Діарея: що це таке та як лікуватися

19 липень 2023
Діарея: що це таке та як лікуватися

Розлади кишківника – неприємний момент у житті. Травлення може порушуватися через велику кількість чинників, внутрішніх і зовнішніх. Діарея може супроводжувати велику кількість досить серйозних захворювань. Тож, якщо ви відчуваєте проблеми з кишківником або у вас з'явилася діарея, слід звернутися до лікаря, розібратися з причинами та вплинути на них.

Що таке діарея?

Діарея – це розлад кишківника, що супроводжується рідким випорожненням щонайменше три рази на добу. Діарея має й інші симптоми, як-от раптові позиви до туалету, нудота, біль у животі, судоми. Часто пронос викликає інфекція, що потрапила в організм, тоді до рідких випорожнень додається підвищення температури тіла, відчуття постійного холоду, запаморочення і загальна слабкість.

Чому на діарею обов’язково треба звернути увагу:

  • порушує роботу кишківника й процеси всмоктування в ньому;
  • викликає зневоднення;
  • виводить з організму велику кількість електролітів, як-от натрій, хлор і т. д.

Через усе це в клітинах порушуються внутрішні процеси, можливе зневоднення, як наслідок може сильно впасти тиск, погіршитися увага і ясність думок і навіть втратити свідомість.

Причини діареї

Пронос виникає внаслідок пошкодження слизової оболонки кишківника. Часто причиною є патогенні мікроорганізми, як-от коронавірус, ротавірус, аденовірус, сальмонела тощо. Джерелами зараження є вода поганої якості чи їжа, і навіть немиті руки.

Додаткові чинники, що можуть викликати діарею:

  • ви довго вживали антибіотики;
  • ви отруїлися їжею;
  • у вас є непереносимість конкретних речовин – наприклад, лактози;
  • ви захворіли на панкреатит, що вражає підшлункову залозу;
  • у вас є целіакія – непереносимість глютену, що є в зернових культурах.

Іноді такі роздратування кишківника можуть виникати через надмірне вживання їжі з замінниками цукру. Наприклад, до них належать жувальні гумки або льодяники з вмістом сорбіту.

Що можна їсти при діареї?

Щоби пришвидшити лікування, має бути спеціальна дієта при діареї. Вона містить виключно принципи правильного харчування й рясного пиття. Заборонено при проносі їсти:

  • холодну й гарячу їжу – за температурою вона має бути просто теплою;
  • гострі й смажені страви;
  • горіхи й бобові;
  • чорний хліб;
  • молочні продукти;
  • цитрусові;
  • квашені продукти, груші, сливи;
  • супи з м’ясним або рибним бульйоном.

Що стосується пиття, то тут під забороною кава, газовані напої, солодкі чаї та алкоголь. Лікування діареї в домашніх умовах передбачає легкий раціон із продуктів, що швидко засвоюються. Вони мають містити протеїн і пектин.

Отже, дієта може включати банани й фруктові пюре, свіжі несолодкі соки з фруктів, картоплю, суп з овочами, варені яйця. Овочі теж можна їсти, але тільки парені або варені. Можна вживати нежирне м’ясо, білий рис, вівсянку. І головне – запобігти зневодненню можна тільки при постійному вживанні рідини.

Скільки днів може бути діарея?

За тривалістю діарею ділять на гостру й хронічну. Гостра продовжується від доби до 14 днів, а хронічна перевищує два тижні. Своєрідною нормою є тривалість до 5-7 днів. Якщо за цей час жоден із симптомів не зник і ви не відчуваєте полегшення, то варто звертатися до лікаря.

Як зупинити діарею?

Щоби позбавитися діареї, ви маєте звернутися до гастроентеролога. Він призначає різні таблетки від діареї, виходячи з вашого стану й симптомів. Частіше до них входять ферменти, антибактеріальні ліки й пробіотики тощо. Також використовуються медикаменти, які відновлюють водно-електролітний баланс.

Зупинити діарею можна за допомогою правильного харчування й достатньої кількості рідини, щоби запобігти зневодненню. Продукти, що легко засвоюються й кріплять, прискорять ваше одужання. Навпаки ж треба виключити з раціону харчові продукти, що мають ефект послаблення.

Тактика лікування діареї залежить від основної причини її розвитку. Неправильно підібрані препарати можуть тільки ускладнити перебіг хвороби, тому не варто зловживати великою кількістю ліків проти діареї, а звернутися за допомогою до фахівця.

Як лікувати діарею в дітей?

При діареї лікування не треба відкладати на потім, особливо коли йдеться про дітей. Вони складніше переносять подібні захворювання через низький запас солей в організмі. Для малюків на грудному годуванні не варто міняти раціон.

Для більш дорослих дітей важливо дотримуватися такої ж дієти, що у дорослих. Можна тільки дещо зменшити порції, якщо немає апетиту. При загальному виснаженні це нормально. Стежте за кількістю рідини, яку вони вживають.

Коли при діареї треба терміново звертатися до лікаря?

Самостійно призначати собі ліки проти проносу не треба. Краще – звернутися до лікаря. Декілька маркерів, що свідчать про необхідність отримати кваліфіковану медичну допомогу:

  • у виділеннях з’являються гній або кров;
  • у вас підвищується температура тіла (зазвичай до 38°);
  • діарея доволі сильна й триває вже понад два дні;
  • хвороба супроводжується блюванням, через що неможливо пити воду;
  • є сильний біль у животі.

Також краще перевірити свій організм, якщо подібні симптоми з’явилися у вас після відвідування іншої країни. Лікар видасть направлення на аналізи й швидко може зреагувати на зміни в вашому організмі.

Як відновити мікрофлору кишківника після проносу?

Важливо враховувати можливі наслідки. Після діареї та будь-якого іншого збою в роботі кишківника треба приймати препарати для відновлення мікрофлори – пробіотики. Це живі мікроорганізми (часто ними є корисні бактерії), які схожі на ті, що знаходяться в організмі людини.

Вони покращують мікрофлору, нормалізують роботу кишківника, виводять токсини, допомагають відновитися після антибіотикотерапії та покращують загальний стан організму. Знайти й забронювати ліки ви можете в аптеці «Бажаємо здоров’я».

Діарея – це не вирок, і вилікувати її можна досить швидко. Для цього треба тільки налагодити постійний питний режим, дотримуватися дієти з уникненням тяжких страв. При поганому самопочутті й додаткових симптомах краще звертатися до лікаря.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.