Який інгалятор купити для дому: поради з вибору

18 липень 2023
Який інгалятор купити для дому: поради з вибору

Якщо в дитинстві горло й нежить лікували тортурами над гарячою картоплею, то зараз є набагато практичніші методи. Традиційна інгаляція "над каструлею" може перетворитися в комфортну процедуру, навіть для дітей. Але принципи вже інші. Інгаляційна терапія – це спосіб уведення ліків за допомогою вдихання маленьких частинок разом із паром. Через це інгалятори для дихання часто призначають для комплексного лікування респіраторних захворювань.

Що таке інгалятор?

Інгалятор – це спеціальний пристрій, за допомогою якого лікарські препарати потрапляють до бронхіол і легенів. Завдяки інгаляції можна вводити ліки разом із паром або аерозолем. Таким чином можна вдихати порошкоподібні засоби. Головна перевага перед звичайними засобами приймання ліків – у швидкості дії. Препарати, що потрапляють напряму в дихальні шляхи, починають скоріше впливати на стан хвороби.

Коли необхідний інгалятор?

Використовують інгалятори для профілактики застуди або лікування таких хвороб, як астма, бронхіт тощо. Приймати ліки за допомогою аерозолю потрібно лише за рекомендацією лікаря. Він підбирає оптимальні засоби для застосування у вашому випадку.

Частіше призначають інгаляції при:

  • обструктивному бронхіті;
  • бронхіальній астмі;
  • хронічних захворюваннях легень;
  • синдромі крупа.

Рідше призначають такий спосіб лікування при нежитю, почервонінні горла, болях у горлі, запаленні аденоїдів тощо. У більшості випадків за таких симптомів використовувати інгалятор заборонено.

Види інгаляторів

Кожен із видів інгаляторів ефективний, але мають різні принципи роботи. Так, інгалятори компресорні здійснюють розпилення лікарського засобу під впливом потоку стисненого повітря. Він перетворює розчин в частинки, які здатні проникати всередину уражених органів і впливати безпосередньо на вогнище хвороби. Особливості цього виду приладів:

  • не підходять для маленьких дітей і хворих, які лежать, через необхідність тримати камеру вертикально;
  • аерозоль перетворює розчин в частинки величиною до 2 мікронів;
  • можна використовувати антибіотики, муколітики, гормональні препарати, сольові розчини тощо;
  • для застосування не підходять відвари з трав, сиропи, ліки на основі ефірних олій.

Компресорні інгалятори необхідні тим, хто часто хворіє на ларингіт, фарингіт, пневмонію, має бронхіальну астму тощо. Прилади досить великі за розмірами, працюють гучніше за інші.

Натомість є ультразвуковий інгалятор, що здійснює подрібнення лікарських препаратів за допомогою коливання спеціальної мембрани інфразвуком, та працює максимально тихо. Його особливості:

  • ліки перетворюються на частинки з розміром від 0,5 до 2 мікрон;
  • за рахунок мінімального розміру часток, ліки проникають глибоко в бронхи;
  • портативні й легкі у застосуванні – додаткова координація дихання не потрібна;
  • вузький спектр препаратів, які можуть до нього застосовуватися через руйнування високомолекулярних сполук, які є в муколітиках і антибіотиках.

Інгалятори з ультразвуковою дією ефективні у боротьбі з респіраторними захворюваннями. Частіше для інгаляцій використовують фізіологічні розчини й ліки на основі рослинних компонентів. При нагріванні вони не руйнуються.

Мембранні інгалятори застосовуються рідко. Вони перетворюють ліки на аерозоль за допомогою спеціальної мембранної сітки. Використовують прилади для лікування астми й алергії. Всі ці моделі ви знайдете в аптеці «Бажаємо здоров’я».

Яка різниця між інгалятором і небулайзером?

Коли ви вибираєте пристрій для дому, неодмінно стикаєтесь з питанням: «Що краще – інгалятор чи небулайзер?» Небулайзер – це різновид інгалятора. В ньому ліки розпилюються до аерозолю, частинки в діаметрі не досягають 5 мікронів.

