Колаген: для чого та як його приймати

31 серпень 2023
Колаген: для чого та як його приймати

Серед ключових структурних білків у людському організмі виділяється колаген. Саме він виконує функцію зволоження, а також захист шкірних покривів від негативного впливу різноманітних шкідливих чинників, наприклад, вільних радикалів. За процес формування колагенових волокон відповідають фібробласти. Це особливі клітини, кількість яких з віком істотно знижується. І в результаті можна зіткнутися з появою зморшок, обвисанням обвалу обличчя і втратою пружності шкіри.

Не менш важливий колаген і для суглобів. Саме від його достатньої кількості вони зберігають свою працездатність. Необхідна кількість колагену дає змогу мінімізувати можливість появи больових відчуттів у суглобах, завдяки зміцненню самої кісткової тканини. Колаген також бере участь у регенерації тканин після травм і полегшує процес загоєння.

Насправді подібний процес досить тривалий і проявляється далеко не одразу. Вікові зміни – досить природний процес, з яким можна якщо не боротися, то відтягнути його появу. Саме тому деякі лікарі призначають колаген для суглобів і для організму загалом.

Чому кількість речовини знижується в організмі

Починаючи з 30 років кількість вироблення природного колагену починає суттєво знижуватись. Саме тому в організмі м'язи втрачають еластичність, суглоби та кістки стають більш крихкими, а на шкірі з'являються зморшки. Вважається, що саме після тридцяти років людина втрачає щонайменше один відсоток білка щороку. Також доведено, що в період настання менопаузи, вироблення колагену скорочується майже на третину, особливо в перші п'ять років.

Існують також інші чинники, що негативно позначаються на кількості білка і погіршують властивості колагену, який вже присутній в організмі. Серед них особливо виділяють:

  • регулярні стреси;
  • порушення сну;
  • неконтрольований вплив ультрафіолетового випромінювання;
  • незбалансоване і нерегулярне харчування;
  • куріння і вживання алкоголю на постійній основі.

Перераховані чинники сприяють виробленню кортизолу і як наслідок швидкому руйнуванню колагену.

Користь білкових волокон для здоров'я шкіри та суглобів

Саме колаген – це основний компонент шкірних покривів, який відповідає за пружність, зволоження та еластичність. Але погіршення синтезу білка в зрілому віці здатне призвести до втрати вищезазначених якостей. У результаті можна зіткнутися з сухістю по всьому тілу, зміною тургору, відповідно з'являються зморшки. І декого починає цікавити питання, скільки часу потрібно пити колаген, щоб отримати позитивний результат. Насправді повернути час і повністю усунути недолік неможливо.

Використання спеціальних допоміжних засобів дасть змогу активізувати вироблення фібриліну й еластину, які безпосередньо впливають на міцність шкіри.

Він буде корисним не тільки для шкіри, а й для суглобів, адже нестача волокон білка сприяє підвищенню ризику розвитку різноманітних дегенеративних захворювань, зокрема таких, як остеопороз.

Але у багатьох досі постає чимало питань: чи безпечний колаген, як правильно пити, чи можна пити колаген на ніч, або тільки зранку тощо. Лікарі стверджують, що головне – це регулярне вживання, а не час доби. Саме за умови регулярності колаген сприяє зменшенню суглобової контрактури та болю в самих суглобах. Правило, зокрема, актуальне для тих, хто займається спортом або просто віддає перевагу активному способу життя.

Де взяти колаген?

Організм не може самостійно виробляти достатню кількість колагену, тому його необхідно отримувати з їжі або біологічно активних добавок. Це два найпростіших і найкращих способи зберегти цей білок. Існує три види синтетичного колагену:

  1. Тваринний – найбільш поширений, міститься він у продуктах тваринного походження: суглобах, шкірі, кістках.
  2. Морський-найбільш схожий за структурою на людський. Основне джерело – луска і кістки морських риб.
  3. Гідролізований колаген. Це найдорожчий варіант синтетичного колагену. Виробляється на основі фрагментів окремих амінокислот.

Не варто також забувати, що можна активізувати синтез власного колагену. Для цього достатньо вживати продукти з високим вмістом білка, тому що в них містяться амінокислоти, які відповідають за вироблення колагену. Регулярно вживайте такі продукти, як:

  • яловичина;
  • курка;
  • морепродукти;
  • молочні продукти.

Вони містять різноманітні амінокислоти, які власне і відповідають за вироблення білка.

Але якщо ви хочете все ж таки включити в раціон БАДи з колагеном, то можете це робити зі спокійною душею. БАДи, що містять необхідну кількість колагену або його пептидів, приносять організму тільки позитивні зміни. Звичайно, не варто чекати дива – зникнення всіх зморшок та інших проблем зі здоров'ям. Однак, якщо ви будете приймати його регулярно і використовувати правильну дозу, ви побачите позитивні зміни у своєму організмі пізніше.

Чи можливі побічні ефекти?

Перш ніж розуміти, як приймати колаген, варто дізнатися, які можуть бути негативні наслідки. Насправді не варто хвилюватися: якісний препарат, рекомендований фахівцем, не завдасть жодної шкоди і не здатний чинити негативного впливу на організм. Найголовніше – купувати комплексну добавку у перевірених постачальників і компаній, які контролюють виробничий процес.

Саме в такому разі можна отримати якісний препарат, який поліпшить стан шкіри і всього організму загалом.

Редакторська група
Оновлено: 02.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.