Артрит і артроз: причини, симптоми, лікування і профілактика

26 липень 2023
Артрит і артроз: причини, симптоми, лікування і профілактика

Артрит – це хвороба, що вражає суглоби. Таке запалення спричиняє болісні відчуття та за відсутності лікування призводить до швидкого руйнування суглоба. Артрит найчастіше виникає у людей після 40 років, але може вразити й молодших. Залежно від того, що стає причиною артриту, хвороба перебігає по-різному. Але дає артрит симптоми майже завжди такі:

  • припухлість ураженого суглоба;
  • сильний біль в місці запалення;
  • уражений суглоб втрачає рухливість;
  • скованість суглобів після сну.

Артрит може пошкодити суглоби колін, пальців рук та ніг, кульшові суглоби. В разі виявлення симптомів, треба звернутися до лікаря. Після встановлення діагнозу ревматолог призначить ефективні ліки від артриту та почне відслідковувати стан хворого в період лікування. Придбати лікарські препарати можна в мережі аптек «Бажаємо здоров’я» за вигідними цінами.

Суглоби в тілі людини – це рухоме з’єднання кісток скелета. Вони поєднують 2 кістки, між голівками котрих розташований міцний та пружній хрящ, який містить велику кількість міжклітинної рідини – синовіальної. Суглоби оточені сумкою, що утворена зі сполучної тканини. Між кістками постійно має бути рідина – вона слугує мастилом для уникнення тертя. Саме завдяки синовіальній рідині суглоби здорової людини рухаються плавно, без хрускоту і болю. Вони також отримують живильні речовини та підтримку від м’язів, що їх оточують.

Відомі причини артриту

Причин артриту безліч, не завжди їх можна виявити навіть під час ретельного обстеження. Але є декілька відомих та розповсюджених, серед яких:

  • стрептококова інфекція, що спричиняє ревматоїдний артрит;
  • хвороби сполучної тканини, що мають аутоімунний патогенез;
  • бактеріальна інфекція в тканинах суглоба, що провокує запальні процеси;
  • подагра — відкладення солей у результаті порушень обміну речовин;
  • ревматизм;
  • остеоартроз;
  • травми.

При артриті розрізняють такі стадії, як гостра та хронічна. Під час загострення в суглобі набирається зайва рідина. В період хронічного перебігу хвороби відбувається деструкція хряща та гіпертрофія синовії. Систематизуючи причини, можна зробити висновок, що артрит виникає в результаті різноманітних інфекцій, за умови надмірних спортивних та фізичних навантажень та травмувань, або як наслідок аутоімунних захворювань.

Артрит може вражати будь-кого, незалежно від віку та статі. Лікарі стверджують, що артрит передається генетично. Тому в групі ризику є ті, у кого в родині було дане захворювання. Окрім спадковості, до вразливої групи можна віднести такі категорії:

  • літні люди — чим старше, тим більша загроза;
  • особи, що перенесли різні травми суглобів;
  • люди, які мають велику масу тіла — постійне навантаження на суглоби ніг та хребта руйнує суглоби.

При артриті відбувається деформація суглоба та хряща, хвороба супроводжується постійними болями. Рухливість порушується, в результаті людина може стати інвалідом.

Як розпізнати артрит?

Навіть легкий, але постійно виникаючий біль у суглобі не має залишатися без уваги. Якщо ж біль посилюється під час руху, з’являється набряк та почервоніння, відчуваються вузли під шкірою, треба звертатися до ревматолога. Лікар оцінює загальний стан пацієнта та проводить обстеження самого суглоба. Зазвичай призначають діагностичні методи:

  • УЗД;
  • МРТ;
  • рентген.

Такі дії виявляють наявність руйнування хряща, вивихи чи інші травми, інфекційні ураження оточуючих тканин. За підозри на ревматоїдний артрит призначають аналіз крові на виявлення запальних білків чи сечової кислоти.

Методи лікування артриту

Лікування починається зі зняття больових симптомів та за виявлення причин — з їхнього усунення. Призначають протизапальні та знеболювальні ліки, переглядають та нормалізують спосіб життя та харчування. На другому етапі призначають фізіотерапевтичні процедури.

Тим, хто потрапляє до групи ризику, ревматологи рекомендують:

  • відмовитись від шкідливих звичок, особливо куріння;
  • мати достатню фізичну активність без сильних навантажень;
  • слідкувати за масою тіла, знизити її за потреби;
  • бути обережним, щоб уникнути можливих травм.

