Що може викликати висипання?

18 серпень 2023
Що може викликати висипання?

Висипання на шкірі – це реакція організму на певні захворювання. Проблеми зі здоров’ям людини одразу відбиваються на її шкірі у вигляді зміни кольору, появи висипів, плям, лущення чи свербежу. Деякі прояви не несуть особливої загрози та з часом проходять. Але існують небезпечні види висипань, що можуть свідчити про серйозні хвороби. Такі стани потребують лікування.

Тільки дерматолог може поставити діагноз, визначити причину висипання та призначити препарати від висипу, що будуть ефективними. Такі медикаменти можна знайти за найкращими цінами в мережі аптек «Бажаємо здоров’я».

Висипання на шкірі створюють значний дискомфорт для людини у фізіологічному та в естетичному аспектах. Плями, гнійники, пухирці, набряки та почервоніння сверблять, лущаться, перетворюються на невеликі виразки, крізь які може проникнути додаткова інфекція. В цьому разі ситуація значно погіршується. Особливо вразливими є діти, які стають дратівливими та плаксивими, до того ж роздряпують висипи.

Висипання, спричинені алергією

Алергія – одна з поширених причин шкірних висипів. Алерген вступає в прямий контакт зі шкірою , долає захисний бар’єр шкіри і запускає імунну відповідь, яка викликає алергічну реакцію. Що може викликати алергічні висипання на тілі:

  • доглядова та декоративна косметика;
  • засоби побутової хімії;
  • репеленти;
  • укуси комах;
  • шерсть домашніх тварин;
  • побутовий пил;
  • пилок рослин, їхні листя чи стебла;
  • сонячні промені;
  • латекс;
  • синтетичні тканини.

Все, що контактує чи наноситься на шкіру, може містити алергени. Шкірний алергічний висип характеризується набряком, свербежем, почервонінням, виникненням опуклих шишок, ороговінням чи лущенням шкіри.

Які види алергічних висипань можуть виникати:

  • набряк Квінке – є небезпечним для життя, тому що набрякають слизові оболонки та м’які тканини обличчя: губи, повіки; при сильному набряку шиї може закритись гортань, що призведе до задухи;
  • атопічний дерматит – частіше вражає дітей, виглядає як скоринки на обличчі, згинах колін та ліктів;
  • кропив’янка – характерні блідо-рожеві пухирі, які швидко поширюються по поверхні шкіри. Поява пухирів і свербіння, що доповнюють симптоми, нагадує опік кропивою;
  • дерматит – запальна реакція шкіри на різні подразники хімічної, фізичної або біологічної природи.

Укус комах може викликати місцеву алергію, локалізація якої буде на місці укусу, де з’являються набряк і болісне почервоніння. Але небезпечною є загальна алергічна реакція на потрапляння в організм токсину від укусу: набряк обличчя та горла, падіння артеріального тиску, втрата свідомості та неможливість дихати. Врятувати може тільки негайна медична допомога.

Висипи в результаті інфекційних захворювань

Інфекції є одним з тих чинників, що призводять до характерних висипань на шкірі. Існує ряд вірусних та бактеріальних інфекцій, одним з симптомів яких є саме висип на тілі. За його характером лікар може встановити діагноз та призначити ефективне лікування.

Кір

Кір передається від інфікованої людини повітряно-крапельним шляхом. Жертвами вірусу стають переважно нещеплені діти віком до 7 років. Спочатку підвищується температура тіла, з’являються головний біль та ломота в суглобах і м’язах. Починаються кашель, нежить, сльозотеча. На третій день хвороби проявляється шкірний висип. Для кору характерна поява висипання зверху вниз, тобто від голови до ніг поступово. Також плями з’являються на слизових оболонках.

Краснуха

Краснуха передається повітряно-крапельним шляхом. Коли хвора людина розмовляє, кашляє, чхає, з нього виділяється слина або слиз. Також враховується контактний шлях зараження.

Якщо інфікована людина торкається поверхні немитими руками, а потім до неї торкається інша людина. Для гострого початку захворювання характерні помірне підвищення температури, легка слабкість та покашлювання. Блідо-рожевий висип локалізується в області грудей. Але швидко з’являється і на всьому тілі в неяскравих проявах. Інфекція особливо небезпечна для вагітних першого триместру, може викликати викидень, значні патології плода.

Скарлатина

Збудник скарлатини – В-гемолітичний стрептокок з групи А. Метод передачі – побутовий контактний, повітряно-крапельний. Гостра початкова стадія скарлатини характеризується наступними симптомами:

  • висока температура;
  • лихоманка;
  • сильний біль та яскраве почервоніння горла;
  • набряклий пекучий висип на тілі у вигляді дрібних точок.

На дотик шкіра нагадує вкриту «мурашками», неначе від холоду. Мигдалини вкриваються гноєм, а язик – білим нашаруванням.

