Гельмінтози: симптоми, наслідки, лікування

23 серпень 2023
Гельмінтози: симптоми, наслідки, лікування

Глисти – розповсюджені паразити до зараження якими схильна людина, які можуть заселятися в різних органах, призводячи до ускладнень. На щастя, сучасна медицина пропонує ефективні антигельмінтні препарати, що дозволяють швидко розв'язати проблему.

Варто зазначити, що самолікування у таких випадках неприпустиме. Поставити точний діагноз та призначити ліки може лише фахівець. Річ у тому, що у світі існує понад 250 видів гельмінтів, для кожного з яких використовуються певні методи лікування. На щастя, в Україні їх живе втричі менше, але гельмінтоз – актуальна проблема сучасності. Всіх існуючих паразитів можна поділити на круглих та стрічкових червів.

Як глисти потрапляють в організм людини

Зараження відбувається під час проковтування личинок чи яєць гельмінтів при ковтанні з водою та їжею ,через немиті руки або забруднені ґрунтом овочі та фрукти. Серед найбільш популярних глистів людини: гострики, аскариди, трихінели, ехінококи, ціп’яки, котячі двоустки. Залежно від шляхів зараження та особливостей розвитку глистів ці паразитарні захворювання поділяють на:

  • геогельмінтози -Інвазія відбувається при недотриманні правил особистої гігієни;
  • біогельмінтози – для зараження людини глисти повинні розвиватися в організмі одного або кількох проміжних господарів (наприклад, у риб, молюсків, комах тощо). Зараження відбувається при вживанні сирої води або неправильно термічно обробленого м’яса і риби;
  • контагіозні-при контакті хворої та здорової людини через спільний предмет: посуд, білизна тощо або внаслідок самозараження через недотримання правил особистої гігієни.

Діти частіше заражаються глистами, оскільки гризуть нігті чи іграшки, рідше миють руки. Зараження відбувається двома шляхами:

  • перорально – паразити потрапляють в організм через ротову порожнину;
  • перкутанно – личинкові стадії черв`яків потрапляють в організм через шкіру.

У більшості випадків зараження відбувається перорально, внаслідок недотримання правил гігієни, через продукти, що не до кінця пройшли термічну обробку,через предмети побуту (постільна білизна, посуд),вживання зараженої їжі та води.Гельмінти певного типу паразитують у різноманітних органах\, завдаючи йому непоправної шкоди. Ускладнення при зараженні та відсутності лікування можуть бути дуже вагомими. Після зараження паразит вражає певні тканини організму, яйця та личинки можуть розповсюдитися в різні органи (печінка, черевна порожнина, легені, лімфатична система, головний мозок). Глисти не тільки руйнують навколишні тканини, а й виділяють продукти життєдіяльності – токсини, які викликають токсичні алергічні реакції, запальні реакції, механічні пошкодження тканин.

Якщо виявлені глисти у дорослих, лікування потрібно проводити негайно, стосується це і маленьких пацієнтів: потрібна негайна допомога та боротьба з небезпечними паразитами. Ось лише частина можливих ускладнень:

  • органи шлунково-кишкового тракту: виразки, запалення;
  • дихальна система: розвиток пневмонії, астма, запальні процеси;
  • печінка: гепатит;
  • кровотворна система: анемії;
  • нирки: ниркова недостатність;
  • порушення роботи серця та багато іншого.

Ослаблений організм не здатен впоратися з такими непроханими гостями.

Симптоми глистів

Перш за все, людина може навіть сама зрозуміти, що в неї глисти: ознаки у дітей та дорослих схожі. Гельмінтів у своєму тілі можна виявити за наступними ознаками:

  • місцеві та загальні алергічні реакції, відчуття подразнення та свербежу в ділянці анального отвору;
  • слабкість та розлади харчування, незрозуміла втрата апетиту;
  • запальні процеси внутрішніх органів;
  • порушення обміну речовин, несподівана втрата ваги;
  • анемія, бронхоспазми, порушення функцій кишківника;
  • нервові розлади, порушення сну, загальна роздратованість, зміни в поведінці..

Варто зазначити, що признаки глистів залежать від стадії розвитку паразитів. Тобто потрапляння яєць чи личинок має одні ознаки, а життєдіяльність дорослих особин проявляється інакше. Симптоми глистів у дорослих та дітей неважко сплутати з іншими захворюваннями, тому насамперед необхідне обстеження пацієнта, проведення лабораторних аналізів.

Способи лікування та профілактика

Для лікування використовуються різноманітні медичні препарати. В залежності від виду паразитів та їх небезпечної дії на організм, паразитолог підбирає найкращі антигельмінтні засоби. Також лікар може призначати інші ліки: антигістамінні, вітаміни та пробіотики, ентеросорбенти, антибіотики тощо. В деяких випадках лікування потребує навіть хірургічного втручання.

Кожний препарат має свій діапазон впливу. Одні таблетки знищують тільки круглих паразитів, інші – тільки плоских, треті – стрічкових. Є засоби, що діють тільки на яйця і личинок або тільки на дорослу особину. Але існують і універсальні препарати від глистів та паразитів широкого спектру дії, здатні знешкодити всіх внутрішніх паразитів на будь-якій стадії їх зрілості.

Варто пам’ятати, що антигельмінтні ліки дуже токсичні: при перевищенні дозування можливі тяжкі побічні реакції. Недостатня кількість не призведе до бажаного результату. Дозування та тривалість приймання ліків вираховується в залежності від ваги пацієнта, що може зробити лише фахівець. З засторогою потрібно відноситися і до народних методів. Адже така дія в кращому випадку просто буде нерезультативною, а в гіршому – призведе до отруєння.

Запобігти зараженню гельмінтами допоможуть профілактичні заходи. Це нескладні, але досить дієві методи:

  • ретельна гігієна (миття рук, використання особистого посуду тощо);
  • контроль зберігання продуктів та ретельне миття перед вживанням;
  • регулярно глистогонити своїх домашніх тварин;
  • дотримання рекомендацій щодо термічної обробки продуктів, риби та м'яса.

Зараження глистами – дуже небезпечна проблема, що може призвести до дуже складних наслідків. За найменшої підозри необхідно відвідати гастроентеролога, який після отримання всіх необхідних аналізів та обстеження, проведе лікування пацієнта, призначить певні препарати.

На щастя сучасна фармацевтика може запропонувати цілий комплекс ліків, які допоможуть позбавитися паразитів. Звісно, такі ліки може призначити виключно фахівець. Найкращим способом захисту від гельмінтів є проста профілактика: з найменшого віку дитину потрібно привчати мити руки з милом після прогулянки, забороняти гризти нігті чи пхати до рота іграшки.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.