Ефективні методи лікування фіброміалгії

26 вересень 2023
Ефективні методи лікування фіброміалгії

Фіброміалгія – це хронічне захворювання, яке проявляється поширеним м`язово-суглобовим болем, що виснажує організм та провокує багато інших наслідків. Такий діагноз не має точно встановленого походження. Поки що фіброміалгія залишається невиліковною і значно погіршує якість життя хворого. Водночас важливо знайти ефективні методи лікування, які допоможуть зменшити симптоми та покращити здоров’я.

Розуміння фіброміалгії

Розуміння хвороби та методів її лікування дає можливість хворому на фіброміалгію жити повноцінним життям. Захворювання має дуже широкий спектр симптомів та ознак, які його характеризують.

Біль

Пацієнти відчувають поширення болю різного типу. Він може бути хронічним із відчуттям запалення, пульсацією та печінням.

Постійні втома та виснаження

Навіть якщо до цього був тривалий відпочинок, пацієнт зовсім не має сил.

Нестабільний сон

Спостерігаються постійні розлади та порушення циркадного ритму. Також характерне відчуття сонливості незалежно від тривалості сну.

Когнітивні проблеми

Погіршуються пам’ять та уважність, пригнічується здатність до мислення. Спостерігаються розсіяність та забудькуватість. Легкі завдання стає складніше виконувати.

Інші прояви хвороби

Головний біль, мігрень, підвищена тривожність та розвиток депресії, погіршення настрою — також серед ознак.

Точно визначити причину появи та поширення фіброміалгії неможливо. З цього приводу існує кілька думок і теорій. Деякі дослідження вказують на порушення передачі болю в головному та спинному мозку, що призводить до больового подразнення суглобів та м’язів. Не можна нехтувати і генетичною схильністю, проте фахівці ще не встановили ген, що викликає захворювання.

Стрес та різноманітні психологічні фактори сильно впливають на загальний стан організму та вражають практично всі системи. Не виняток — і опорно-рухова.

Варто зазначити, що фіброміалгія потрапляє в поле зору не лише ревматологів, неврологів, а й лікарів загальної практики. Дуже важливо знайти ефективне рішення та метод лікування, щоб попередити негативні наслідки хвороби.

Медикаментозне лікування фіброміалгії

Що робити, коли діагностована фіброміалгія? Лікування комплексне і передбачає одночасне використання декількох індивідуально підібраних і ефективних методів. Основними групами лікарських засобів, які застосовуються, є анальгетики, протизапальні препарати та антидепресанти.

Анальгетики та Протизапальні ліки

Знеболювальні препарати, такі як ацетамінофен або нестероїдні протизапальні препарати (НПЗЗ), допомагають зменшити біль та запалення. Шлях введення, тривалість курсу визначається для кожного хворого індивідуально.

Додатково для усунення больового синдрому доречне призначення знеболювальних мазей.

Антидепресанти

Вони допомагають підтримати нервову систему та знизити поріг болю. Але цими ліками не можна зловживати.

Схема і тривалість лікування в кожному окремому випадку індивідуальна і призначається лікарем з урахуванням клінічної картини. Враховуючи комплексний характер фіброміалгії, може знадобитися комбінація декількох препаратів та додаткових підходів. Допоміжними стануть фізіотерапія, психотерапія, регулярна фізична активність та здоровий спосіб життя. Також в аптеці «Бажаємо здоров’я» можна придбати вітаміни від болю в суглобах.

Немедикаментозне лікування фіброміалгії

Важливою складовою у комплексному лікуванні хвороби є немедикаментозний метод. Основне призначення — це поліпшення загального стану та зменшення болю, інших дискомфортних симптомів. Що входить до цих профілактичних та лікувальних заходів?

Фізіотерапія

Будь-яка фізична вправа, яка сприяє поліпшенню гнучкості та функціональності суглобів, допоможе покращити ситуацію. Суглоб — це орган, який уналежнюється до опорно-рухової системи і потребує рухів задля того, щоб правильно функціонувати.

Психотерапія

Варто звернути увагу на свій психічний стан, щоб легко подолати хворобу. Важливо продовжувати тренувати пам’ять і покращувати концентрацію.

Акупунктура

Традиційний метод, який допомагає покращити якість та тривалість сну, а також впливає на зменшення больових ознак під час фіброміалгії. Однак ефективність акупунктури варіюється в залежності від індивідуальних особливостей кожного пацієнта.

Масаж

Це профілактика фіброміалгії, а також процедура, що обов’язково призначається у разі розвитку проблем зі здоров’ям суглобів та м’язів. Така терапія може бути навіть приємною.

Важливо комбінувати різні методи та шукати ті, які найбільш ефективні в конкретному випадку.

Зміни у способі життя

Ведення здорового способу життя не тільки допомагає покращити настрій та загальний стан організму, але й позитивно впливає на протікання фіброміалгії. Важливо дотримуватися певної дієти, яку призначає лікар, вживати більше овочів та фруктів, де містяться необхідні вітаміни.

Потрібно відмовитися від поганих звичок, оскільки шкідливі речовини сприяють ускладненню симптомів та погіршенню самопочуття. Не варто уникати регулярної фізичної активності, якщо вона не завдає сильного болю та дискомфорту. Рекомендується багато ходити або займатися неважким спортом, який дозволяє лікар.

Щоб не пропустити нічого важливо у змінах свого стану, можна завести щоденник та вписувати всі деталі — так зручніше пояснити лікарю свої відчуття. Це буде сприяти правильному встановленню діагнозу. Що менше стресу, то краще як для нервової системи, так і для суглобів.

Фіброміалгію важливо якнайшвидше лікувати, адже своєчасне звернення до фахівців допоможе уникнути важких та незворотних стадій. Лікар підбере ефективну методику лікування, яка буде включати фізичні вправи та прийом ліків за рецептом. Все це покращує функціонування суглобів та зменшує кількість симптомів.

Редакторська група
Оновлено: 03.01.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.