Вітрянка

Збудником вітрянки є вірус герпесу, що передається від людини до людини. Висипання у вигляді пухирців вкриває все тіло. Для вітряної віспи характерний сильний свербіж, хвороба має всі симптоми інтоксикації: температура, лихоманка, головний та м’язовий болі.

Всі ці захворювання потребують лікування, яке повинен призначати педіатр чи терапевт. Краще звернутися за допомогою при перших симптомах.

Дерматологічні проблеми

Екзема є дерматологічним захворюванням нервово-алергічного походження. Запалення вражає шкіру, нігті, волосисту частину голови (себорейна екзема). Висипання викликають печіння та свербіж, набряк та почервоніння на різних ділянках шкіри. Дрібні пухирі з часом переходять в гнійні та мокнучі поверхні. Потім на їх місці утворюються луски та скоринка.

Лікування залежить від форми екземи. Зазвичай призначають заспокійливі та десенсибілізаційні препарати, вітаміни. Висипи на тілі обробляють фармакологічними мазями та пастами, що знімають свербіж.

Псоріаз – аутоімунна хвороба неінфекційного походження. Має хронічну форму. Псоріаз вражає шкіру та проявляється плямами, що поєднуються та утворюють бляшки. Таке хронічне запалення виникає в результаті патологічного розростання клітин, що містяться в епідермісі шкіри.

Контактний дерматит виникає за умови дії на шкіру алергенів та інших речовин, що її подразнюють. Найчастіше з такими компонентами контактують руки, тому висипання на руках найбільш характерні для контактного дерматиту.

Зазвичай висипи та подразнення викликають засоби гігієни, побутова хімія, косметика, пилок і сік рослин, біологічні рідини людей та тварин, пил і шерсть домашніх улюбленців. Часто до висипів приєднуються бактеріальні інфекції. Дерматолог призначає лікування залежно від причини: алерген чи контакт з подразником.

Алергія на ліки

Всі фармакологічні препарати проходять клінічні дослідження на предмет виявлення побічних ефектів і можливих алергічних реакцій. Серед таких побічних дій зустрічається і висипання на шкірі. Таку реакцію можуть викликати препарати в будь-якій формі: таблетки, сиропи, ін’єкції чи мазі. На які ліки найчастіше реагують пацієнти алергічними висипаннями:

  • антибіотики;
  • НПЗП;
  • протизаплідні;
  • антигіпертензивні засоби.

При виявленні реакції слід одразу сповістити лікаря та припинити приймати препарат. За необхідності призначається симптоматична терапія. Лікар підбере заміну медичному засобу.

Інші види висипів: харчові алергени, індивідуальні реакції

Алергічна чутливість до харчових продуктів є дуже поширеною проблемою. До харчової алергії схильні люди з хворобами ШКТ. Вона проявляється не тільки як висипання на обличчі, а супроводжується розладами травлення, набряками, свербежем носа та очей. Для діагностики даного виду алергії призначають аналіз крові на наявність антитіл до імуноглобуліну Е (IgE), а також скринінговий тест шкіри на харчові алергени.

Продукти, що зазвичай викликають алергічні реакції:

  • яйця;
  • горіхи;
  • бобові, найчастіше арахіс, іноді соя;
  • лактоза, що є в молоці тварин;
  • злаки;
  • фрукти, ягоди – полуниця, цитрусові тощо;
  • какао, шоколад.

Виявити алергени можливо за допомогою аналізів та тестів. Потрібно виключити такі продукти з раціону. Для лікування призначають антигістамінні препарати до зникнення симптомів, а також симптоматичну терапію проти висипів.

Організм людини може реагувати висипами з багатьох причин. Це можуть бути стреси, емоційні потрясіння, безліч природних та синтетичних факторів, екологічні впливи. Алергічні висипи можуть виникати з дитинства. У дорослих такі прояви пов’язані з гормональними відхиленнями, або ж приходять з віком, коли імунітет значно знижується.

Профілактика та лікування шкірних висипів

Деяким видам висипів можна запобігти за допомогою профілактичних заходів. Необхідно прислухатись до епідеміологів та виконувати рекомендації особистої гігієни в періоди епідемій інфекційних хвороб, робити щеплення собі та дітям, користуватись засобами індивідуального захисту.

Єдиний спосіб для осіб, схильних до харчової алергії, контролювати її – це уникати споживання харчових продуктів-алергенів. Уважно слідкуйте за реакцією маленької дитини на нову їжу, щоб помітити алергію на ранніх етапах.

Будь-який вид висипу на шкірі дорослого чи дитини – це привід обов’язкового звернення до терапевта чи дерматолога. Тільки лікар зможе діагностувати хворобу та призначити ефективну терапію. Важливо дотримуватися всіх рекомендацій.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.