Вплив куріння на організм людини: причини і наслідки

22 вересень 2023
Вплив куріння на організм людини: причини і наслідки

У суспільстві дуже поширена звичка куріння. Вона може виникнути як у підлітковому, так і в дорослому віці. Лікарі та інші фахівці дуже давно вивчають вплив куріння на організм людини та озвучують негативні наслідки. Близько 1,3 млрд людей у світі курять тютюн. Ця статистика, представлена ВООЗ — Всесвітньою організацією охорони здоров’я, тільки росте. Нікотинова залежність є серйозною небезпекою для організму людини. Водночас усвідомлення шкідливого впливу тютюну є потужним мотиватором, що допомагає подолати тягу. Шкода куріння для організму людини полягає в тому, що воно може сприяти розвитку серйозних системних захворювань. Багато з них мають фатальні наслідки.

Причини, що викликають залежність

Про наслідки поганої звички можна почути багато, проте мало хто занурюється у корінь проблеми — причини паління. Існує декілька основних факторів, які призводять до цієї залежності.

Соціум

Оточення не тільки впливає на розвиток та формування думки. Воно також може сприяти виникненню залежності від куріння. Родина, друзі, авторитети або колеги, які палять, впливають на вибір. Найчастіше це відбувається в підлітковому віці.

Стресові ситуації

Нікотин у складі цигарок та інших тютюнових виробів стимулює деякі хімічні процеси у мозку, що сприяє релаксації та розслабленню, але лише на певний час і з поганими наслідками. Тому багато людей вважають, що куріння є способом вирішення проблем із нервами, і починають цей шлях.

Залежність

Довготривале вживання тютюну пов’язане також із виникненням залежності від паління — люди не можуть самостійно покинути цю шкідливу звичку.

Реклама

Рекламні кампанії роблять усе можливе, щоб продавати свій товар. В особливій групі ризику — підлітки. Вони піддаються впливу роликів у інтернеті про куріння та вирішують теж спробувати.

Важливо розуміти та визначати свої мотиваційні фактори, які підштовхують кожного разу до поганої звички. Саме вирішення кореню проблеми дозволить позбутися її назавжди.

Склад цигарок та вплив на організм

Для того, щоб зрозуміти, як куріння впливає на організм людини, необхідно розглянути компоненти цигарок. Товар має широкий спектр хімічних речовин, про кожну з яких поговоримо окремо.

Нікотин

Це основна речовина психоактивного характеру. Під час куріння вона швидко потрапляє через легені в організм людини та є провідною причиною виникнення залежності. Судини звужуються під дією нікотину, також підвищується артеріальний тиск. Серце починає битися з більшою інтенсивністю, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

Дим тютюну

В ньому містяться отруйні речовини у великій кількості. Під час паління токсичний дим потрапляє до організму. Шкідливі сполуки, такі як аміак, ацетон, оксид вуглецю та діоксид вуглецю, пошкоджують органи і тканини організму, чим викликають ризик поширення дуже багатьох тяжких хвороб.

Канцерогени

Це такі речовини, які сприяють утворенню та розвитку ракових захворювань. Рак є дуже серйозним захворюванням, і навіть сьогодні не існує повного лікування. Особливо страждають легені.

Токсичні елементи

В цілому наявність токсичних речовин у складі цигарок впливає на різні системи людського організму — органи дихання, шлунок, серце й інші.

Варто наголосити, що вміст компонентів стосується всіх тютюнових виробів, зокрема й електронних сигарет і люльок. Ці товари не є виключенням чи послабленою версію — вони теж негативно впливають на організм людини.

Здоров'я пасивних курців

Пасивне (побічне) куріння має не менш серйозний вплив. Ідеться про тих, хто не займається палінням, але знаходиться в одному приміщенні з курцем або поруч з ним. Наслідки можуть бути такими:

  • розвиток захворювань серця і судин — розповсюджені випадки серцевих нападів, інсультів, аритмії та інших видів хвороб;
  • проблеми з диханням — тютюнові вироби містять у складі токсичні речовини, які викликають подразнення дихальних шляхів, через це з’являються спалахи астми, хронічного бронхіту та інші пов’язані з легенями захворювання;
  • ризики виникнення раку — діагноз поширений не тільки у безпосередніх курців, але й у тих, хто вдихає дим, знаходячись поряд.

Малюки, які з раннього віку живуть поруч із курцями, мають шанси в старшому віці перейняти звичку від дорослих і дуже вразливі до токсичних складових диму. Вони знаходяться у групі ризику щодо астми, запалення вушних раковин та респіраторних захворювань. Існують випадки, коли діти мають розумову відсталість.

Пасивне куріння негативно впливає і на вагітність, тому треба уникати вдихання диму під час виношування дитини. Є великі ризики, що плід розвиватиметься неправильно або дитина буде дуже слабка і вразлива до будь-яких захворювань.

Випадки пасивного паління необхідно максимально обмежувати. Соціуму потрібні такі середовища, де можна уникати вдихання диму від курців, і це є гострою потребою.

Наслідки куріння

Повномірно оцінити всі наслідки паління, особливо довготривалого, дуже важко, оскільки їх багато та вони дуже різноманітні. Основні, про які варто знати кожному:

  • захворювання дихальних шляхів, зокрема астма, онкологічні захворювання різних частин тіла та органів: ротової порожнини, гортані, стравоходу тощо;
  • проблеми зі шкірою — прискорене утворення зморшок, зміна кольору та вигляду епідермісу;
  • погіршення стану зубів — емаль жовтіє, стоншується, що часто призводить до втрати зуба.

Це лише декілька основних наслідків, але їх дуже багато і вони проявляються індивідуально.

Відмова від куріння та підтримка

Окрім наслідків для здоров’я, спостерігається помітне погіршення соціалізації та економічного статусу курців. Тому дуже важливо підтримувати лікування залежності та створювати умови, коли потреба в залежності зникає.

У світі існує безліч програм, які націлені на боротьбу проти куріння та лікування від нікотинової залежності завдяки стратегіям. В першу чергу є принциповою психологічна підтримка. Це можуть бути консультації із психологом або групові заняття.

Ще одним корисним методом є заміна нікотину іншими безпечними елементами — наприклад, жувальними гумками з нікотиновим смаком для омани рецепторів. Аптека «Бажаємо здоров’я» пропонує ліки від куріння за прийнятними цінами.

Дуже важливо усвідомлювати причини та наслідки куріння, перш ніж спробувати, або для того, щоб якнайшвидше кинути.

Редакторська група
Оновлено: 05.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.