Перша допомога при опіках: що робити та як уникнути ускладнень

20 вересень 2023
Перша допомога при опіках: що робити та як уникнути ускладнень

Опіки — пошкодження тканин тіла в результаті ураження їх теплом, електричним струмом, хімічними речовинами або ж випромінюванням. Залежно від глибини проникнення пошкоджень розрізняють наступні ступені опіку:

  • поверхневі;
  • частково проникаючі;
  • глибокі;
  • з ушкодженням м’язів та кісток.

Перша допомога при опіках залежить саме від виду травми і ступеня ураження тканин організму. При поверхневому ураженні шкіри допоможуть препарати при опіках, які легко придбати через мережу аптек «Бажаємо здоров’я». Більш серйозні ушкодження потребують лікування в стаціонарі або навіть хірургічного втручання та реабілітації в опікових центрах.

Класифікація опіків

Опіки, залежно від причини, поділяють на різні категорії. Такі травми бувають наступні:

  • теплові — від вогню, окропу, гарячих предметів;
  • хімічні — луги чи кислоти, що потрапляють на шкіру чи до стравоходу;
  • електричні — контакт зі шнуром живлення, розетками, ураження блискавкою;
  • опромінення — вплив ультрафіолету, рентгену чи радіоактивних опадів.

Перша допомога при опіках залежить від ступеня ураження. Опіки класифікуються за глибиною, площею та видом ураження.

Опіки I ступеню

Цей ступінь вважається легким. Зовнішньо виявляється гіперемія шкіри: почервоніння та набряк. Страждає епідерміс, який може загоюватися протягом 5-10 днів. Шкіра стає червоною, ділянка опіку болюча. Для лікування достатньо мазей або спреїв від опіків та в разі потреби, звичайних знеболювальних засобів.

Опіки II ступеню

Середній ступінь опіків призводить до руйнування дрібних лімфатичних капілярів. Тому на шкірі утворюються пухирі з прозорою рідиною всередині. Опік проникає у папілярний шкірний шар. Ділянка опіка є болючою та заживає протягом 2-3 тижнів. Існує ризик приєднання інфекції, без правильного лікування можливе утворення рубців та шрамів.

Опіки III ступеню

При опіках середньої важкості уражається шкіра та підшкірна клітковина. Утворюються великі пухирі з мутним вмістом. Опік проходить у глибокий ретикулярний шар шкіри, викликаючи відчуття тиску. Утворюються шрами, і навіть може знадобиться резекція шкіри.

Важкий опік III ступеню призводить до утворення та тріскання пухирів, в результаті чого з’являються виразки. Опік проходить через всю товщу шкіри, поверхня якої стає білою або коричневою. Такий опік вимагають висічення некротизованої зони. Заживання є неповним та триває довгі місяці.

Опіки IV ступеню

Цей ступінь опіку зазвичай є фатальним. Тканини обвуглюються, опік проникає до кісток, виникає некроз тканин і шоковий стан у людини. Відчуття болю відсутнє, а тканини потребують резекції й навіть ампутації. Характерні значні функціональні порушення.

Надання першої допомоги при опіках

Перша допомога при опіках починається з ізоляції від джерела травми. Чим раніше усунути джерело опіку, тим меншою буде площа ураження. Що ще робити при опіках:

  • струмінь прохолодної води на опік протягом 15-20 хвилин;
  • на тяжке ураження покласти мокру тканину;
  • ізолювати пошкоджену ділянку від навколишнього середовища, накривши її чистим матеріалом;
  • якщо на місці опіку утворилася рана, то не використовувати спиртові розчини, а накрити її сухою тканиною;
  • ввести постраждалому знеболювальні препарати;
  • тяжкі опіки потребують швидкої госпіталізації травмованого.

Медики подбають про запобігання інфікуванню пошкодженої ділянки. При опіках I та II ступенів слід охолодити пошкоджену ділянку прохолодною проточною водою, але не використовувати лід, який спричинить додаткові ушкодження. Опік одразу після охолодження потрібно накрити стерильною пов’язкою чи чистою тканиною.

Загоєння опіків та відновлення шкіри

Опіки є дуже поширеною травмою. Будь-який контакт із гарячими предметами чи окропом призводить до травми шкіри. Дрібні опіки в побуті загоюються протягом кількох днів. Складніші опікові травми, що супроводжуються пухирями, при відсутності обробки та лікування мають ризики приєднання інфекції. Під час загоєння ці опіки необхідно обробляти медичними препаратами.

Опік скоріше загоїться, якщо кожного дня обробляти його протиопіковим кремом або гелем, що має антимікробний та знеболювальний ефект. На пухирі треба накладати стерильну пов’язку та змінювати її щоденно.

Шкіра відновиться, якщо дотримуватися всіх правил гігієни та регулярно обробляти ділянку опіку. Це дасть змогу уникнути запалення та інфікування рани. Пухирі не можна проколювати, треба дочекатися, поки вони не лопнуть самостійно. Під таким пухирем починає утворюватися нова шкіра. Постраждалий відчуватиме сильний свербіж на травмованій ділянці. Заборонено торкатись опіку, щоби запобігти інфікуванню.

Необхідно слідкувати за зовнішнім виглядом ураженої ділянки. При виникненні нагноєння слід звернутися до лікаря. Інфікування призведе до погіршення загального самовідчуття, підвищення температури, уповільнення процесу загоєння.

Важкі форми опіків залишають шрами та рубці. Від побутових травм слідів майже не залишиться. В процесі відновлення слід користуватися протисонцевими засобами, щоби додатково не травмувати пошкоджені ділянки.

Профілактика опіків

Профілактика опіків включає поінформованість населення щодо правил обережного поводження в побуті та на виробництвах. До профілактичних методів належать наступні:

  • обмеження температурного режиму в обладнанні для нагріву води;
  • встановлення протипожежних систем;
  • використання вогнезахисного одягу на виробництві;
  • залучення водяних термометрів у ванній;
  • встановлення захисних панелей навколо кухонних плит.

Побутові хімічні опіки спричиняє неправильне використання та зберігання засобів побутової хімії. Небезпечні речовини містяться у туалетних засобах, відбілювачах, розчинниках для фарб. Електричні опіки завдають внутрішні пошкодження та можуть призвести до зупинки серця. Важливо тримати електричні прилади в справному стані та в недоступному для дітей місці.

У разі важких випадків: масштабних пожеж, уражень великої площі тіла, проблем з диханням та втратою свідомості, потрібно негайно викликати швидку допомогу. Не треба надавати першу допомогу, допоки не буде впевненості у власній безпеці. Електричний струм, невідомі хімічні речовини, задимлення приміщення складають небезпеку. Знання першої допомоги при опіках важливо, щоб вберегти людей від травм.

Редакторська група
Оновлено: 03.01.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.