Правила збору, зберігання та утилізації медичних відходів

14 серпень 2023
Правила збору, зберігання та утилізації медичних відходів

Медична література, фільми та серіали присвячені героїчній роботі медичного персоналу, який рятує людські життя. Безкінечні години в операційних та процедурних, в яких залишається купа кривавої марлі, брудні рукавички та халати. І мало хто замислюється над тим, що ці всі медичні відходи мають потім правильно утилізуватись, щоб не дозволити інфекції та захворюванням розповсюджуватись.

Що треба знати про правила збору, зберігання та утилізації медичних відходів?

Кожна медична та ветеринарна установа щодня продукує величезну кількість відходів. І це не тільки медичні вироби, а ще і біологічні рідини, залишки живих вакцин, продукти життєдіяльності пацієнтів. Медичні відходи – це все, що є в медичній установі. Частина з них тільки потенційно несуть безпеку, але є речі (наприклад, радіаційні матеріали), які при невірному зберіганні та транспортуванні можуть призвести до катастрофи.

Все медичні відходи, класифікація, збір та утилізація яких регламентується законодавством Україні, поділяються на чотири групи (А, В, С, Д) залежно від рівня небезпеки, відповідно маркуються та відправляються на подальшу утилізацію.

Які існують методи знезараження медичних відходів?

Продукти медичної життєдіяльності не можуть просто так відправитися на смітник разом із побутовим сміттям. Вони мають бути знезаражені, адже:

  1. При прямому контакті з ними є ризик інфекційного зараження (наприклад, мокрота хворого на туберкульоз).
  2. Можливо отримати травму: вколотись голкою після ін’єкцій або порізатись гострим скальпелем.
  3. Хімічні речовини (наприклад, формалін) можуть спричиняти алергічний дерматит або напад астми у деяких людей.

Залежно від категорії різні речі потребують різного підходу. Харчові відходи (категорія А) не несуть небезпеки, тож не потребують знезараження. А от все, що належить до категорії В, має попередньо оброблятись. Основними методами знезараження є хімічний (ядучі хімікати, що вбивають усі патогенні мікроорганізми) та фізичний. До нього належить обробка паром під високим тиском, високими температурами та ще багато способів вбити збудників захворювань.

Частини тіла, що залишаються після хірургічного втручання, патологоанатомічного дослідження, спалюються в спеціальних печах або захоронюються. Все залежить від захворювання, яке було діагностовано у пацієнта.

Інструкція зі збору та утилізації медичних відходів

У медичних та ветеринарних закладах завжди є людина, яка відповідає за відповідний збір та утилізацію відходів. Для зберігання епідеміологічно небезпечних відходів мають використовувати одноразові ємності, що не проколюються та мають кришку, котра щільно закривається. Вибір упаковки, її розмір та форма залежать від виду відходів.

Дуже важливо перед утилізацією не розбирати системи, не намагатися зробити відходи більш «зручними» і компактними. Всі ці дії можуть нашкодити самому працівнику та несуть загрозу для оточення. Саме тому контейнери для збору відходів мають бути зручними в експлуатації.

Так само вони не виймаються з ємностей для того, щоб транспортуватись до центру утилізації. Якщо можливе повторне використання або перероблювання, тоді важливо переконатись, що всі можливі джерела зараження знищено. Це стосується препаратів групи цитостатиків та імунобіологічних, вони потребують додаткового знезараження перед утилізацією.

Усі настанови зібрано в окремий документ, який є наказом МОЗ України. Варто ознайомитися з його повним текстом перед початком роботи.

Редакторська група
Оновлено: 02.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.