Синці під очима: причини виникнення, особливості лікування

24 серпень 2023
Синці під очима: причини виникнення, особливості лікування

Синяки під очима – косметична проблема, що не свідчить про наявність певного захворювання. Звісно, якщо вони не є наслідком травмування. В цьому випадку допоможуть відновлювальні засоби від забоїв та синців.

Синяки під очима зазвичай мають темний колір, і не обов’язково синій, але й бувають жовтими, коричневими та навіть трохи фіолетовими. Все залежить від типу та тону шкіри. Темні кола під очима надають обличчю втомленого вигляду і додають віку. Тому у багатьох постає природнє питання: “як позбутися синців під очима”.

Насправді така проблема пов’язана не з гематомами, а з тим, що через шкіру видно кровоносні судини або через накопичення пігменту меланіну. Існує два види плям біля очей. Перші – пігменті кола, що зустрічаються у людей з гіперпігментацією. Наприклад, це етнічна особливість жителів Азії.

Другий вид – судинні плями навколо очей. В цьому місці шкіра надто тонка, тому кровоносні судини, які там розташовані, просвічуються та дають відповідне забарвлення. Попри такі особливості і логічні пояснення, багато людей шукають рецепти, як прибрати чорні кола під очима.

Звісно, проблему необхідно вирішувати, адже кожна людина, незалежно від статі та віку, хоче виглядати красиво. Особливо намагаються замаскувати такі дефекти на обличчі жінки. Вони готові використовувати будь-які засоби від синців під очима, зокрема народні та досить радикальні методи.

Чому з’являються синці навколо очей

Перш ніж вибрати один із методів лікування, необхідно ознайомитися з причинами, чому виникають такі потемніння. Серед обставин, що провокують виникнення проблеми:

  • генетична спадковість: якщо шкіра темна чи судини проходять ближче під шкірою у батьків, то проблема може виникнути і у дітей;
  • зменшення товщини шкіри біля очей з віком – через зниження кількості колагену;
  • хронічна втома – робота за комп’ютером, недостатня кількість сну призводить до погіршення стану шкіри біля очей;
  • стреси;
  • неправильне харчування (нестача вітамінів чи інших важливих для життєдіяльності речовин);
  • зневоднення – якщо організм недоотримує воду, шкіра тоншає і тьмяніє;
  • надмірне захоплення загорянням на сонці.

Варто зазначити, що такі зміни в зовнішності можуть бути свідченням порушень у роботі певних органів. Наприклад, при дерматиті, алергії чи захворюваннях щитоподібної залози.

Як позбутися синців у домашні умовах

Дуже багато людей шукають, як позбутися темних кіл під очима за допомогою народних засобів. Перш за все, необхідно контролювати тривалість та якість сну. Доросла людина має лягати не пізніше 12 ночі та спати не менше 7-8 годин.

Друга рекомендація по сну – використання більш високої подушки. Інколи синці пов’язані з набряками, що виникають внаслідок затримки води. Достатньо трохи припідняти подушку, щоб позбутися проблеми.

Також щоб запобігти виникнення кіл рекомендується прикладати холодні компреси під очі. Для цього можна використовувати холодні компреси, спеціальні патчі чи звичайний кубик льоду. Часто можна зустріти рекомендації з використання чайних пакетиків, огірків чи картоплі. Чайні пакетики багаті на кофеїн та антиоксиданти, а сира картопля чи огірок зволожують ділянки та насичують її деякими вітамінами. Крім того, такі методи призводять до звуження судин, зменшення запалення, освітлюють темні ділянки.

Косметика для розв'язання проблеми

Щоб прибрати потемніння, використовуються різноманітні косметичні засоби. Одні з них насичують шкіру всіма необхідними речовинами, другі – освітлюють її, а треті діють в комплексі. Такі засоби випускаються у формі гелів, кремів, мазей, масок для обличчя. Компоненти, що входять до складу не діють миттєво: лікування триває багато днів, перш ніж будуть помітні результати.

Звісно, дехто намагається активніше використовувати таку косметику, щоб пришвидшити розв'язання проблеми, але це призводить лише до негативних наслідків. Наприклад, алергічних реакцій.

Некрасиві темні кола під очима жінки зазвичай приховують тональними кремами, а чоловіки просто темними окулярами. Проте насправді «синці» слід не приховувати, варто більш детально підійти до вирішення проблеми та розпочати «рятувальну операцію». Перш за все варто змінити якість свого життя та відпочинку. Людині потрібне повноцінне харчування, здоровий сон, мінімальна кількість стресів. Варто пам’ятати і про захист самої шкіри від сонця, що особливо чутлива навколо очей. Далеко не останню роль у лікуванні має вода. На день необхідно випивати 2-2,5 л води, не враховуючи каву чи чай.

Оптимальне рішення – похід до лікаря-спеціаліста. Він швидко визначить першопричину проблеми, підбере найбільш дієвий метод усунення. Крім того, існують косметичні процедури, що допомагають у розв'язанні проблеми:

  • відбілювальні засоби;
  • хімічний пілінг;
  • фототерапія (лазерні процедури);
  • ін’єкції гіалуронової кислоти;
  • радіохвильовий та ультразвуковий ліфтинг;
  • блефаропластика тощо.

Варто пам’ятати, що універсального методу не існує, адже у кожної людини свій тип шкіри та першопричина виникнення синців. Щоб запобігти такої проблеми необхідно вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватись, кинути шкідливі звички. Якщо ж синці під очима вже виникли, тоді єдиним правильним варіантом їх лікування стане похід до лікаря, який визначить оптимальний спосіб усунення на обличчі "ефекту панди".

Редакторська група
Оновлено: 02.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.