Як знизити рівень цукру в крові?

24 липень 2023
Як знизити рівень цукру в крові?

Підтримання нормального рівня цукру в крові має важливе значення для загального самопочуття. Високий рівень цукру може призвести до різних проблем зі здоров'ям, таких як діабет, хвороби серця та пошкодження нервів. У цій статті ми обговоримо, як знизити рівень глюкози та підтримувати його в межах норми. А також згадаємо про ліки при діабеті.

Яка норма цукру в крові?

Норма цукру в крові змінюється залежно від часу доби та від того, чи їли ви останнім часом. Американська діабетична асоціація (ADA) надає наступні діапазони норми:

  • натще – 70-99 мг/дл (3,9-5,5 ммоль/л);
  • через 2 години після їжі – менше ніж 140 мг/дл (7,8 ммоль/л).

Якщо ваші показники стабільно перевищують ці діапазони, важливо поговорити зі своїм лікарем та пройти необхідні обстеження.

Що викликає підвищення цукру в крові?

На рівень глюкози можуть впливати різні фактори, такі як дієта, фізичні вправи, стрес, ліки та основні захворювання. Ось кілька поширених причин підвищення цього показника:

  • вживання занадто великої кількості вуглеводів або солодкої їжі;
  • недостатня фізична активність;
  • прийом певних ліків, як-от стероїди або діуретики;
  • надмірна вага чи ожиріння;
  • наявність основного захворювання, як-от діабет або синдром полікістозних яєчників (СПКЯ).

Це не повний перелік, тож навіть якщо такі стани виключені, слід звернутись до терапевта.

Як знизити цукор в крові в домашніх умовах?

Існують різні способи зниження рівня цукру в домашніх умовах. Звісно, якщо підвищення різке та значне, вам знадобляться медикаменти для зниження рівня глюкози в крові. Проте, якщо говорити про довгу дистанцію, то важливо дотримуватися певного режиму, а саме:

  • регулярні фізичні навантаження – помірна фізична активність підвищує чутливість до інсуліну, достатньо займатись 30 хвилин на день;
  • пиття достатньої кількості води – оптимальний питний режим допоможе вивести надлишок цукру з сечею та знизити його рівень в крові;
  • здоровий сон – недосип може призвести до інсулінорезистентності та підвищення рівня глюкози, спіть 7-8 годин щоночі;
  • уникнення стресів – тримайте кортизол в нормі та спробуйте такі методи релаксації, як глибоке дихання, медитація чи йога.

Регулярно перевіряйте рівень цукру в крові, щоб відстежувати свій прогрес і за потреби вносити корективи.

Що потрібно їсти для зниження глюкози?

Здорове збалансоване харчування може допомогти знизити рівень цукру в крові та покращити загальний стан здоров’я. Ось деякі продукти, які можна вживати:

  • некрохмалисті овочі – броколі, шпинат і перець;
  • цілозернові каші;
  • нежирні джерела протеїну – курка, риба та тофу;
  • корисні жири – авокадо, горіхи та оливкова олія.

Щодо обмежень, слід звести до мінімуму вживання солодких напоїв, білого хліба, макаронів, жирного м’яса, смаженого.

Як знизити рівень глюкози в крові?

Ось кілька додаткових порад щодо зниження рівня глюкози в крові:

  • їжте частіше, але потрошку, це допоможе уникнути різких стрибків глюкози;
  • вибирайте продукти, що мають низький глікемічний індекс;
  • намагайтесь дотримуватись здорової ваги.

Досить нескладні правила, але дуже дієві.

При якому рівні цукру в крові потрібно приймати таблетки?

Рішення про прийом ліків має прийматися тільки після консультації з терапевтом. Як правило, медикаментозну терапію призначають, коли рівень глюкози довгий час перевищує 80-130 мг/дл (4,4-7,2 ммоль/л) натще та 180 мг/дл (10,0 ммоль/л) через 2 години після їжі (ви ж пам’ятаєте, яка норма цукру в крові після їжі?).

Існують препарати, що знижують цукор у крові. Найчастіше використовуються в таких випадках інгібітори альфа-глюкозидази. Ці препарати діють шляхом уповільнення перетравлення вуглеводів, що допомагає запобігти стрибкам рівня цукру в крові.

Також можуть використовуватись такі дієтичні добавки:

  • із вмістом хрому – вважається, що цей мікроелемент покращує чутливість до інсуліну та регулює рівень цукру в крові;
  • з магнієм – він бере участь у багатьох клітинних процесах, зокрема стимулює підшлункову залозу виробляти більше інсуліну;
  • екстракт кориці – деякі дослідження показали, що ця спеція знижує рівень цукру в крові, її також можна додавати у страви та напої;
  • пробіотики – певні штами пробіотиків можуть допомогти покращити контроль рівня цукру в крові у людей з діабетом 2 типу.

Вибір лікарських засобів залежатиме від різних факторів. Придбати їх ви зможете в аптеці «Бажаємо здоров’я» за демократичною ціною. Замовлення на сайті можна здійснити всього в декілька кліків: дуже зручно, особливо якщо вам важливо економити час та сили.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.