Під час лікування можуть бути призначені оральні препарати, внутрішньом'язові ін’єкції, крапельниці та введення препаратів в уражений суглоб. Загальмувати розвиток патології хрящових тканин допоможуть ультрафонофорез, лазеротерапія та інші фізіотерапевтичні процедури.

Що таке артроз?

Артроз – це патологія опорно-рухового апарату людини. При артрозі руйнується хрящова тканина в суглобі. Цей процес проходить поступово та приводить до тяжких наслідків. У порівнянні з артритом, симптоми артрозу не такі очевидні. Руйнація хряща та пошкодження поверхні кісток не супроводжуються запаленням одразу. Тому артроз дуже підступний.

Коли починати бити тривогу та до якого лікаря звертатись? Які препарати для опорно-рухового апарату будуть дієвими? Чи існують ефективні ліки від артрозу, і чи можливе відновлення хрящової тканини? Спробуємо відшукати відповіді на ці питання.

Що таке артроз?

Від чого виникає артроз: причини та симптоми

Сполучна тканина в організмі людини виконує важливі функції: захисну, трофічну, опорну. Важливим складником міжклітинної рідини сполучної тканини є протеоглікани. Ці макромолекули класу складних білків утворюють різні комплекси з іншими речовинами — колагеном, гіалуроновою кислотою, та стабілізують інші клітини організму.

З віком кількість протеогліканів зменшується. В результаті хрящова тканина витончується та розтріскується. Без змащування та захисту поверхні кісток починають руйнуватись від тертя. Утворюються патологічні нарости, що призводить до деформації та нерухомості суглобів.

Які симптоми вказують на захворювання:

  • набряк та больові відчуття на шкірі ураженого суглоба;
  • обмеженість руху в пошкодженій ділянці;
  • хруст суглоба під час руху;
  • ущільнення в місці хвороби;
  • больові синдроми в суглобах.

Артроз уражає суглоби колін, кистей, стоп, міжхребцеві. Для встановлення точного діагнозу потрібно звернутися до ортопеда, ревматолога чи травматолога. Завдяки вчасному зверненню та початку адекватної терапії можна уникнути подальшого хірургічного втручання.

Причини артрозу доволі різні, але наслідки хвороби однакові — руйнування суглоба та його нерухомість. Що може спричинити артроз:

  • сильне та постійне навантаження на суглоб — зайва вага провокує артрози колінних та кульшових суглобів, неадекватні спортивні чи професійні навантаження також стають чинником ризику;
  • відкладення солей у суглобах в результаті порушення обміну речовин;
  • збій у гормональній системі;
  • будь-яке порушення кровопостачання до суглоба;
  • генетичний фактор;
  • літній вік;
  • травми в минулому — забої суглобів, переломи тощо;
  • захворювання суглобів, такі як ревматоїдний артрит, подагра.

До артрозу можуть привести інтоксикації, що виникають в результаті перенесених інфекцій, і навіть систематичні переохолодження організму. Чим швидше починається лікування, пошук та усунення причин хвороби, тим ефективніше вдасться запобігти руйнуванню хрящової тканини та самого суглобу.

Профілактика та лікування артрозу

У діагностиці артрозу використовують метод рентгенографії суглоба. Так лікар може визначити стадію хвороби. В практиці лікування означено 4 основних ступені ураження суглобів:

  1. Знімок покаже звужену щілину суглоба та відсутність остеофітів.
  2. Кісткові нарости вже починають з’являтись, але звуження суглобової щілини ще незначне.
  3. Є перші ознаки деформації, остеофітні нарости вже множинні, а звуження щілини явно виражене.
  4. За важкого артрозу відбувається деформація, щілини вже практично немає, кісткові нарости присутні у дуже великій кількості.

Паралельно з рентгеном можуть бути призначені УЗД, МРТ, щоб дослідити м’які тканини, або КТ для дослідження структури кісток. Аналіз крові та ревмопроба важливі для виявлення причин захворювання.

Лікування передбачає призначення лікарських препаратів та дотримання профілактичних практик. Призначають хондропротектори для захисту хрящової тканини, протизапальні препарати за необхідності. Фізіотерапевтичні процедури надають довготривалий ефект. Важливо дотримуватися рекомендацій:

  • не навантажувати ушкоджені суглоби;
  • виконувати призначені вправи ЛФК;
  • дотримуватися здорового харчування;
  • відмовитись від шкідливих звичок.

Важливо слідкувати за здоров’ям та самопочуттям та не зволікати зі зверненням до лікаря. В процесі лікування треба дотримуватися режиму приймання ліків та сумлінно виконувати рекомендації. Тоді можна зупинити процес руйнування суглоба та подовжити якісне життя на довгі роки.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.