Чим БАДи відрізняються від ліків?

19 липень 2023
Чим БАДи відрізняються від ліків?

Дієтичні добавки стали популярні разом із розвитком ідеї вітамінізації. Вони переважно не завдають жодної шкоди організму, а навпаки – допомагають йому правильно працювати. Тож БАДи – це реально корисний продукт, коли його використовують раціонально й у нормальних дозах.

Що таке БАДи?

Біологічно активні добавки, або БАДи, – це харчові добавки, які містять окремі активні сполуки біологічних речовин або їх комплекс. Їх споживають у невеликих визначених кількостях додатково до звичного харчового раціону людини. Такі добавки є концентрованим джерелом поживних речовин, вітамінів, мінералів, клітковини, білків, жирів, вуглеводів тощо, які необхідні для покращення обмінних процесів в організмі.

Всі БАДи мають природне походження. Завдяки своєму складу ці препарати знаходяться між харчовими продуктами та медикаментами, і призначені для профілактики різних захворювань, покращення якості життя та працездатності.. Ви можете знайти подібні добавки для різних випадків у аптеці «Бажаємо здоров’я». Тут діє бронювання товарів: вибирайте найзручнішу локацію із запропонованих і заберіть замовлення протягом двох діб.

Для чого пити БАДи?

Головне, що треба зрозуміти: біодобавки не лікують. Вони доповнюють ваш раціон корисними речовинами, які допомагають всім внутрішнім системам працювати правильно. Чому вживають БАДи:

  • щоби скоригувати своє харчування;
  • додати амінокислоти, вітаміни, мікроелементи тощо;
  • вони покращують роботу внутрішніх органів.

Головна дія біологічних добавок залежить від їхніх компонентів. Одні підбирають для правильної роботи печінки, інші – для уповільнення загальних процесів старіння. Якщо ви хочете за допомогою БАДів доповнити лікування, то варто робити це лише з дозволу лікаря.

Чим біодобавки відрізняються від ліків?

Звичайні БАДи та препарати відрізняються складом і шляхом досягнення мети, хоча умовно ціль у них одна. Ліки впливають безпосередньо на знищення причини захворювання. У той самий час добавки стимулюють клітини організму для природної боротьби з хворобою.

Головні відмінності:

  1. Лікарські засоби обов’язково проходять клінічні випробування, в результаті чого можна максимально точно дізнатися про те, як впливає на організм людини той чи інший препарат.
  2. Біологічні добавки не підлягають обов’язковим клінічних випробувань, а тому передбачити їх реакцію на організм людини практично неможливо.
  3. Ліки містять чітку дозування активної речовини, яка обов’язково прописана в інструкції, а от біологічна добавка містить в собі невизначену кількість активної речовини, і можна тільки здогадуватися, яким чином воно вплине на організм людини. Єдина втіха в тому, що дози активної речовини в БАД мізерно малі, а тому серйозно нашкодити людині вони навряд чи зможуть.
  4. Ліки вживають для ліквідації симптомів, добавки – для загальної підтримки здоров’я.
  5. Ліки виготовляють із синтезованих речовин, що пройшли обробку й виготовлені за хімічною формулою, БАДи складаються з природних компонентів.

Отже, не можна порівнювати між собою біологічні добавки й лікарські препарати. І за своїми функціями, і за метою вони відрізняються.

Види біодобавок

Є декілька різних класифікацій біологічних добавок. За технологію процесів при виготовленні БАДи ділять на:

  • концентрати природного походження – продукти перероблення водоростей, мінеральних солей, ікри, печінки тощо;
  • традиційні спеції, приправи й суміші – потім їх використовують для чаю, соління, сухофруктів;
  • вітамінізовані харчові продукти з додаванням молочнокислих бактерій – це йогурти й кефіри;
  • концентрати харчових речовин і рослин – до них належать пасти, бальзами, екстракти, настоянки тощо;
  • висококонцентровані екстракти, які містять комплекс різних речовин – виробництво наближено до стандартів фармакології.

Також серед біологічно активних добавок є продукти, які створюють за допомогою біоінженерних технологій.

Крім того є класифікація, яка розподіляє всі БАДи залежно від функцій, ролі та впливу на організм. Тут виділяють:

  • нутрицевтики – речовини, що містять важливі для життєдіяльності елементи, як-от амінокислоти та вітаміни;
  • парафармацевтики – елементи, які забезпечують профілактику патогенних станів (біофлавоноїди, органічні кислоти, глікозиди, полісахариди тощо);
  • еубіотики та пробіотики – живі мікроорганізми, корисні для людини – є представниками мікрофлори ШКТ здорової людини й необхідні для підтримки нормальної роботи шлунку й кишківника.

Зазвичай парафармацевтики вживають, коли треба ввести додаткову терапію. Вони потрібні для відновлення й регулювання активності внутрішніх органів. Коли ви приймаєте БАДи, користь і шкода від них досить умовна, адже жодних досліджень не проведено. Тут головне – не вживати їх більше, а дотримуватися належного дозування і тривалості прийому.

Коли краще приймати БАДи?

Доцільність та шкідливість біологічно активних добавок у вашому конкретно випадку краще з’ясовувати з лікарем. Він оцінить ваш стан, потреби організму й порадить засіб, що містить безпечні для вас компоненти. Також навряд чи можна визначити, які БАДи найкращі – кожна добавка відрізняється складом і концентрацією елементів, тож змінюється і їх вплив на організм.

Декілька правил щодо вживання:

  • дотримуйтесь встановленої схеми прийому і рекомендації, що зазначені в інструкції;
  • не забувайте про рекомендований режим харчування і вживання рідини, дотримуйтесь тривалості курсу лікування;
  • вітамін С і мультивітаміни краще вживати вранці;
  • вдень можна пити омега-3, лютеїн;
  • перед сном можна вживати кальцій, пробіотики.

Уважно ознайомтеся з протипоказаннями й можливими побічними ефектами. Окрім складу та дозування інструкція містить вікові обмеження, адже деякі добавки призначені лише для дорослих. Тривалість приймання визначається індивідуально, зазвичай це від 3 тижнів до декількох місяців.

Отже, БАДи – це корисні для організму речовини, що допоможуть покращити загальне самопочуття та позитивно вплинути на роботу внутрішніх органів. Вони не схожі на лікарські засоби, адже їхній склад і принципи виготовлення максимально відрізняються. Але щоби підібрати потрібні добавки до раціону, краще проконсультуватися з дієтологом або нутріціологом.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Публікації на тему Ліки
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.