Аптечка в подорож: які ліки можна брати в літак

04 вересень 2023
Аптечка в подорож: які ліки можна брати в літак

Подорож – одне з найбільш хвилюючих вражень. І щоб отримати максимум позитивних емоцій від поїздки, необхідно ретельно підготуватися до неї. Серед інших пунктів не варто забувати про такий важливий момент, як аптечка в подорож. Вона просто необхідна не тільки для тривалої відпустки , а й для короткого вікенду. Найголовніше – розуміти, що під час збирання багажу є деякі обмеження і потрібно знати, які ліки можна перевозити в літаку, щоб під час польоту не виникло проблем і непорозумінь.

Які існують обмеження на перевезення ліків у літаку

Деякі пасажири вважають, що насправді серед заборонених речовин під час перевезення в салоні виокремлюються і лікарські препарати. Насправді подібна думка помилкова. Якщо вас цікавить, чи можна брати в літак ліки, відповідь – так, можна. Але існує кілька обмежень. Насамперед варто пам'ятати, що не рекомендується перевозити рецептурні препарати (такі як антибіотики, оральні контрацептиви тощо) без рецепта лікаря. Навіть якщо вам у дорогу необхідні окремі таблетки, варто заздалегідь продумати необхідну кількість і взяти їх із собою в оригінальній упаковці. Згідно з чинними правилами, пасажири можуть брати з собою на борт ті ліки, які їм знадобляться під час польоту. Проте перед посадкою треба повідомити відповідального працівника про наявність предметів медичного призначення у ручному багажі. Такий підхід дасть змогу уникнути непорозумінь під час проходження кордону та огляду багажу.

Офіційний рецепт, як документ, що підтверджує ваш медичний стан, буде в нагоді для відповіді на питання митного чи прикордонного контроля. Для цього також краще зберігати ліки в оригінальній упаковці.

Упаковуючи медикаменти в багаж орієнтуйтеся на перелік ліків, медичних засобів та приладів, які можна брати в дорогу:

  • жарознижувальні, препарати для зняття болю і запалення;
  • медикаменти проти кишкової інфекції або отруєння, зокрема блювання;
  • судинозвужувальний і зволожувальний спрей для носа;
  • протиалергічні засоби;
  • заспокійливі;
  • антигістамінні;
  • снодійні препарати;
  • очні краплі з протимікробним ефектом;
  • засоби проти болю в горлі, наприклад, таблетки або пастилки.

Не варто забувати й про такі речі, як лейкопластирі, бинти, термометри та антисептики на спиртовій основі.

Дехто припускається помилки, не знаючи як перевозити ліки в літаку. Насправді достатньо використовувати спеціальний контейнер-аптечку. Вона може бути виконана як у вигляді контейнера, так і тканинного боксу. Перший варіант кращий завдяки міцності та зручності транспортування. При зборі аптечки варто пам'ятати, що на лікарські засоби також поширюється правило перевезення рідин у ручній поклажі. Гелі, рідини та спреї медичного призначення та інші препарати мають бути в ємностях, об'єм яких не більше 100 мл. Щоб спростити процес перевірки, помістіть їх разом з іншими медикаментами та засобами особистої гігієни в загальний прозорий контейнер (пакет, косметичку), а після викласти на конвеєрну стрічку.

Які ліки заборонені

Більшість авіакомпаній ставиться з максимальною лояльністю до особистих потреб пасажирів, дозволяючи брати з собою на борт у багажі певну кількість препаратів. Але, існує заборона на транспортування різноманітних сильнодіючих речовин і наркотиків. Серед медикаментів, які не можна брати з собою в дорогу, виділяють:

  • хлорфенаміну малеат;
  • псевдоефедрини та ефедрини;
  • фенобарбітали;
  • діазепами;
  • кодеїни.

Під забороною транспортування не тільки ліки з аналогічним складом, а й усі препарати, до складу яких входять зазначені речовини.

Такі ліки, як болезаспокійливі сильного впливу, снодійні, седативні та антибіотики, антидепресанти ретельно перевіряються митним контролем як при виїзді з України, так і митному контролі під час в'їзду в іншу країну. Тому так важливо довести, що наявні препарати так необхідні вам і не будуть використовуватися на шкоду іншими.

Але не варто забувати про законодавчі особливості інших країн, які можуть істотно відрізнятися від українських. Так, у країнах Прибалтики заборонено ввезення препаратів з барбітуратами, зокрема Корвалолу, для США під забороною такий улюблений у нас анальгін і його похідні, а для Канади контролюється ввезення всіх медикаментів, які так чи інакше містять мелатонін.

Саме тому варто заздалегідь проконсультуватися з митним контролем для отримання докладнішої інформації про країну в'їзду та їхні правила. Правила, зокрема, актуальні і для держав, в аеропортах яких здійснюються пересадки й навіть тимчасово, але ви перебуватимете.

Чи є необхідність консультації з лікарем?

Попри простоту підготовки пакування препаратів у дорогу, рекомендується проконсультуватися із сімейним лікарем для отримання консультації. Він зможе підказати необхідну кількість препаратів для певного часового періоду, а також підготує відповідний пакет документів. Подібні повноваження має не тільки державний службовець, а й лікар, який працює в приватній клініці.

Ретельно підготувавшись до подорожі, ви зможете отримати виключно позитивні емоції та насолодитися поїздкою. Достатньо тільки підібрати аптечки і таблетниці, які підійдуть саме для вас та близьких.

Редакторська група
Оновлено: 04.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.