Здорові очі: як покращити зоровий апарат

12 вересень 2023
Здорові очі: як покращити зоровий апарат

Очі – найважливіший з органів чуття. Саме тому так важливо підтримувати здоров'я очей. Адже завдяки якісному зору ви зможете побачити більше. Можна читати улюблені книжки, бачити найдрібніші деталі довкілля, працювати на будь-якій роботі. Врешті решт, здоров'я очей забезпечує можливість здалека побачити знайому людину та не пропустити необхідну маршрутку.

Перш ніж зрозуміти, як покращити зір, потрібно розуміти, чому він псується. Серед найрозповсюдженіших причин: надмірне використання різноманітних гаджетів, вибір неправильного освітлення в кімнаті, сильна втома та стреси, хвороби очей, порушення постави, травми та підвищена сухість сітківки.

Регулярні перевірки зору

Щоби перевірити гостроту зору, потрібно звернутися до офтальмолога. Робити це потрібно один раз на рік, якщо немає конкретних скарг. Варто звернутися до лікаря й у випадку, коли зір почав погіршуватися різко і ви одразу це помітили.

Регулярні огляди не тільки допоможуть зорієнтувати людину на своєчасну процедуру або виписати рецепт на окуляри. По різкому зниженню зору можна запідозрити низку інших соматичних захворювань, зокрема порушення в роботі серцево-судинної системи, розвиток ендокринних захворювань тощо.

Поза планом варто звернутися до офтальмолога у наступних випадках:

  • планування вагітності;
  • перед підбором окулярів або контактних лінз;
  • після травми або операції;
  • після інфекційного захворювання очей;
  • при виникненні симптомів зміни гостроти зору (порушення сприйняття кольору, зниження сутінкового зору, звуження кута огляду, двоїння, сухість та свербіж тощо).

Пам’ятайте, що своєчасна діагностика – запорука вдалого і швидкого одужання.

Вправи для очей

Профілактика гостроти зору важлива. Щоби не довелося лікувати очі, потрібно щоденно робити корисні вправи для покращення зору. Серед найпростіших:

  • моргання – покращує кровообіг зволожує сітківку;
  • малювання горизонтальної 8-ки з заплющеними очима – варто зробити кілька повторень в один та в інший бік;
  • закриття долонями заплющених очей на кілька хвилин – створюють ефект нічного відпочинку, дозволяють заспокоїтися;
  • слідкування за вказівним пальцем руки – при цьому важливо не тільки переміщати його з боку в бік, а й повільно наближати та віддаляти від очей;
  • фіксація зору на наближеному або віддаленому предметі – робити почергово, кожен раз затримуючись на об’єкті на кілька секунд;
  • масаж повік – масажуйте повіки заплющених очей кілька хвилин з легким ледь відчутним натиском, щоби зняти напруження;
  • кругові рухи очима – повторювати по 10 разів в обидва боки;
  • малювання предметів – необхідно обрати кілька предметів у кімнаті, що знаходяться на різній відстані, та обвести їх очима по кілька разів.

Ці вправи зможуть допомогти і для профілактики захворювань очей, і для лікування існуючих. Проте є певні протипокази.

Не можна робити гімнастику для очей при:

  • запаленнях органів зору;
  • відшаруванні сітківки;
  • неврологічних захворюваннях;
  • підвищеному очному та артеріальному тиску;
  • травмах очей;
  • високому ступені короткозорості або далекозорості.

Якщо протипоказів немає, вправи для здоров’я очей, щоб покращити зір, можна робити щоденно і навіть по кілька разів на день. Обмежень немає.

Звички та режим дня для покращення зору

Щоб очі були здоровими, а зір чітким, потрібно дотримуватися режиму дня. Обов’язковою умовою є повноцінний нічний відпочинок, а також мінімізація застосування гаджетів протягом дня. Якщо ви працюєте за комп’ютером, кожні 40-50 хвилин робіть перерву. Ідеально виконати кілька вправ для покращення зору.

Шкідливі звички негативно впливають на зоровий нерв та кровообіг. Тому, якщо не хочете мати проблем з очима і думаєте над тим, як відновити зір, намагайтеся мінімізувати швидкоїжу та алкоголь у своєму раціоні; а також відмовтеся від паління.

Можуть допомогти в профілактичних цілях і БАДи для зору. Купити їх можна в аптеках або в інтернет-аптеках.

Засоби догляду за очима

Щоби підвищити ефективність догляду за очима, потрібно використовувати певні аптечні засоби. Для профілактики хвороби очей допоможуть:

  • зволожувальні краплі, що запобігають пересиханню сітківки ока;
  • краплі для захисту поверхні очей – захищають від негативних факторів зовнішнього середовища та сприяють відновленню;
  • краплі від подразнень – знижують вплив алергенів;
  • мазі з вітамінами – живлять очі;
  • косметичні засоби для щоденної гігієни повік;
  • краплі для догляду за повіками – покращують фізичний захист..

За більш детальною інформацією щодо догляду за очима звертайтеся до лікаря. Офтальмолог розгляне ваші скарги й в залежності від роботи, способу життя та стану органів зору призначить профілактичні засоби. Користь від їх використання ви зможете відчути дуже швидко. Тому обов’язково дослухайтеся зазначених порад.

Без здорових очей світ вже не буде таким яскравим, а вам доведеться відчувати на собі певні обмеження та дискомфорт. Наразі існує чимало способів відновлення зору, проте завжди легше профілактувати хворобу, ніж лікувати її. Розпочніть сьогодні! Налагодьте режим сну та відпочинку; обмежте «спілкування» з гаджетами, щодня робить гімнастику для очей та не забудьте заглянути в аптеку для покупки профілактичних засобів. Нехай ваші очі завжди будуть здоровими, а зір – гострим!

Редакторська група
Оновлено: 28.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.