Ознаки передозування наркотиками: як визначити і надати першу допомогу

10 серпень 2023
Ознаки передозування наркотиками: як визначити і надати першу допомогу

Одним із важких невідкладних станів вважається передозування наркотичними препаратами. Тому дуже важливо вчасно розпізнати ознаки передозування наркотиками, викликати швидку допомогу та, за необхідності, потурбуватися про стан хворого на догоспітальному етапі.

Передозування розвивається в тому випадку, коли людина приймає велику дозу психоактивних речовин. Інколи це відбувається спеціально, маючи на меті змінити стан свідомості. Інколи наркозалежні невдало розраховують дозу, і потребують невідкладної допомоги.

Як розпізнати передозування наркотичними речовинами?

Прояви отруєння залежать від типу речовини, дозування та часу, який пройшов з останнього приймання. Ідеальна тактика – провести тести на наркотики, але, на жаль, така можливість є не у всіх. Тож доводиться вчитись орієнтуватись по самопочуттю пацієнта.

Що вказує на передозування опіатами?

Найстрашніше – передозування опіатами, адже вони впливають на дихальний центр, що призводить до зупинки дихання. За підозри на вживання цих наркотичних речовин варто звернути увагу на такі ознаки:

  • значне звуження зіниці ока, яке не реагує на яскравий промінь світла;
  • частота дихальних рухів зменшується поступово, що вказує на ураження центральної нервової системи;
  • повільний та слабкий пульс.

Проблема в тому, що потрібно бути дуже уважним, щоб помітити та правильно інтерпретувати дані ознаки. Багато людей в паніці не можуть правильно порахувати пульс, оцінити колір шкіри (яка стає блідою та прохолодною). Тому якщо є вірогідність того, що людина приймає опіати та знаходиться в зміненому стані, краще викликати швидку допомогу з кваліфікованим медичним персоналом.

Психоактивні речовини

Вживання психоактивних речовин має повністю протилежний ефект. Людина виглядає надмірно збудженою, її пульс частий та сильний, підвищується потовиділення. Такі пацієнти метушливі, скаржаться на спеку, хочуть активно ходити. Інколи виникає нудота та блювання, біль за грудиною, підвищений тиск. Психічний стан також змінюється, адже може виникнути параноя, нав’язливі думки та ідеї, сильний страх, неспокій.

Як правильно надається допомога при отруєнні наркотиками?

Передусім треба викликати швидку допомогу. Часто необхідне лише симптоматичне лікування і час, щоб організм самостійно впорався з наслідками вживання передозування.

  1. Людина має перебувати у безпечному місці, де вона не зможе нашкодити собі самостійно. Адже при вживанні психоактивних та галюциногенних препаратів нерідко люди калічили себе та оточуючих.
  2. Варто прослідкувати та уберегти від повторного вживання.
  3. За змогою підтримувати питний режим.
  4. При збудженні варто допомогти заспокоїтись, разом слідкувати за частотою дихальних рухів, зосередитися на чомусь простому та звичному.
  5. Не давайте людині знепритомніти до приїзду швидкої допомоги.

До прибуття медиків варто контролювати життєві показники (дихання та пульс), за можливості занотовувати зміни. Ні в якому разі не залишати людину на самоті, навіть на короткий проміжок часу. Адже окрім того, що вона може нашкодити собі, є ризик повторного приймання наркотичного препарату.

Наркотичне отруєння – важке випробування як для людини, так і для оточуючих. Не потрібно занурювати її в ванну з надією, що вона прийде до тями. Такими методами можна ще більше зашкодити. Також варто утриматися від введення будь-яких препаратів, адже взаємодія того, що вже є в організмі, з новою речовиною може тільки погіршити стан. Бережіть себе та своїх близьких!

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.