Онкологічні захворювання: рекомендації та профілактика для зниження ризику

14 вересень 2023
Онкологічні захворювання: рекомендації та профілактика для зниження ризику

Онкологічні захворювання є другою за розповсюдженістю причиною смертності у світі (після серцево-судинних захворювань). З кожним роком кількість випадків збільшується, а вік пацієнтів, в яких первинно встановлюється діагноз, молодшає. Це викликає неабияку занепокоєність серед професіоналів медичної спільноти.

Але є і гарні новини. Наразі доведено, що здоровий спосіб життя, що включає збалансований раціон, достатній сон та адекватну фізичну активність, значно зменшує ризики розвитку хвороби.

Ризикові фактори та причини онкологічних захворювань

Якщо раніше здавалося, що виникнення онкології непередбачуване, то сьогодні доведений безпосередній зв’язок між раком та певними зовнішніми факторами. Появі онкологічних хвороб сприяють:

  • тютюнопаління – куріння негативно впливає на всі органи та системи організму, тому може викликати онкологію будь-якої локалізації (не тільки легень та гортані); відмова від куріння – найкраща профілактика раку;
  • нездорове харчування – велика кількість шкідливої їжі, трансжирів та цукру порушує метаболічні процеси та може викликати незворотні збої в роботі імунної системи; при ожирінні імовірність виникнення онкології ще вище;
  • алкоголізм – викликає порушення роботи печінки та метаболізму певних гормонів; значною мірою впливає на розвиток раку грудей та статевих органів у жінок;
  • інфекційні захворювання – віруси гепатиту, хелікобактер, папіломавірус та деякі інші канцерогенні інфекції підвищують ризики онкологічних хвороб;
  • ультрафіолетове випромінювання – пошкоджує клітини ДНК та сприяє утворенню вільних радикалів на поверхні шкіри, що може призвести до меланоми й інших шкірних онкопатологій;
  • підвищений рівень радіації та забруднення повітря шкідливими речовинами.

Якщо мінімізувати вплив зазначених чинників, то можна знизити імовірність виникнення хвороби щонайменше двічі. Це доволі суттєвий показник, щоби спонукати не нехтувати профілактикою, особливо такою, яка вам під силу.

Здоровий спосіб життя для профілактики онкологічних захворювань

На жаль, єдиної відповіді на питання, як не захворіти на рак, немає. Але є способи знизити ризики розвитку хвороби. Доведено, що нездорове харчування, мінімальна рухова активність та недостатній сон підвищують ймовірність виникнення онкологічних захворювань майже на 50%. Тому найпростіша профілактика онкозахворювань – налагодження здорового способу життя.

Включіть до щоденного раціону:

  • цільнозернові злаки;
  • бобові;
  • якісні білкові продукти;
  • жирну рибу;
  • корисні жири;
  • різноманітні овочі, переважно зелені;
  • сезонні фрукти та ягоди;
  • свіжу зелень.

Таким чином ви зможете наситити свій раціон корисними мікроелементами та клітковиною та мінімізувати вміст канцерогенів і шкідливих речовин. Знизьте споживання солодощів та трансжирів, обмежте споживання червоного та переробленого м'яса.

Важливо підтримувати здорову вагу тіла. Для цього обов’язково рухайтеся. Неважливо, чи відвідуєте ви тренажерну залу, чи просто багато гуляєте та активно проводите час. Достатня кількість руху замість сидячого способу життя дозволить позбавитися зайвої ваги, що може бути чинником хвороби.

Відмовляйтеся від шкідливих звичок. Надмірне вживання алкоголю та паління цигарок поступово знищують вас. Відносно безпечна доза спиртного для здоров’я дорівнює: 1 келих сухого вина, 330 мл пива або 30 мл міцного напою.

Раннє виявлення і скринінг

Не нехтуйте плановими обстеженнями та діагностикою. Один раз на рік всім без винятку потрібно проходити плановий чекап, що охоплює:

  • загальний аналіз крові;
  • біохімію;
  • загальний аналіз сечі;
  • коагулограму;
  • кольпоскопію;
  • рентген грудної клітини;
  • комплексне УЗД;
  • мазки на флору (у жінок).

Це мінімальний набір обстежень. Пам’ятайте, що рак зазвичай розвивається повільно. Тому щорічні обстеження з великої імовірністю дозволять діагностувати хворобу на початкових етапах. А це у кілька разів підвищує шанси на вхід у тривалу ремісію або повне виліковування від хвороби.

Увага! Якщо лікар запідозрив наявність злоякісного новоутворення, не нехтуйте додатковою діагностикою. Тільки дотримання усіх інструкцій і рекомендацій допоможе правильно встановити діагноз і своєчасно розпочати лікування протипухлинними препаратами, якщо таке необхідно.

Генетичні фактори та спадковість

Генетичні відхилення провокують близько 10% ракових захворювань по всьому світу. Генна дисфункція може призвести до неконтрольованого поділу та розмноження клітин, що призводить до захворювання.

Серед причин генетичних відхилень:

  • спадковість;
  • надмірний вплив канцерогенів;
  • випадковість.

Наразі існує безліч діагностичних панелей, які допомагають визначити ламання в важливих генах, а також виявити онкомаркери в крові. Варто пам'ятати, що виявлення останнього ще не означає розвитку онкології, але є приводом приділити підвищену увагу зазначеним органам і системам.

Варто бути обачними і пацієнтам, родичі яких мали рак. Адже спадковість хоча і не є основним фактором розвитку хвороби, все ж таки збільшує ризики захворювань. Не забувайте про щорічні медичні обстеження і будьте уважними до симптомів.

Вакцинація та профілактичні програми

Деяким різновидам раку можна запобігти, вчасно провівши профілактичне щеплення і захистивши людину від інфікування. Наразі можна зробити вакцинацію від:

  • папіломавірусу людини;
  • гепатиту B.

Рак – не вирок. Навіть якщо хвороба вже діагностована, сучасні методи діагностики дозволяють ввести пацієнта у стан стійкої ремісії. Тому не варто нехтувати обстеженнями, ранніми скринінгами, відвідуванням вузьких спеціалістів.

Не забувайте, що профілактика онкологічних захворювань – завжди краще, ніж лікування. Дотримуйтеся здорового способу життя, слідкуйте за харчуванням та фізичною активністю та намагайтеся позбутися шкідливих звичок. Подаруйте собі довге життя без онкології.

Редакторська група
Оновлено: 28.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.