Класифікація медичних відходів

15 серпень 2023
Класифікація медичних відходів

Правильне зберігання та утилізація медичних відходів дуже важливі для запобігання інфікуванню довкілля. Адже багато бактерій та вірусів зберігають свої патогенні властивості поза межами людського організму, та довгий час можуть перебувати в «сплячому» режимі.

Що належить до медичних відходів?

Якщо узагальнювати, то до цієї групи належать усі медичні вироби та продукти людського організму. Є певна класифікація медичних відходів – залежно від ступеня небезпеки їх ділять на різні категорії медичних відходів, і виходячи з цього відрізняється їх подальша утилізація. Найбезпечніші – клас А, а найтоксичніші носять маркування D.

Що таке відходи категорії А?

Цю категорію навіть складно назвати медичними. Медичні відходи категорії А – це суто побутові речі, зокрема харчові продукти, будівельне сміття та інші подібні речі, які не мали жодного контакту з пацієнтом та його біологічними рідинами. Таке сміття окремо маркується як категорія А і вважається цілком безпечним (наскільки сміття може бути безпечним).

Що належить до відходів категорії В?

До цієї групи відносять усе, що контактувало з потенційно хворою людиною та її біологічними рідинами. Медичні відходи категорії В – це, по-перше, шприци, голки, ланцети, крапельні системи, маска, одноразовий одяг, лабораторний посуд. По-друге – імунобіологічні препарати та вакцини, які потенційно можуть бути небезпечними, зберігались без холодового контролю. По-третє – все вищезазначене стосується не тільки «людських» лікарень, а і ветеринарних закладів.

Категорією В маркуються також органи після хірургічного втручання (та патогістологічного дослідження), плаценти, частини ембріона та інші будь-які тканини. Всі вони мають пройти інсинерацію, тобто бути спаленими в печах із надвисокими температурами.

Медичні відходи категорії С

Це все, що може бути потенційно токсичним. Такі відходи слід зберігати в ємностях із щільно закритою кришкою та в окремих приміщеннях. Варто слідкувати за тим, щоб після утилізації не відбулося забруднення ґрунту чи води.

Медичні відходи категорії Д

Це група небезпечних відходів актуальна для всіх відділень (медичних, науково-дослідчих), які працюють із радіоактивними ізотопами. Тут, окрім правил зберігання та транспортування, важливо мати ліцензію на роботу з такими матеріалами, на зберігання відходів. Адже недбалість у цьому питанні може привести до катастрофи.

Давайте пам’ятати, що належне поводження з відходами – це піклування про наших нащадків. Адже лише шляхом правильної утилізації ми забезпечуємо збереження нашої країни, нашої неповторної природи, нашого життя.

Редакторська група
Оновлено: 02.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.