Антибіотики: що потрібно знати під час приймання

14 липень 2023
Антибіотики: що потрібно знати під час приймання

Антибіотики – це категорія лікарських засобів, котрі здатні знищувати мікроорганізми або зупиняти їхнє розмноження. Перший, пеніцилін, було синтезовано ще у 40-х роках XX сторіччя, а тепер взагалі нараховується кілька сотень найменувань таких ліків. Препарати мають різну молекулярну структуру, різне походження та по-різному впливають на мікроорганізми.

Аптека «Бажаємо здоров’я» пропонує на вибір антибіотики будь-якого роду. Щоби покращити ефективність препаратів та уникнути небажаних явищ, варто отримати призначення від лікаря.

Як діють антибіотики

Застосування антибіотиків може призводити до двох ефектів: бактерицидного, тобто мікроби гинуть, та бактеріостатичного, коли порушується поділ та розмноження бактерій. Є і препарати, котрі згубно впливають на інфекцію за обома напрямами одразу.

Ефекти антибіотиків реалізуються за кількома механізмами:

  • порушують синтез клітинних стінок мікроорганізмів;
  • руйнують функції клітинних мембран бактерій;
  • унеможливлюють синтез нових білків та енергетичних молекул мікробами;
  • порушують механізми розмноження, гальмують синтез нуклеїнових кислот.

Тут також варто згадати про біотрансформацію ліків: деякі з них виводяться нирками, деякі метаболізуються печінкою. Є і такі, що майже не всмоктуються в шлунково-кишковому тракті. Такі особливості треба враховувати, коли виникає потреба в застосуванні антибіотиків.

Наприклад, якщо в людини харчова токсикоінфекція, варто вибирати ліки з тих, що приймають перорально та не всмоктуються. Тобто діють переважно у вогнищі, у кишківнику.

У разі інфекційного запалення сечовивідних шляхів потрібна інша група – ліки, що виводяться нирками. Закликаємо бути обережними: порушення функції нирок може призвести до токсичного накопичення активної речовини, тому ліки краще хай призначає фахівець. Антибіотик від циститу або пієлонефриту обирають залежно від виявленого збудника, попередньо проводять посів сечі на флору і аналізують чутливість до препарату.

Для чого призначають антибіотики?

Сучасні правила призначення антибіотиків вимагають враховувати багато чинників. Головні: це має бути саме бактеріальна інфекція (бо на віруси протибактерійні ліки просто не діють) і досягнення максимального ефекту, щоб запобігти виникненню стійкості мікробів до препарату.

Що ж до показань, то це будь-які бактеріальні або грибкові інфекції людського організму. Чи то м’яких тканин, чи то травного тракту, легень, сечовивідних шляхів тощо.

Що належить до антибіотиків

Сама назва об’єднує під собою дуже велике різноманіття хімічних сполук із бактерицидною або бактеріостатичною дією. Це пояснюється тим, що неможливо синтезувати універсальний препарат, який би згубно впливав на всі патогенні мікроорганізми та водночас не шкодив би організму людини.

Наразі існують щонайменше 18 категорій лікарських засобів із групи антибіотиків. Найпоширеніші з них:

  • бета-лактамні;
  • тетрацикліни;
  • ароматичного ряду;
  • аміноглікозиди;
  • глікопептиди;
  • поліміксини;
  • макроліди;
  • лінкозаміди (лінкозаміни);
  • фторхінолони;
  • полієнові (згубні для грибків).

Препарати із цих груп ефективні або щодо певних збудників, або щодо великої кількості різних бактерій. За цим принципом класифікація антибіотиків має дві умовні групи: вузького та антибіотики широкого спектру дії.

Як приймати антибіотики?

Протибактеріальні ліки часто застосовуються у вигляді ін’єкцій. Це дійсно ефективний шлях: активна речовина швидко надходить у кровообіг та тканини. Введення в організм антибіотиків у формі розчинів – ін'єкцій, крапельниць або в ампулах використовуються при гострих станах бактеріальних інфекцій, коли потрібне швидке і ефективне придушення поширення патогенної мікрофлори.

У всьому світі перевагу надають таблетованим лікарським засобам. Сучасні сполуки швидко всмоктуються (за потреби) у шлунково-кишковому тракті й починають діяти впродовж години.

Що стосується тривалості курсу, тут головне – досягнути ефекту й не дати інфекції сформувати резистентність до ліків. Для цього застосовується такий принцип: приймати антибіотик ще кілька днів навіть після зникнення симптомів запалення.

Важливий момент: активна речовина не вибирає лише патогенні бактерії, а вбиває і потрібну людині мікрофлору, може спричиняти дисбактеріоз. Щоб запобігти цьому явищу, до курсу антибіотикотерапії варто додавати пробіотики.

Коли потрібно приймати антибіотики?

Зазвичай люди відчувають потребу в цих ліках через запалення в певній ділянці організму. Та забувають важливу річ: багато коли симптоми інфекції спричиняються вірусами. Отже, антибактеріальні засоби на збудника просто не будуть діяти, а побічні ефекти можливі.

Для досягнення позитивного ефекту треба впевнитися, що хворобливий стан має саме бактеріальне походження. У цьому може допомогти лише консультація лікаря.

Аптека «Бажаємо здоров’я» допоможе пацієнтам придбати ефективні антибіотики при ангіні та проти інших інфекційних захворювань. Вкрай важливо утриматися від самолікування антибіотиками і їх безконтрольного прийому, оскільки це може викликати стійкість бактерій до дії ліків і тільки шкодить здоров’ю пацієнта.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Публікації на тему Ліки
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.