Що робити, коли мучить печія?

21 липень 2023
Що робити, коли мучить печія?

Печія – поширений стан, який може викликати дискомфорт в області живота. Зазвичай це викликано рефлюксом шлункової кислоти в стравохід і може бути симптомом гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). У цьому тексті ми розповімо про симптоми печії, чим вона може бути викликана, що робити при печії в домашніх умовах.

Що таке печія?

Печія – це відчуття печіння, яке виникає в області грудей, за грудиною. Це відбувається через рефлюкс шлункової кислоти в стравохід. Коли шлункова кислота повертається назад у стравохід, вона може дратувати слизову оболонку та викликати відчуття печіння. Допомогти в цьому випадку зможуть, наприклад, спеціальні таблетки від печії.

Як зрозуміти, що це печія?

Цей стан зазвичай характеризується відчуттям печіння у верхній частині живота. Дискомфорт може супроводжуватися кислим присмаком у роті або відчуттям, що їжа повертається в горло. Деякі люди також можуть відчувати здуття живота.

Що може викликати печію?

У такого стану, як печія, причини виникнення можуть бути наступними:

  • надмірне вживання жирної або гострої їжі, що подразнює шлунок;
  • вживання кислих продуктів, як-от цитрусові або помідори, квашені овочі тощо;
  • надмірне вживання газованих напоїв (особливо с підсолоджувачами, барвниками та іншими штучними домішками) або алкоголю;
  • куріння сигарет або паріння вейпу;
  • надмірна вага чи ожиріння;
  • вагітність або годування грудьми.

Також дискомфорт у шлунку може бути викликаний тривалим стресом, напругою, недосипаннями.

Що робити, коли мучить печія?

Якщо ви відчуваєте печіння, можете зробити кілька речей, щоб позбутися дискомфорту:

  • уникайте лежання одразу після їжі – походіть або посидіть деякий час;
  • підніміть узголів’я ліжка, щоб запобігти потраплянню шлункової кислоти назад у стравохід під час сну;
  • носіть вільний одяг, що не чинить тиск на тулуб, особливо в області живота;
  • уникайте куріння та вживання алкоголю.

Також варто намагатись уникати стресів, дотримуватись режиму роботи та відпочинку, виділяти достатньо часу на сон.

Що пити при печії?

Перед тим як пити будь-які ліки від печії, слід обов’язково проконсультуватись з лікарем: терапевтом або гастроентерологом. Він призначить лікування, і тоді ви зможете купити в аптеці «Бажаємо здоров’я» все необхідне. Ось деякі типи ліків, дієтичних добавок і рослинних зборів, які можна використовувати для лікування печії:

  • антациди – нейтралізують шлункову кислоту, щоб забезпечує швидке полегшення симптомів;
  • антисекреторні – ці препарати зменшують кількість кислоти, яку виробляє шлунок, що може допомогти полегшити симптоми протягом більш тривалого періоду часу, ніж антациди;
  • ліки на основі альгінату – створюють захисний бар’єр, який запобігає зворотному надходженню шлункової кислоти в стравохід;
  • добавки з вмістом кальцію карбонат – можуть допомогти нейтралізувати шлункову кислоту;
  • добавки з магнієм – ці БАДи сприяють розслабленню м’язів, які контролюють відкриття та закриття стравоходу, що може запобігти зворотному витоку шлункової кислоти;
  • трав’яні препарати – деякі трав’яні засоби, такі як імбир, ромашка та корінь солодки, допомагають полегшити неприємні симптоми;
  • пробіотики – покращують здоров’я кишечника та зменшують запалення.

Дієта також є важливим фактором терапії при такому стані, як печія: лікування одними лише медикаментами, без зміни режиму харчування, не дасть бажаних результатів. Тож обов’язково перегляньте свій раціон, адже це надзвичайно важливо.

Що можна їсти при печії?

Дієта при печії має достатньо багато обмежень. Основними продуктами, які можна вживати, залишаються:

  • вівсяна каша – це їжа з високим вмістом клітковини, яка допомагає поглинати надлишок шлункової кислоти та зменшує запалення в стравоході;
  • банани – мають низький вміст кислоти й знижують її рівень в шлунку;
  • імбир – має протизапальні властивості, що заспокоюють слизову оболонку стравоходу та зменшують запалення.

Також у вашому раціоні мають бути некислі овочі, такі як броколі, цвітна капуста та зелені боби.

Тож, хоч ліки можуть бути ефективним способом полегшити дискомфорт, важливо відзначити, що вони не є довгостроковим рішенням. Якщо ви відчуваєте часту або сильну печію, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем та дотримуйтесь усіх його інструкцій. Здоровий спосіб життя та відповідний раціон стануть основою для терапії, що допомагає від печії.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.