Акне: що це та як позбутися

12 липень 2023
Акне: що це та як позбутися

Акне – це запалення сальних залоз шкіри обличчя та тіла, що виникає внаслідок закупорки волосяних фолікул жирними субстанціями та омертвілими клітинами шкіри. Захворювання схильне до хронічного перебігу, але позбутися висипу та запобігти утворенню неестетичних рубців цілком реально. Наразі, ефективні препарати від акне пропонуються в широкому асортименті.

Як виглядає акне?

Синоніми захворювання – вугровий висип, вугрова хвороба, асnе vulgaris.

За характером висипань вугровий висип може мати п’ять різновидів:

  1. Міліум – дрібні не запалені вузлики під шкірою. Мають білий колір, діаметр до 3 мм і заповнені щільним кератином.
  2. Комедони – чорні (відкриті комедони) або білі (закриті) цятки.
  3. Папуло-пустульозний варіант із пухирцями. Вважається легким або середньої тяжкості.
  4. Папуло-пустульозна форма з глибокими гнійничковими ураженнями.
  5. Вузлуватий та конглобатний тип. Гнійники утворюють зливні вогнища, вузли великого розміру.

І такі висипання можуть з’являтися на будь-якій ділянці шкіри, де є волосяний покрив. Типова локалізація: обличчя, груди, спина.

Зазвичай, міліум та комедони на обличчі можна усунути косметичними заходами. У разі виникнення пустул та вузлів доцільно звернутися по допомогу до дерматолога. Треба шукати причину, котра спричинила появу косметичних дефектів.

Що викликає акне

Збудниками хвороби зазвичай є бактерії Cutibacterium acnes (C. acnes), котрі живуть всередині волосяних фолікулів будь-якої людини. Унаслідок впливу певних чинників відходження шкірного сала з волосяних сумок порушується, жир накопичується всередині. Це є сприятливим середовищем для розмноження мікрофлори, через що й виникають запалені прищі на щоках та інших ділянках тіла.

Найпоширеніші причини виникнення акне:

  • запальний процес шкіри через алергію, сонячне опромінення тощо;
  • неправильно підібрані засоби для догляду за шкірою;
  • захворювання травного тракту, кишковий дисбіоз;
  • імунні порушення;
  • гіповітамінози;
  • гормональні розлади, що призводять до надмірного синтезу шкірного сала;
  • проблеми з відлущуванням поверхневого шару шкіри – лусочки епітелію закорковують вивідні протоки сальних залоз.

Інколи вугрі виникають у новонароджених дітей. Це так зване акне новонароджених, або неонатальний пустульоз який зникає протягом 1-3 місяців після появи, та не залишає слідів.

Інколи вугрі на обличчі та голові спричиняються іншими інфекційними чинниками. Тому радимо отримати консультацію дерматолога, щоби підібрати найбільш слушний засіб від прищів.

Різновиди акне

Крім зовнішнього вигляду висипань треба звертати увагу й на тяжкість перебігу хвороби. Це дасть змогу вчасно усвідомити, що розпарювання та інші методи самолікування не діють, і виникла потреба в більш цілеспрямованих заходах.

За ступенями тяжкості акне бувають:

  1. Першого ступеня – не більше 10 елементів висипу, переважно комедонального.
  2. Другого ступеня – висипка численна, виникають гнійнички, кількістю не більше, ніж п’ять.
  3. Третя – тяжка ступінь, гнійничків багато, але великих вузлів до п’яти.
  4. Четвертий ступінь акне дуже тяжкий. На шкірі гнійні папули та пустули, багато вузлів, заповнених гноєм кіст. Ураження спричиняють біль.

Вираженість часто залежить від віку. Акне новонароджених, зазвичай, має вигляд комедонів. У підлітків та жінок із дисбалансом гормонів переважають папульозні та пустульозні висипання.

Здебільшого, вугрі раннього дитячого віку минають без наслідків. Якщо ж висип виникає в пубертаті або у дорослої людини, існує ризик утворення стійких рубців на місці запалених вогнищ.

Як вилікувати акне?

Треба розуміти: чим раніше розпочати патогенетичне лікування, спрямоване на усунення причини вугрів, тим кращі шанси на повне очищення шкіри. І тим менша ймовірність залишкових змін у вигляді непривабливих рубців.

Для лікування акне застосовуються засоби як місцевої, так і системної дії:

  • лікувальна косметика, зокрема й косметологічні процедури;
  • пілінг шкіри для злущування лусочок епідермісу;
  • вплив ультрафіолетових променів із певною довжиною хвилі;
  • антимікробні та протипротозойні ліки для зовнішнього застосування (креми, лосьйони, мазі);
  • протизапальні засоби, протисвербіжні, знеболювальні;
  • препарати для нормалізації гормонального фону.

У разі легкої форми захворювання можна обмежитися місцевим лікуванням. Наприклад, препарати на основі сполук бензоїлу.

До застосування ліків системної дії є сенс перейти в разі складності місцевого лікування. Як варіант – важко обробляти вогнища акне на спині. Також пероральні або ін’єкційні засоби потрібні за розвитку вугрів тяжкого або середнього перебігу.

Мета лікування – не тільки усунути запалення та інфекцію, але й запобігти утворенню рубців, уникнути рецидиву хвороби. Тому краще, з приводу прищів та вугрів, звертатися по допомогу до лікаря-дерматолога. Консультація фахівця тим більш важлива, коли після кількох днів лікування вдома немає ознак стихання запалення. Це може свідчити про те, що ліки не діють на причину процесу і треба пройти певні обстеження.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.