Ступені ожиріння: що варто знати та чого остерігатися

07 серпень 2023
Ступені ожиріння: що варто знати та чого остерігатися

На кінець 2021 року приблизно 25 % дорослих жителів України мали надмірну вагу, і багато хто сприймає таку ситуацію лише як косметичний дефект. Однак ожиріння — це важлива медична й соціальна проблема, котра призводить до багатьох патологічних станів та хвороб. На жаль, проблема стосується і дітей, яким вона значно псує якість життя та здоров’я у юному віці.

Що це таке ожиріння?

Ожирінням називають групу спадкових або набутих розладів, котрі супроводжуються надмірним відкладенням жирової тканини в організмі. Це захворювання, яке потрібно лікувати.

Причинами ожиріння різного ступеня бувають:

  • генетичний чинник, спадкова схильність до зайвої ваги;
  • соціальні процеси, стресові стани;
  • малоактивний спосіб життя;
  • незбалансована дієта з перевагою жирів та вуглеводів;
  • травми або пухлини головного мозку;
  • психологічні та психіатричні розлади;
  • розлади у функції ендокринних залоз (підшлункової, щитоподібної тощо).

Загалом будь-який стан, за якого надходження калорій із їжею переважає енергетичні витрати організму, призводить до збільшення ваги понад норму.

Залежно від ступеня надлишку ваги, ожиріння підвищує ризик атеросклерозу, цукрового діабету, гіпертонії. Руйнуються і суглоби, для яких зайва вага — це надмірне перевантаження. У цілому скорочується тривалість життя на 3–5 або й 15 років.

Як зрозуміти, чи є ожиріння?

Щоб визначити факт наявності та ступені ожиріння, у медицині застосовується такий параметр, як індекс маси тіла (ІМТ). Це математичний коефіцієнт, який розраховують так: ІМТ = маса тіла (у кілограмах) поділена на квадрат зросту (у метрах). Якщо цей показник дорівнює більше ніж 25 кг/м2, то людина вийшла за межі індивідуальної норми ваги, має надлишкові кілограми.

Для визначення типу хвороби можна подивитися в дзеркало:

  1. Коли відкладення жиру локалізуються переважно на талії, маємо абдомінальний (андроїдний) тип ожиріння. Це характерно для чоловіків та для людей, хто має гормональні порушення.
  2. Гіноїдний тип, з відкладенням жирової тканини на стегнах та сідницях, більш властивий жінкам. Частіше супроводжується захворюваннями суглобів та хребта.
  3. Змішаний тип має ознаки обох попередніх варіантів. Зайві кілограми відкладаються по всьому тілі, але гармонії це не додає.

До речі, існує і спрощений метод обчислення зайвої ваги: потрібно від зросту в сантиметрах відняти вагу в кілограмах. Якщо результат менший, ніж 100, то це може свідчити про надлишок жирової тканини в організмі. Цей метод не дуже стандартизований та часто дає похибки. Тому лікарі надають перевагу саме визначенню індексу маси тіла.

Точну інформацію щодо об’єму жирових відкладень може дати МРТ. Однак тут є перепона: іноді хворі люди просто не поміщаються в камеру апарату.

Як визначити ступінь ожиріння та їх особливості?

Для цього повертаємося до ІМТ. Розраховуємо індекс маси тіла для себе та порівнюємо.

Стандартні показники ІМТ:

  • 18,5–24,9 — це нормальна вага для пересічної людини;
  • 25–29,9 — так зване передожиріння, надлишкова маса тіла вже є;
  • 30–34,9 — ожиріння першого ступеня, ризик супутніх захворювань високий;
  • 35–39,9 — ступінь ожиріння друга, дуже високий ризик супутніх хвороб;
  • 40 та більше — третій ступінь ожиріння, ризик ускладнень надзвичайно високий.

Що ж таке ті супутні захворювання? Це небезпечні для здоров’я наслідки ожиріння, ризик яких збільшується паралельно ступеню надлишкової ваги.

Поширені небезпеки, які приносять із собою зайві кілограми:

  • цукровий діабет 2 типу, коли клітини втрачають чутливість до інсуліну;
  • синдром нічного апное (зупинка дихання), першою ознакою якого є хропіння;
  • метаболічні розлади, подагра;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • патологія суглобів, артроз колінних та стегнових суглобів;
  • у дітей навіть легкий ступінь ожиріння може призвести до жирової хвороби печінки.

Більш небезпечним вважають андроїдний тип. За такого варіанту патології, залежно від її ступеня, частішають хвороби серцево-судинної системи, зростає небезпека онкологічних процесів (грудей, товстого кишківника, простати).

Як правильно лікувати ожиріння?

Вважається, що розпочинати лікування треба за ІМТ 30 та більше. Менші показники не потребують особливих лікувальних заходів, хоча на цьому ступені ожиріння вже дещо збільшується ризик супутніх хвороб.

Тому рекомендується проконсультуватися з лікарем, якщо значення не відповідають очікуваним. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» пропонує безпечні БАДи для схуднення. Ці засоби більш ефективні саме на початкових ступенях ожиріння. Якщо ж ІМТ занадто високий, то треба розпочинати повноцінне лікування.

За міжнародно визнаними рекомендаціями, лікувальні заходи залежать від ступеня ожиріння, його походження і складаються з комплексного підходу до проблеми.

  1. Немедикаментозне лікування. Його основою є збалансоване харчування. Дієтотерапія ґрунтується на таких принципах: обмеження жирів та вуглеводів, виключення алкоголю. Також необхідно збільшити фізичну активність, бо це сприятиме тому, що схуднення відбуватиметься саме за рахунок жирової тканини, а не через втрату м’язової маси під час дієти.
  2. Медикаментозне лікування призначається за ІМТ більше, ніж 30 кг/м2. Тут обов’язково враховуються причини набору ваги. Застосовуються препарати, котрі гальмують відчуття голоду, зменшують всмоктування в кишківнику або збільшують енергетичні витрати.
  3. Якщо ожиріння сягнуло високого ступеня, можуть застосовуватися хірургічні втручання (баріатрична хірургія).

Обов’язково треба здійснювати корекцію патологічних станів, котрі призвели до зайвої ваги або стали наслідками ожиріння будь-якого ступеня. Лікування зайвої ваги може тривати роками. Тому краще взагалі уникати накопичення жирової тканини.

Профілактика набору надмірної ваги

Профілактика ожиріння є одночасно і простою, і складною. Простота полягає в потрібних заходах:

  • збалансоване харчування;
  • регулярне приймання їжі, краще дрібними порціями 5–6 разів на добу;
  • обмеження алкоголю;
  • активний спосіб життя;
  • уникання гіподинамії;
  • контролювання стану здоров’я, артеріального тиску, цукру в крові.

Складність ж у тому, що тут частіше доводиться мати справу зі звичками: до їжі вночі, до перекусів, до вживання спиртного або сидячого/лежачого способу життя. Але наполегливість і допомога оточення здатні чинити чудовий профілактичний та лікувальний ефект щодо зайвих кілограмів.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.