Гіпервітаміноз та його наслідки

23 серпень 2023
Гіпервітаміноз та його наслідки

Гіпервітаміноз – це патологічний стан, який може виникати у разі надлишкового надходження в організм людини одного або кількох вітамінів.. Зазвичай гіпервітаміноз виникає внаслідок надлишкового споживання різноманітних біологічно-активних добавок або вітамінних комплексів, і значно рідше обумовлений отриманням вітамінів із харчових продуктів.

Гіповітаміноз – це протилежний процес, коли організму не вистачає певних вітамінів. Про вітаміни і їх роль в обміні речовин знають всі, тому допускати цей стан теж не можна. Усунути дефіцит допоможуть сучасні вітаміни та комплекси необхідних речовин. Чомусь люди гостріше реагують саме на гіповітамінози, забуваючи, що надлишок вітамінів не просто шкідливий, але й загрожує тяжчими наслідками. Варто зазначити, що надлишок вітамінів трапляється набагато рідше, ніж їхній дефіцит.

Причини гіпервітамінозу та його симптоми

Найбільшу небезпеку для людини становить надлишок жиророзчинних вітамінів, які вважаються більш токсичними. Це A, C, E, K. Гіпервітаміноз може спіткати людину будь-якого віку. Зазвичай причинами його виникнення є:

  • тривале приймання вітамінних препаратів у таблетках чи капсулах;
  • неправильне використання БАДів;
  • надмірне споживання продуктів, що багаті на вітаміни (наприклад, печінка, нирки, риба чи риб’ячий жир).

Для початку необхідно назвати загальні симптоми, що спричинені надходженням в організм небезпечних порцій вітамінних засобів. Вони негативно впливають на такі системи:

  • кровотворення – можливість кровотеч;
  • шлунково-кишковий тракт – нудота, блювання, здуття живота, збільшення печінки чи селезінки (рідко);
  • нервова система – запаморочення, головний біль, підвищена збудливість, порушення свідомості (в найбільш тяжких випадках);
  • шкірний покрив – дерматити, випадання волосся, пожовтіння шкіри;
  • опорно-руховий апарат – ламкість кісток через порушення їх мінерального складу тощо.

Тобто надлишок вітамінів не менш шкідливий для організму, ніж надлишок білків, жирів чи вуглеводів.

Небезпека водорозчинних та жиророзчинних вітамінів

Водорозчинні вітаміни вважають менш токсичними, оскільки їхній надлишок виводиться через нирки. Токсичний ефект виникає лише у випадках, якщо вміст цих речовин перевищено в десятки разів, що можливо лише при введенні їх шляхом ін’єкції. Якщо харчуватися повноцінно, додаючи до раціону фрукти, овочі, морепродукти, тоді дефіцит не загрожує.

Набагато небезпечніші наслідки чекають при перевищенні вітаміну D. Це зазвичай спричинено споживанням занадто великої кількості вітамінних препаратів. Зазвичай цей вітамін утворюється в організмі під час перебування шкіри на сонці, а також при збалансованому харчуванні. У певних випадках виникає необхідність прийому вітамінних препаратів, у складі яких є вітамін D, для профілактики рахіту. Серед негативних наслідків: гіперкальцемія (перевищення кальцію), нейропсихічні розлади (від збудження до коми). Крім того, через надлишок може розвинутися ниркова недостатність та кальцифікація.

Хронічний гіпервітаміноз вітаміну А – надзвичайно небезпечний для здоров’я. Зазвичай він виникає після тривалої мегавітамінної терапії, коли людина приймає БАДи 6-15 місяців. Насамперед страждає волосяний покрив та шкіра (випадання волосся, сухість шкіри). При підвищеному прийом вагітними жінками він здатний викликати вроджені вади розвитку у плода.

Виявлена також закономірність розвитку проблем із головним мозком у дорослих. При хронічному надлишку вітаміну A можуть відбуватися спонтанні переломи кісток.

Вітамін Е діє токсично тільки у випадках, якщо організм отримує його з БАДів чи вітамінних комплексів, а не з їжі. При надлишку токоферолів можуть спостерігатися наступні симптоми: головний біль, слабкість, двоїння в очах, пронос. Регулярний прийом більше 1 г токоферолу на добу призводить до підвищення артеріального тиску, збільшення печінки, порушення складу крові, крововиливу в мозок. Гіпервітаміноз К зустрічається рідко, оскільки вітамін К нетоксичний і не накопичується в організмі. У деяких випадках він може викликати порушення згортання крові у дорослих і гемолітичну анемію (руйнування еритроцитів) у новонароджених.

Як не допустити гіпервітаміноз

Популярність вітамінних комплексів призвела до надмірного захоплення користувачів самолікуванням. Часто люди спостерігають певні проблеми із самопочуттям та, начитавшись порад з інтернету, вирішують, що у них нестача певних речовин в організмі. Ні в якому випадку не можна так робити, адже тіло може реагувати однаково на різні хвороби.

Тому перед покупкою та прийманням БАДів необхідно отримати консультацію фахівця. Лише після огляду, отримання аналізів та висновків можна порекомендувати певний препарат в оптимальному дозуванні для конкретної людини.

Щоб не допустити гіпервітамінозу, необхідно збалансувати своє харчування. Щоденний раціон має містити різноманітні продукти (фрукти, овочі, рибу, м’ясо тощо). Крім того, необхідно не забувати про фізичну активність, відмову від шкідливих звичок. Також необхідно регулярно проходити обстеження у лікаря, який визначить негативні зміни в організмі за їх наявності.

Гіпервітаміноз – небезпечний стан, який призводить до серйозних проблем. Необхідно вчасно виявити його та прийняти всі можливі міри для подолання недуги. Зробити це може лише фахівець. Не можна безконтрольно приймати вітамінні комплекси попри те, що вони продаються без рецепта та рекламуються, як панацея проти усіх захворювань. Якщо приймаються такі препарати, необхідно слідкувати за реакціями власного тіла та звертатися до фахівця, якщо помічені негативні зміни.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.