Герпес на губі: причини виникнення та методи лікування

16 серпень 2023
Герпес на губі: причини виникнення та методи лікування

Герпес або герпетична інфекція – це цілий комплекс інфекційних захворювань, що викликаються відповідним вірусом. Інфекція потрапляє через слизові оболонки разом зі слиною чи іншими біологічними рідинами. На сьогодні науці відомо вісім типів герпесу людини. Але найбільш поширений – лабіальний – «застуда» на губах. Науково доведено, що понад 90% населення планети є його носіями. Збудник знаходиться в організмі в стані спокою і за сприятливих умов може активізуватися. Він вражає ротову порожнину та область коло неї: губи, носогубний трикутник, ніс. Зазвичай герпес на губі проявляється у вигляді групових дрібних бульбашок, заповнених серозною рідиною, які швидко збільшується за відсутності лікування.

При першому потраплянні в організм вірус проявляє себе дуже агресивно. Болючі пухирці вкривають рот, слизову носа, губи. Зазвичай ліки від герпесу випускають у формі мазі, крему, таблеток чи капсул. Препарати пригнічують синтез ДНК вірусу, знімають запалення, почервоніння та болісні відчуття. Розуміння причин виникнення захворювання та методів лікування допоможе швидко зупинити розвиток інфекції та запобігти проявам герпесу на губах.

Що провокує появу герпесу на губі?

HSV–1, чи простий вірус герпесу 1 типу, є розповсюдженим вірусом, що вражає людей будь–якого віку. Така інфекція локалізується та розмножується в нервових клітинах і виходить на поверхню при ослабленні захисної системи організму. Вірус передається від людини до людини при безпосередньому контакті чи через предмети індивідуального використання: рушники, посуд тощо. Також небезпечним є чхання та кашель хворого, при якому часточки слизу та бризки слини можуть потрапляти на шкіру оточуючих.

Різні фактори активують герпес на губах. Причина може бути наступна:

  • переохолодження;
  • стрес, емоційні потрясіння;
  • паралельні інфекції різного походження – бактеріальні, ГРВІ;
  • екстремальні умови для організму – жорстка дієта, зміна клімату тощо;
  • сонячні опіки, зловживання засмагою;
  • хронічна втома.

На тлі ослабленого імунітету вірус герпесу «прокидається» В місці майбутнього «прориву», коли вірус рухається по нервових клітинах з ганглія до поверхні губ виникає почервоніння, свербіж, поколювання, пощипування та больові відчуття.

Герпес на губі: симптоми та перебіг хвороби

Герпес на губі – це медична та естетична проблема. Такий вірус спотворює обличчя під час загострення хвороби та несе небезпеку зараження для оточуючих. В зоні ризику опиняються діти, для яких зараження та перші прояви хвороби мають важкий перебіг. У малюків герпес проявляється болісними висипами не тільки на обличчі, а й на других ділянках тіла. Діагностувати хворобу та призначити лікування може тільки лікар – педіатр чи дерматолог. Самолікування несе значну небезпеку.

В гострій фазі призначають таблетки від герпесу на губах та обробку висипів мазями й кремами. Всі фармакологічні препарати, призначені лікарем, можна знайти за вигідними цінами та забронювати на сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я».

Головна ознака активізації вірусу – це поява дрібних пухирців (везикулів) на губі. Вони швидко збільшуються та вкривають все більші ділянки. Якщо не використовувати ліки від герпесу на губах, то інфекція буде поширюватись. Пухирці лопають, рідина заражає активними збудниками все навколо. На місці міхурців, що лопнули, виникають виразки. З’являється ризик приєднання інших інфекцій. В період загоєння такі виразки вкриває скоринка.

Щоб не переплутати цей вірус з іншими хворобами, потрібно розуміти, як виглядає герпес на губі:

  • пухирець схожий на бульбашку з рідиною всередині;
  • такий пухирець може бути як поодиноким, так і створювати ціле гроно з вірусних бульбашок;
  • перед появою виникає відчуття оніміння, печіння та поколювання;
  • висипи викликають свербіння.

Терапевтичний курс триває до 10 днів, протягом яких необхідно наносити лікарські засоби на уражені ділянки та приймати таблетки, що призначив лікар. Повністю позбутися герпесу в організмі неможливо, ефективним є лікування його загострення.

Інфекційність та способи передачі вірусу

Вірус герпесу має прямий спосіб передачі: від людини до людини під час прямого контакту. Герпесом першого типу заражаються в момент поцілунків, пиття з однієї чашки, під час куріння однієї цигарки чи при фарбуванні губ помадою. Проникнення відбувається через слизові оболонки.

Збудник герпесу добре зберігається в слині, слизу та мокротинні хворого. Частки біологічних рідин залишаються на посуді, рушниках та інших предметах, з якими контактує носій. Мікрочастинки слини ти мокротиння розбризкуються при чханні та кашлі, після чого в повітряних потоках потрапляють до оточуючих. Хворі в стадії загострення повинні дотримуватись наступних правил:

  • не торкатись пухирців та виразок на губах руками;
  • не фарбувати губи;
  • взагалі не торкатись власних слизових оболонок носа чи очей;
  • користуватись окремими предметами в побуті та тримати їх окремо від інших;
  • не контактувати з людьми, виключити обійми, поцілунки, сексуальні контакти;
  • мити руки якомога частіше.

Заборонено проколювати пухирці, здирати їх чи намагатись лікувати народними методами. Різні припалювання спиртовими розчинами, чистотілом тощо призведуть до ускладнень.

Методи лікування герпесу на губі

Сучасна медицина поки що не знає, як повністю усунути вірус простого герпесу з організму. Тому лікування застуди на губах спрямоване на симптоми, зниження активності вірусу в організмі. Вірус завжди знаходиться в нервових клітинах та активізується в сприятливих для нього умовах. У кожного пацієнта перебіг хвороби різний:

  • в одних невеликий пухирець зникає після кількох днів застосування лікувальних мазей чи кремів;
  • у когось пухирці швидко збільшуються, об’єднуючись в групи, лопають, виникають виразки;
  • нечасто виникає тяжкий перебіг, для лікування якого призначають введення ліків внутрішньовенно.

Препарати місцевої дії націлені на зменшення симптомів і на пришвидшення загоєння виразок. В комплексну терапію включають такі типи фармакологічних препаратів:

  • з противірусною дією;
  • протизапальні;
  • антигістамінні;
  • імуномодулятори;
  • з антисептичними якостями.

Доречно пропити курс вітамінів та мінералів. Всі місцеві засоби слід наносити ватною паличкою, втирати мазі заборонено. Існує спеціальний пластир, що вбереже від потрапляння бактеріальної інфекції.

Профілактика герпесу

Профілактика герпесу полягає в запобіганні ослабленню імунної системи. Здоровий спосіб життя: збалансована дієта, спорт, відсутність стресів – допоможуть організму боротись з вірусами. Особиста гігієна та обмеження контактів з хворими теж є важливими факторами профілактики заражень. Треба позбутись шкідливої звички торкатись власного обличчя руками. Запобігають інфікуванню прості правила гігієни: миття рук, обробка клавіатури та екрана гаджетів антисептиками, регулярні прибирання з застосуванням дезінфекційних засобів.

Отже, герпес на губі є «сплячим» вірусом, якого не можна позбутися повністю. В разі загострення хвороби та появи характерних симптомів, як–от пухирці на губах та шкірі, не треба зволікати. Лікування за допомогою ефективних препаратів дозволить швидко позбутись герпесу та уникнути ускладнень. Головне, використовувати засоби, призначені лікарем, і не займатись самолікуванням.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.