повсякденних задач приносить проблеми: організм просто відмовляється від активності. Найчастіше до хронічної втоми призводить сукупність кількох чинників. Серед факторів впливу, що можуть призвести до розвинення синдрому хронічної втоми, основне місце займають :

  • екологічно несприятливі умови праці;
  • постійні стреси в родині чи на роботі;
  • недостатня кількість фізичних навантажень;
  • слабкий загальний імунітет;
  • тривала робота без відпочинку;
  • зловживання певними харчовими продуктами тощо.

Постійна втома і слабкість – ненормальний стан, з яким не можна миритися. Треба вжити невідкладних заходів, щоб підвищити імунітет, відновити втрачені сили і повернути організму бадьорість і енергію. В цьому можуть допомогти БАДи для імунітету.

Причини виникнення синдрому хронічної втоми та її симптоми

Від чого б не залежала хронічна втома, лікувати її необхідно кожному. Адже якість життя помітно знижується, можливі подальші негативні наслідки. Перш ніж вибрати таблетки від хронічної втоми, необхідно розібратися з причинами виникнення такого тривожного стану. Серед можливих причин виникнення:

  • дефіцит вітамінів та мінералів через неправильне харчування (B, D, C, йоду, магнію, заліза);
  • гормональні порушення;
  • запальні процеси всередині організму;
  • депресії;
  • серцево-судинні захворювання;
  • зниження гемоглобіну в крові;
  • діабет.

Один з чинників, якими пояснюється хронічна втома – вітаміни (точніше їх дефіцит). Але перш ніж купувати вітамінні комплекси, необхідно пройти обстеження на предмет наявності інших причин. Що стосується ознак захворювання, то вони наступні:

  • відчуття нездатності виконувати будь-які завдання (від фізичних вправ до розумової праці);
  • головні болі та запаморочення без видимих причин;
  • пригнічення настрою;
  • порушення координації;
  • погіршення пам’яті, інтелекту;
  • роздратованість та депресії;
  • порушення сну;
  • біль в м’язах та суглобах тощо.

Звісно, всі вищевказані симптоми можуть бути свідченнями й інших захворювань та патології організму. Тому насамперед необхідна консультація лікаря. Крім того, може знадобитися допомога психолога, невролога, ендокринолога, імунолога та інших спеціалістів.

Лікування хронічної втоми

Передусім здолати хворобу допоможе зміна способу життя. Не варто одразу ковтати таблетки: достатньо займатися спортом. Це можуть бути не лише важкі вправи на тренажерах. Для початку можна просто більше гуляти чи кататися на велосипеді. Крім того, можна записатися в басейн та плавати, що також дуже корисно.

Звісно, ні про які шкідливі звички не може бути й мови. Куріння та алкоголь необхідно залишити в минулому: вони негативно діють на весь організм. Краще привчити себе регулярно робити зарядку та займатися спортом. Вправи слід починати з низької інтенсивності і поступово збільшувати навантаження.

Добре харчуйтеся, урізноманітніть свій раціон, додайте продукти, багаті вітамінами групи В: яловичину, м’ясо птиці, зелень, бобові. Потрібно не тільки збалансувати їжу необхідними речовинами, але й дотримуватися регулярності харчування. Недопустимо їсти більше норми чи вечеряти безпосередньо перед сном.

Крім спорту та вибору продуктів потрібна психологічна стійкість, адже до такого небезпечного стану призводять стреси. Тому необхідно займатися йогою, різноманітними медитаціями чи виконувати дихальну гімнастику для самозаспокоєння. На цьому етапі може знадобитися підтримка психолога, який підкаже, в якому напрямі рухатися.

Один із головних симптомів хронічної втоми – порушення сну. Саме під час нічного відпочинку організм набирається сил для відновлення енергії на майбутнє. Графік сну має бути постійним: необхідно лягати не пізніше 12 годин ночі та спати не менше 7-8 годин. Допоможе нормалізувати сон відповідна атмосфера: в кімнаті має бути не вище 18-20 градусів. Також варто подбати про свіже повітря, провітривши кімнату перед сном.

Звичайно, ніхто не може самостійно знайти спосіб побороти втому. Набагато правильніше звернутися до лікаря, який проведе відповідне діагностування, отримає аналізи та побудує схему лікування. Інколи потрібна допомога одразу кількох спеціалістів різного профілю та відповідні обстеження.

Сучасна людина не завжди правильно харчується, має шкідливі звички, щоденно піддається дії стресів та інших чинників, тому хронічна втома спостерігається все частіше. Це дуже тривожний стан, з яким не можна миритися та відкладати вирішення проблеми на майбутнє. Треба бути дуже уважним до змін у поведінці організму та надавати йому допомогу за необхідності.

Лікування такого синдрому може бути дуже різноманітним: від занять нескладними вправами до використання певних ліків, що покращують імунітет. Необхідно усвідомлювати всю серйозність небезпечного стану та невідкладно приймати всі необхідні заходи.

Варто зазначити, що подолати такий стан за короткий термін не вдасться. Тому знадобиться зібрати всю волю в кулак та не лінуватися займатися спортом, як би організм на це не реагував. Кілька тижнів, чи навіть місяців необхідно для того, щоб перебудувати графік сну, харчування, нормалізувати фізичну активність.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.