Фарингіт: що це, симптоми та лікування

18 липень 2023
Фарингіт: що це, симптоми та лікування

На межі двох сезонів у людей часто з’являється біль у горлі, що супроводжується дискомфортними відчуттями. Іноді може навіть підніматися температура. Якщо ви це помітили, велика ймовірність, що це фарингіт.

Що таке фарингіт?

Фарингіт – це запалення слизової оболонки глотки й мигдалин. Частіше природа захворювання вірусна, хоча може бути й бактеріальною. Щоби вилікувати хворобу повністю, треба звернути увагу на симптоми ще на початкових стадіях. Якщо запустити захворювання, то воно перетворюється на хронічне й може вплинути на роботу інших органів і систем.

Щоби позбутися хвороби, треба приймати ліки від фарингіту, постійно полоскати горло тощо. Проте схема лікування залежить від форми хвороби. Гостру ділять на три різновиди:

  • алергічну – викликана алергенами;
  • інфекційну – до захворювання призводить проникнення мікроорганізмів;
  • посттравматичну – запалення слизової, як результат механічних травм.

Хронічний фарингіт періодично може загострюватися, тому за характером змін слизової оболонки розрізняють:

  • катаральний – легке почервоніння слизової оболонки та наявність слизу і гнійних мас;
  • гіпертрофічний – ущільнення слизової оболонки, її почервоніння та утворення фолікул;
  • атрофічний – легкий набряк і сухість слизової глотки.

Симптоми фарингіту

Коли виникає фарингіт, симптоми його залежать саме від форми протікання хвороби. Для гострої характерні сухість горла, тихий голос, підвищена температура, збільшення лімфовузлів тощо. Симптоми мають яскраво виражений характер і спровокований бактеріальними збудниками. При хронічній додатково з’являються гнійні виділення, бажання відкашлятися, кашель стає більше вранці й може супроводжуватися нудотою, симптоми частіше мляві, без різких загострень.

Ці симптоми часто плутають з ГРВІ чи ангіною. Щоби точно визначити діагноз, треба звернутися до отоларинголога. Прояви та симптоми фарингіту залежать від типу запального процесу:

  1. Катаральний – у вас з’являється рідке покашлювання та першіння у горлі, осиплість голосу та відчуття «кома» чи стороннього предмета.
  2. Гранульозний – на слизовій з’являються невеликі «бугорки», що збільшуються поступово.
  3. Гнійний – ці ж бугорки починають запалюватися, зявляється виражена захриплість аж до повної втрати голосу, поява гнійного нальоту на задній стінці горла, можливе збільшення лімфовузлів.
  4. Атрофічний – тканина горла атрофується, ковтати слину майже неможливо.

Коли ви відчуваєте перші ознаки хвороби, треба звернутися до лікаря. Він візуально визначить запалення або проведе фарингоскопію – метод діагностики захворювання. Іноді треба проводити спеціальні дослідження для уточнення збудника хвороби.

Причини, чому виникає фарингіт

Найпоширеніша причина – дихання через рот. Організм так влаштовано, що повітря, яке людина вдихає через ніс, потрапляє до носових шляхів, де воно зволожується, нагрівається, очищується від пилу та частково позбавляється мікробів. Проте якщо ніс закладено чи ви просто дихаєте через рот, ризик захворіти на фарингіт зростає.

Повітря не проходить через «фільтри», тож до слизової потрапляють бактерії, віруси, пил тощо. Повітря змушує горлянку пересихати, що робить слизову занадто вразливою. Якщо це межа сезонів, то занадто гаряче чи холодне повітря можуть викликати додаткове запалення і підготувати «ґрунт» для мікроорганізмів.

Виникати фарингіт може через такі причини:

  • неповноцінне харчування та розвинений авітаміноз;
  • травми, що впливають на стан слизової;
  • індивідуальні особливості у побудові носогорла;
  • хімічні випаровування;
  • тривале приймання антибіотиків;
  • дихання холодного повітря;
  • ураження мікроорганізмами, грибами і вірусами;
  • куріння;
  • наявність алергії.

Іноді фарингіт розвивається після інших захворювань на тлі виснаження імунної системи. Хвороба може з’являтися після появи цукрового діабету, зубного карієсу, гаймориту тощо.

Як довго триває фарингіт?

Частіше фарингіт триває від 7 до 14 днів за умови, що ви своєчасно почали лікування. На четвертий або п’ятий день захворювання людина може вже відчути помітне полегшення. Якщо ж у цей термін позитивних змін не помічено, то можуть розвиватися бактеріальні укладення.

У будь-якому випадку не варто ставити собі самому діагноз. Фарингіт часто можна переплутати з іншими захворюваннями, які потребують інакшого лікування.

Що буде, якщо не лікувати фарингіт?

Якщо ви відпустите розвиток фарингіту на самоплив, він переросте у хронічний. Цю форму лікувати вже набагато складніше. Вона потребує комплексного підходу. Процес лікування взагалі може тривати роками.

Запалення може перейти до нижньої частини дихальних шляхів. Тоді воно ускладнює роботу трахеї, бронхів тощо. Загроза існує для вух. Отже, для фарингіту важливе лікування одразу ж після перших симптомів.

Як лікувати фарингіт горла?

Головне правило, як швидко вилікувати фарингіт, – прислухатися до лікаря та дотримуватися визначеної схеми лікування. Ви проходите обстеження, отоларинголог призначає препарати: пігулки чи інгаляції. До комплексного лікування входить:

  • дієта, що виключає з раціону їжу, що подразнює горло й додає біль;
  • полоскання й інгаляції – це призначається залежно від стану людини;
  • антибіотики або противірусні препарати, що залежать від природи запальних процесів;
  • пігулки для розсмоктування, що мають анестезувальну дію та знімають частину дискомфортних ознак;
  • жарознижувальне при піднятті температури.

Які саме ліки призначити, лікар визначає після огляду. Це залежить від стану пацієнта, його віку, важкості захворювання та стадії. Всі необхідні ліки для одужання ви можете придбати в аптеці «Бажаємо здоров’я».

Фарингіт – захворювання, що може бути у дітей і дорослих. У будь-якому випадку треба звернутися до лікаря й вибрати якнайшвидше метод лікування.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.