Чому імунітет важливий для здоров'я і як його зміцнити?

09 серпень 2023
Чому імунітет важливий для здоров'я і як його зміцнити?

Організм людини – то дуже складна, але неймовірно продумана система, в якій нема жодної зайвої деталі. Імунітет допомагає нам боротися з зовнішніми «ворогами» у вигляді бактерій, вірусів, токсинів. На жаль, із віком стан імунної системи погіршується, тож потрібно її підкріплювати за допомогою гарного сну, поживної їжі, прогулянок та приємних емоцій, а інколи і препаратів.

Вітаміни для покращення імунітету відіграють важливу роль, адже допомагають покращити захисні сили організму. Їх має призначати лікар залежно від індивідуальних потреб, тож не треба займатись самолікуванням. В цьому випадку також треба знати міру, а не задаватись одвічним питанням “що з`їсти, щоб підвищити імунітет”.

Що таке імунітет та чому він важливий?

Якщо говорити простою мовою, імунітет – це властивість організму захищати себе від зовнішніх «загарбників», тобто мікроорганізмів, токсинів. Імунна система складається з безлічі клітин, які в сукупності вміють розпізнавати та знищувати агресора.

Для ефективної роботи ця система має вміти відрізняти здорові клітини та тканини від нездорових або чужорідних. Для цього наш організм навчився розпізнавати сигнали, що подають «свої» та чужі. До подразників належать:

  • інфекційні агенти, такі як бактерії або віруси;
  • токсини, наприклад, отрута бджіл;
  • неінфекційні тілесні пошкодження, наприклад, опік;
  • генетичні проблеми в клітинах, як це трапляється при онкологічному захворюванні.

Тож як зміцнити імунітет? В першу чергу впливати на ті фактори, які роблять його ослабленим.

Чому знижується імунітет?

Інколи імунна система працює не так, як потрібно. Це може статися через низку причин:

  1. Тривалі хронічні стреси, зокрема багаторічна депресія.
  2. Дієти, особливо з дефіцитом білка.
  3. Знижена фізична активність, відсутність прогулянок та спорту.
  4. Одноманітне харчування без свіжих овочів та фруктів.

Усі ці чинники можна змінити самостійно, тож не потрібно одразу бігти за магічними пігулками або живильними уколами. Також важливо дотримуватися режиму сну, адже втомлений організм неспроможний захищати себе повноцінно.

Зниження імунітету також зустрічається у людей із надбаним або вродженим імунодефіцитом, хронічними хворобами, погіршенням стану ендокринної системи. В таких випадках без лікаря та кваліфікованої медичної допомоги не обійтись.

Слабкий імунітет — що робити?

Перша лінія боротьби за сильний імунітет – це здоровий спосіб життя. Зазвичай, всі знають чим укріпити імунітет, але не слідують цим рекомендаціям щодня:

  1. Не паліть, навіть електронні системи.
  2. Вживайте в їжу щодня свіжі овочі та сезонні фрукти.
  3. Дотримуйтесь психологічної гігієни, здорового сну та мінімізуйте стреси.
  4. Слідкуйте за індексом маси тіла. Погано впливає не тільки надлишок, але і дефіцит ваги.
  5. Дотримуйтесь питного режиму.
  6. Помірна фізична активність згідно віку та стану здоров’я добре впливає на імунну систему.

Дотримання загальних вказівок щодо здоров’я є найкращим кроком, який ви можете зробити, щоб самостійно і без додаткових витрат підтримувати належну роботу вашої імунної системи. Кожна частина тіла, включно з імунною системою, функціонує краще, якщо вона захищена від агресивного впливу довкілля та підтримується стратегіями здорового способу життя.

Ці загальні рекомендації можуть здатися застарілими, але саме так можна покращити якість життя. Засоби для зміцнення імунітету, такі як БАДИ для підвищення імунітету, можна використовувати тільки після консультації з лікарем.

Зміцнити клітини імунної системи особливо складно, оскільки імунна система складається з багатьох різних типів клітин, які по-різному реагують на різні види мікробів. Які клітини вам варто стимулювати і до якої кількості? Поки що вчені не знають відповіді. Відомо лише те, що організм постійно виробляє імунні клітини. Звичайно, він виробляє набагато більше лімфоцитів, ніж може використовувати. Зайві клітини видаляються через природний процес клітинної смерті, який називається апоптозом — деякі до того, як вони почнуть будь-які дії, деякі після виграної битви. Тож нема остаточної та простої відповіді на питання “чим укріпити імунітет”. Це постійна робота над своїм здоров’ям та способом життя.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.