Профілактика та лікування хронічного синуситу

25 вересень 2023
Профілактика та лікування хронічного синуситу

Хронічний синусит – запальний процес слизової оболонки носа, який спричиняє набряк і блокує виходи з навколоносових пазух. Важливо розуміти, що порушення дихання – серйозна проблема, відсутність носового дихання призводить до того, що людина починає дихати через рот. Це порушує природний процес надходження повітря до організму – воно йде до дихальних шляхів неочищеним, сухим та занадто холодним.

Хронічний синусит – це постійний симптом, який зберігається більше року або періодично повторюється. На відміну від хронічної форми, гостра характеризується вираженою симптоматикою, яка проявляється дуже різко. Дуже важливо під час захворювання оперативно звернутися до фахівця та почати належне лікування.

Причини та фактори ризику хронічного синуситу

Існує багато факторів, які можуть спричинити таку хворобу, як хронічний синусит:

  • постійні алергічні реакції — чутливість до пилу та інших алергенів спричиняє відчуття запалення носової порожнини;
  • вірусна або грибкова інфекція — в результаті може виникнути гострий або хронічний синусит, бактерії провокують ураження слизової оболонки;
  • дефекти стінок синусів(пазух) — застій слизу через генетично неправильні форми стінок може спричинити ускладнення дихання;
  • поліпи — блокують функціонал синусів, тому виникає хронічне захворювання;
  • куріння — наслідки цієї шкідливої звички можуть бути різними, зокрема подразнення слизової оболонки через токсичні компоненти тютюну та як результат — гострий синусит, який може перейти у хронічну стадію.

До загальних факторів також слід додати ослаблений імунітет. Важливо зважити ці ризики та швидко відреагувати на появу захворювання. Якщо не дати захворюванню перейти у хронічну стадію, а почати лікування на ранній стадії, то серйозних ускладнень і наслідків вдасться уникнути.

Ознаки та діагностика хронічного синуситу

Симптоми синуситу можуть бути різними в залежності від стадії захворювання та індивідуальних особливостей:

  • загальне відчуття втоми та сильний нежить;
  • набряки слизової оболонки через постійне запалення, що викликають дискомфорт;
  • порушення функції носового дихання — заблоковані проходи, що спричиняє ускладнення вдихання та видихання;
  • головний біль, а також відчуття дискомфорту в носі — біль може бути пульсуючий, сильний або ниючий;
  • кашель чи запалення горла — велика кількість слизу постійно стікає по задній стінці, це подразнює горло та може викликати відкашлювання;
  • порушення роботи смакових та нюхових рецепторів — пацієнт не відчуває запахів та погано розрізняє смаки.

Точний діагноз може поставити лише лікар, спираючись не тільки на симптоми, але й на діагностику та медичний огляд. Отоларинголог проводить усі необхідні заходи, зокрема рекомендує зробити рентген, комп'ютерну томографію та риноскопію.

Профілактика хронічного синуситу

Належний догляд та профілактика допоможуть знизити ризик появи хронічного синуситу:

  • підвищення імунітету — збалансована їжа у раціоні, здоровий сон, вживання свіжих овочів та фруктів та мінімізація стресових ситуацій;
  • уникання алергенів — якщо є алергія, дуже важливо максимально обмежити чинники — це вбереже від синуситу;
  • регулярне промивання носової порожнини — треба використовувати при цьому морську воду або фізіологічний м’який розчин;
  • вологе прибирання та очищення повітря — підтримувати належний рівень вологи допомагає зволожувач повітря або змочений рушник;
  • уникання холодного повітря, вдихання тютюнового диму та інших хімічних агресивних речовин — вони можуть подразнювати слизову оболонку носа та викликати різні захворювання й ускладнення.

Профілактика хронічного синуситу є важливим кроком, особливо якщо є схильність до прояву цієї хвороби. Ця проблема може бути дуже неприємною, тому важливо підтримати сім’ю та друзів у її вирішенні. Також потрібно відвідувати лікаря два рази на рік, щоб упевнюватися у відсутності ускладнень.

Лікування хронічного синуситу

В залежності від стадії та важкості протікання лікування хронічного синуситу може передбачати різні методи.

Терапія медикаментами

В аптеці «Бажаємо здоров’я» можна купити препарати для лікування синуситу за доступними цінами. Як правило, це протизапальні ліки, або ж антибіотики чи антигістамінні.

Фізіотерапевтичні процедури

Вони включають полоскання, а також виведення рідини з носової порожнини. Для цього потрібні використання спеціального розчину та усунення під тиском зайвих відкладень у носі.

Хірургічне втручання

Тяжкі стадії та випадки передбачають операцію — синусотомію. Також може знадобитися видалення поліпів.

Важливо враховувати, що кожна ситуація зі здоров’ям є особливою, тому потребує індивідуального підходу та належної діагностики. Лікар проводить усі необхідні заходи та вибирає відповідний метод лікування хвороби. Не рекомендується самостійно намагатися позбутися синуситу, оскільки це може викликати ще більші ускладнення та погіршити стан.

Хронічний синусит є серйозним захворюванням, яке обов’язково треба лікувати. Дуже важливо робити своєчасну профілактику в разі наявності ризиків та схильності до цієї проблеми. Звернення до лікаря допоможе уникнути тяжких ускладнень дихання та пізніх стадій розвитку.

Лікування призначається лікарем у певному дозуванні та з визначеною періодичністю. Не варто самостійно приймати препарати для уникнення симптомів. Це може лише замаскувати проблему, але водночас ускладнить стан чи підвищить тяжкість стадії за відсутності правильного лікування та догляду. Якщо вже були спалахи синуситу, але він був вилікуваний, потрібно регулярно перевірятися у спеціаліста. Це необхідно, щоб упевнитися, що хвороба більше не з’являється знову.

Здоров’я — одна з найважливіших життєвих цінностей. Йому треба приділяти достатньо уваги та своєчасно приймати рішення і міри. Якісні препарати допомагають покращити стан та позбутися не тільки симптомів, але й самої хвороби.

Редакторська група
Оновлено: 03.01.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.