Кілька переваг небулайзера:

  • єдино можливий метод аерозольної терапії у дітей до 5 років, а також у багатьох літніх пацієнтів;
  • лікарський засіб практично не всмоктується в кров і не чинить побічних дій на інші органи і системи, як це буває при прийомі таблеток чи ін'єкціях;
  • не потребує додаткових навичок і знань, тож використовувати його легше.

Натомість звичайні інгалятори більш портативні. Їх зручно брати з собою в дорогу. За ціною вони не такі дорогі, що теж може бути перевагою.

Як вибрати інгалятор?

Коли ви вибираєте для дому інгалятор, звертайте увагу на декілька параметрів. Головні характеристики:

  • яка ціна інгалятора – є моделі бюджетні й дорожче;
  • скільки залишається ліків у камері – чим менше, тим економічніше;
  • можливість регулювати розмір частинок – універсальний прилад.

Якщо у ви або ваші близькі часто хворієте захворюваннями верхніх дихальних шляхів, то доцільно використовувати парові інгалятори.

Слід зауважити, що такі інгалятори виробляють пар з більш великими частками. Вони осідають в носоглотці і ротовій порожнині, тому такі інгалятори підходять для лікування ринітів і застудного кашлю.

Також необхідно звернути увагу на комплектацію, чи є в наборі дитяча та доросла маска, носова канюля, фільтри і т. д.

Який інгалятор кращий для дітей?

Для дітей вибирати прилад треба ще ретельніше. Є декілька правил, які ви маєте враховувати:

  • для малюків до 1 року не підходять парові моделі, адже гаряча пара може бути шкідливою;
  • процедура має тривати до 10 хвилин виключно під доглядом дорослих – враховуйте тривалість процедури, вказану в інструкції;
  • для тих, у кого є астма або алергія, треба мати невеликий портативний пристрій, що буде завжди під рукою;
  • у випадку з алергією підходять невеликі мембранні небулайзери, які працюють від батарейок;
  • для лікування дітей і дорослих використовують компресорні прилади, що підходять для усіх і працюють з різними видами ліків.

Орієнтуйтеся при виборі інгаляторів для дітей на спосіб живлення, швидкість розпилення, додаткові корисні функції. До переліку необхідних властивостей належать вбудований таймер і дисплей з підсвічуванням для зручності.

Як користуватися інгалятором?

Алгоритм використання інгаляторів приблизно однаковий для всіх. Що треба зробити:

  1. Забезпечте, щоб протягом години перед інгаляцією та протягом наступних 30 хвилин ви не їли та не пили гарячих напоїв. Коли робите інгаляцію, сидіть зручно, не рухайтеся та уникайте розмов. Дихання має бути ритмічним та спокійним. Носіть комфортний одяг, що не обмежує рухів та не стискає горло.
  2. Залийте відповідну дозу медикаментозного розчину у спеціалізований відсік або розпилювач. Пам'ятайте, що всі препарати для інгаляції та їх дозування має визначити лікар.
  3. Після включення парового інгалятора, він почне виробляти пару. Після цього притуліться обличчям до маски та вдихайте лікувальний пар. Будьте обережні, температура пари може досягати приблизно 40 ℃, і при необережному використанні можливі опіки. Компресорний інгалятор виробляє аерозоль кімнатної температури.
  4. Для лікування нозографій носа, використовуйте носовий мундштук, роблячи вдих і видих через ніс. У випадку захворювань горла, трахеї, бронхів та легень, слід використовувати ротову насадку або маску. Вдихайте глибоко через рот, затримуйте дихання на 2-3 секунди та видихайте через ніс.
  5. Інгаляції дитині слід виконувати під дорослим наглядом. Використовуйте дитячу маску, яка має щільно прилягати до обличчя дитини (переконайтеся, що така маска є у комплекті інгалятора).
  6. Інгаляція зазвичай триває близько 10-15 хвилин. На добу слід проводити від двох до п'яти таких процедур. Після кожного використання інгалятора, всі його знімні частини (маску, насадки, розпилювач) мийте під теплою проточною водою та далі сушіть на рушнику. Якщо інгалятором користується більше однієї особи, маски мають бути дезінфіковані перед кожним наступним використанням.

Інгаляція – зручний і ефективний спосіб для боротьби з різними захворюваннями. Для безпечного лікування треба правильно вибирати прилади, дослуховуючись рекомендацій лікаря.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.