Утилізація використаних ампул

15 серпень 2023
Утилізація використаних ампул

Ін'єкційні препарати та вакцини випускають в ампулах. Питання їх утилізації актуальне не тільки для медичних установ, але і для будь-якої організації, що має процедурні кабінети.Використані ампули з-під медикаментів належать до відходів категорії В, тобто епідемічно небезпечних. Хоча цей матеріал і не контактує безпосередньо з пацієнтом, в ампулах можуть бути залишки імунобіологічних препаратів, вакцин тощо.

Як проводиться утилізація використаних ампул?

Розчини для ін’єкцій містяться в скляних та пластикових ємностях, які не потребують попередньої стерилізації чи дезінфекції. Винятком є тільки живі вакцини, імунобіологічні препарати.

Ампули або флакони не підлягають заздалегідь подрібненню або будь-якому іншому виду повного або часткового руйнування, а також заборонено пересипати, утрамбовувати неупаковані медичні відходи з однієї ємності в іншу, окрім аварійних ситуацій. Адже це легко призводить до травми та є нехтуванням правилами безпеки, тож утилізація пустих ампул повинна проводитися відповідно до наказу.

Використані ампули викидаються після виконання маніпуляції в окремий сміттєвий бак, який оснащено педаллю, а всередині є міцний пакет або мішок. Звичайно, сміттєвий бак повинен мати відповідне маркування – відходи класу В. Щоб відходи не розсипалися, перед транспортуванням щільно зав’яжіть пакет та протріть поверхню вторинної упаковки дезінфікуючим засобом перед передачею відходів категорії B транспортній компанії.

Особливості утилізації цілих ампул

Інколи трапляється так, що термін придатності медикаментів уже вийшов, а їх не встигли використати. В таких випадках це все ще відходи категорії В, тож вони мають відповідно утилізуватись.

Просто викинути прострочені ампули не вийде: за це можна понести серйозне покарання. Тому всі компанії, які через свою діяльність стикаються з великою кількістю лікарських препаратів, після закінчення терміну їх зберігання вдаються до послуг спеціалізованих фірм по утилізації відходів.

Порядок утилізації лікарських засобів в даному випадку наступний:

  1. Прострочені медикаменти збираються в спеціальні контейнери. Всі подальші дії (транспортування, знешкодження, переробка, знищення) можуть здійснюватися тільки спеціалізованими компаніями при наявності відповідного дозволу.
  2. Транспортування утильсировини до майданчиків тимчасового зберігання або полігонів для утилізації.
  3. Хімічна нейтралізація або термічне знешкодження препаратів.
  4. Утилізація ліків методом спалювання, поховання або іншими передбаченими законодавством способами.

Всі ємності з відходами категорії В не мають заповнюватися більше, ніж на три чверті. Цей запобіжний захід допомагає уникнути того, що вміст розсиплеться або пошкодить пакування.

Медичні відходи категорії В (окрім голок та шприців, які знаходяться в контейнерах) мають вивозитись кожної доби, надовго їх зберігати не можна. Також треба обладнати окреме приміщення, де вони будуть у безпеці та нікому не зашкодять (як пацієнтам, так і персоналу). За збір, збереження та подальшу утилізацію відходів в медичному закладі відповідає одна людина.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.