Папіломи на тілі: причини виникнення та особливості лікування

24 серпень 2023
Папіломи на тілі: причини виникнення та особливості лікування

Папіломи – це нарости на шкірі, слизових оболонках чи внутрішніх органах людини , причиною яких є вірус папіломи людини (ВПЛ) – великої групи вірусів, чисельність яких складає понад 100 штамів. Носіями вірусу на планеті вважаються більшість людей: дослідження довели, що він міститься в організмі 75-90% жителів планети.

Такі новоутворення вважаються доброякісними та не несуть шкоди здоров’ю, але в деяких випадках є ризик їх перетворення на злоякісні. Наприклад, при регулярному пошкодженні чи ослабленому імунітеті. Тому, якщо бородавка на шкірі змінила колір і стала болючою, її слід негайно оглянути. Також необхідно звертати увагу, як виглядає папілома, чи не змінює вона розміри та форму.

Вірус становить однакову небезпеку як для жінок, так і для чоловіків, але саме у жінок вірогідність перетворення бородавки на злоякісне новоутворення вища. Зазвичай чоловіки просто є носіями цього вірусу.

Попри відносну безпеку новоутворень, вони створюють чимало проблем. Особливо якщо виникають на відкритих ділянках тіла. Наприклад, папіломи на шиї, руках чи обличчі приховати складно. Через це у людини з’являються певні комплекси. Оптимальне вирішення – видалення папілом в клініці.

Причини виникнення

Перш ніж відповісти на питання, як вивести папіломи, необхідно визначити причини, з яких вони виникають. Збудник – вірус папіломи людини (ВПЛ), який проникає в організм через мікроскопічні ушкодження шкіри та слизової оболонки.

Тривалий час дія вірусу непомітна, але певні фактори призводять до утворення папілом на тілі. Серед таких чинників: стреси, загострення хронічних захворювань, внутрішні інфекції, неправильне харчування тощо. Тобто, будь-який фактор, що чинить навантаження на імунітет, може стати причиною активізації діяльності вірусу. Серед головних причин, що призводять до розповсюдження вірусу:

  • безладне статеве життя без адекватної контрацепції;
  • зловживання алкоголем, тютюнопалінням, наркотиками;
  • імунодефіцит;
  • порушення обміну речовин;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • недотримання гігієни порожнини рота чи інтимних зон;
  • передача вірусу від матері дитині.

Заразитися ВПЛ можна різними шляхами: під час статевого контакту, побутовим (контакт зі шкірою чи слизовою оболонкою носія), під час пологів. Крім того, є так зване самозараження, що виникає в результаті пошкодження шкіри. Наприклад, при голінні.

Зіткнувшись з бородавкою, більшість людей не поспішають звертатися до лікаря і намагаються самостійно видалити новоутворення за допомогою рецептів народної медицини. Основними компонентами народних засобів для позбавлення від папілом є:

  • чистотіл;
  • часник;
  • оцет;
  • картопляний сік;
  • шовкова нитка.

Народна медицина дає чимало порад стосовно того, як позбутися папілом на тілі, але при цьому може бути небезпечна з цілої низки причин:

  • ви можете зачепити здорові тканини, що загрожує наслідками;
  • наріст може пошкодитися, але залишиться – це веде до подальшого розвитку утворень, не завжди доброякісних;
  • самостійні спроби відрізняються низькою ефективністю, зате пов’язані з високим рівнем небезпеки.

Способи усунення папілом косметичними засобами та лікарськими препаратами

Якщо у вас виникли питання про те, як позбутися папіломи, можна скористатися спеціальними препаратами, що позбавляють наростів. Вони випускаються у вигляді кремів, гелів, мазей чи розчинів. Основним складником безрецептурних засобів зазвичай є саліцилова кислота. Вона руйнує уражені тканини та стимулює ріст здорових. Ліки на основі саліцилової кислоти не призначають діабетикам, адже вона подразнює шкіру та уповільнює загоєння.

Не забувайте, що тільки комплексний підхід до лікування бородавок і папілом дозволить вам позбавитися від них назавжди, тому поряд з усуненням зовнішніх проявів захворювання необхідно зміцнювати захисні властивості організму. Тому при появі папілом слід негайно звернутися до лікаря для прийняття рішення щодо подальшого лікування.

Медичне розв'язання проблеми

Якщо бородавка спричиняє дискомфорт, тоді краще видалити її. Звісно, приймати таке рішення можна лише після консультацій лікаря. Існує кілька методів видалення:

  • хірургія;
  • використання лазерних променів чи радіохвиль;
  • кріотерапія (замороження папіломи та її відмирання).

Кожен зі способів дуже ефективний та безболісний (виконується під місцевою анестезією), а лазерні промені чи радіохвилі не вражають здорові ділянки та не залишають слідів на шкірі.

Щоб запобігти повторному інфікуванню вірусом, необхідно зміцнювати власний імунітет, відмовитися від шкідливих звичок, уникати контактів з ураженою шкірою, користуватися захисними засобами під час статевого акту. Вчасно виявити небезпечну папілому можна в ході регулярного обстеження та прийняти всі необхідні заходи для мінімізації ризиків.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.