Як позбутися бурчання в животі?

21 липень 2023
Як позбутися бурчання в животі?

Вам знайома ситуація: ви їсте на кухні з рідними або у кафе з друзями, і весь вечір розмови порушує постійне бурчання в животі. Дуже ніякове відчуття. Проте цілком звичне. Тож розберімося, чому інколи ваш живіт видає ці звуки та як цього позбутись. Та поговоримо, які є ліки від бурчання в животі. Після отримання корисної інформації ви будете почувати себе значно впевненіше.

Чому бурчить живіт?

Бурчання в животі, також відоме як борборигмус, є природним процесом, який відбувається в шлунково-кишковому тракті. Шлунок і кишечник вистелені гладкими м’язовими волокнами, які скорочуються та розслабляються для просування їжі по травному тракту. Цей процес має назву перистальтика.

Гази та рідина рухаються по кишечнику в результаті процесу травлення. Коли їжа розщеплюється та перетравлюється, слизовою оболонкою кишечника виробляються рідини, які сприяють подальшому розщепленню їжі. Ці рідини рухаються та створюють бурчання в кишечнику і гази.

Рівень шуму, створюваного в процесі, може змінюватися в залежності від ряду факторів. На те, як булькає в животі, можуть впливати певні продукти та швидкість, з якою ви їсте. Коли в кишечнику більше газів або рідини, шлунок може бурчати голосніше або частіше.

Також причиною бурчання може бути голод. Підвищення рівня гормону, відповідального за почуття голоду, скорочує м’язи кишківника та шлунка, утворюються гази, що призводять до шуму. За тривалої відсутності їжі гази починають «гуляти» стравоходом, викликаючи появу специфічного звуку.

Чому бурчить в животі після їжі?

Після їжі шлунок і кишечник починають розщеплювати продукти на дрібніші частинки. Процес розщеплення їжі включає вироблення травних ферментів і виділення рідини. Ця рідина може сприяти газоутворенню: звідси здуття, гази, бурчання в животі.

Утворення газів у кишечнику є нормальною частиною травлення, і певна кількість газу є здоровою та необхідною для правильного функціонування системи. Однак якщо після їжі відбувається підвищене газоутворення, це може бути ознакою того, що ваш організм не перетравлює їжу належним чином, або ви їсте продукти, які важко засвоїти.

Отже, якщо бурчить в животі, причини можуть бути такими:

  • споживання певних видів продуктів – деякі з них частіше викликають газоутворення, ніж інші, наприклад, квасоля, сочевиця та інші бобові, також у перелік можна додати брокколі, цвітну капусту, цибулю та газовані напої;
  • неретельне пережовування їжі – коли ви їсте швидко, ви можете проковтнути більше повітря;
  • стрес і тривога – якщо ви відчуваєте стрес або тривогу, організм виробляє більше гормону кортизолу, який може уповільнити процес травлення та призвести до збільшення газоутворення.

Загалом бурчання в животі після їжі є нормальною та природною частиною процесу травлення. Однак, якщо ви відчуваєте надмірне газоутворення, здуття, спазми, біль і важкість в животі, діарею, запор, інші проблеми з туалетом або симптоми порушення травлення, варто обговорити це з лікарем, щоб виключити будь-які основні проблеми зі здоров’ям. Якщо ж проблем немає, буде достатньо дотримуватись деяких нескладних правил.

Як позбутися бурчання в животі?

Отже, якщо ваш лікар виключив захворювання шлунково-кишкового тракту, то можна обійтись без ліків. Тоді що робити, коли бурчить в животі? Позбутись неприємного буркотіння вам допоможуть ці нескладні поради:

  • їжте меншими порціями – споживання великої кількості їжі може призвести до того, що шлунок вироблятиме більше газів і рідини, що призведе до більшого бурчання;
  • добре пережовуйте їжу, не поспішайте – ретельне пережовування полегшить перетравлення в кишечнику, а це значить, що вироблятиметься менше рідини та газів;
  • уникайте продуктів, що спричиняють газоутворення – салат з броколі та борщ з квасолею варто відкласти до кращих часів;
  • дотримуйтесь режиму пиття – вживання великої кількості води може допомогти травній системі працювати більш злагоджено.

Але в деяких випадках все ж потрібне додаткове вживання медикаментів. Поговоримо про це детальніше.

Добавки для підтримки травлення

Якщо ж для буркотіння є причини, лікар може призначити певні медикаменти. Це ліки, які можна приймати, щоб покращити травлення та зменшити бурчання в животі. В аптеці «Бажаємо здоров’я» ви можете придбати все необхідне за максимально вигідною ціною.

Існує кілька видів ліків і БАДів, які зазвичай призначають в таких випадках:

  • антациди – допомагають нейтралізувати шлункову кислоту, що може бути корисним для полегшення симптомів печії;
  • добавки травних ферментів – містять ферменти, які допомагають розщеплювати їжу, що може бути корисним для людей, які мають труднощі з перетравленням певних видів продуктів;
  • рослинні засоби – деякі трави, такі як імбир і перцева м’ята, мають заспокійливу дію на шлунок і можуть бути корисними для полегшення симптомів порушення травлення;
  • пребіотики – є будівельним матеріалом для пробіотиків, вони є основою для продукування мікроелементів, що покращують роботу шлунково-кишкового тракту;
  • пробіотики – ці добавки містять корисні бактерії, які можуть допомогти покращити травлення та зменшити симптоми здуття живота та газів.

Важливо зазначити, що перед прийомом будь-яких ліків або дієтичних добавок необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що вони безпечні та відповідають вашим індивідуальним потребам.

Також варто пам’ятати, що прийом таких або подібних препаратів є лише додатковою мірою: дуже важливо дотримуватись режиму харчування, сну й відпочинку, питного режиму. І тоді бурчання досаждатиме вам набагато менше. Проте, якщо симптоми не зникають або навіть підсилюються, обов’язково повідомте про це свого терапевта або гастроентеролога.

Редакторська група
Оновлено: 26.03.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.