Коли та які щеплення потрібно робити дітям?

16 серпень 2023
Коли та які щеплення потрібно робити дітям?

Імунна система людини — це природний захист від інфекцій, шкідливих бактерій і вірусів, що потрапляють в організм. Саме імунітет допомагає людині зберегти життя та здоров’я. Новонароджена дитина має ще не сформований імунітет, тому загроза до потенційно небезпечних захворювань для немовлят дуже велика. Вакцинація — найефективніший профілактичний захід, що зберігає щороку до 3 млн людських життів. Саме щеплення тренує імунітет дитини та захищає її від смертельних хвороб.

Згідно з законодавством України МОЗ було розроблено календар щеплень — офіційний документ з визначенням порядку введення вакцин за віком дитини. Доступ всього населення до вакцин є великим досягненням суспільства. Саме вакцини дозволили сформувати загальний імунітет та перемогти хвороби, які не так давно були смертельними.

Але переваги демократичного устрою: свобода слова, доступ до інформації та можливість відмовитись від послуг — зіграли з деякими батьками злий жарт. Замість того, щоб скористатися правом безкоштовної вакцинації або ж можливістю придбати найкращі вакцини для своїх дітей, вони відмовляються від щеплень, наражаючи малюків на смертельну небезпеку.

Щеплення: механізм дії

Той факт, що деякі батьки бояться вакцинувати своїх дітей, пояснюється хибним уявленням про небезпеку вакцин. Всі вакцини мають у складі антигени чи їх частину, які значно ослаблені. Та цього достатньо, щоб викликати імунну відповідь організму.

Як діє щеплення:

  1. В організм вводиться визначена доза патогенів або їх токсинів в неактивній формі.
  2. Починають вироблятися антитіла, формуючи імунітет саме до цієї інфекції.
  3. Імунітет запам’ятовує ці патогени, тому зможе розпізнати їх в майбутньому.
  4. Всі знайомі імунітету інфекції будуть швидко знищені лімфоцитами.

Дитина в результаті вакцинації ніби хворіє на інфекцію, але в дуже легкій формі. Найчастіше стан малюків після введення вакцини майже не змінюється. Лікарі завжди попереджають про можливі побічні дії. Але навіть невисока температура чи капризність малюка — це безпечніше, ніж ризик зіткнутися з тяжкою хворобою.

Розробка вакцин — це наукове досягнення в області доказової медицини, що значно покращило якість життя населення. Завдяки тому, що був регламентований обов’язковий календар щеплень для дітей, в медичній практиці зникли тяжкі випадки дифтерії, поліомієліту та інших інфекцій.

Існують моновакцини, що містять антиген одного збудника, та комплексні вакцини проти декількох інфекцій. Однієї дози часто недостатньо для формування постійного імунітету. Тому потрібна ревакцинація, яку також внесено в загальний календар профілактичних щеплень.

Календар щеплень дітей в Україні

Законодавство України містить «Закон про захист населення від інфекційних хвороб», що визначає обов’язковість деяких щеплень. Крім того, існують рекомендації МОЗ про додаткові щеплення для дітей та дорослих.

У графік щеплення для дітей, що є обов’язковими, входять наступні:

  • протягом декількох годин від народження — гепатит B;
  • на 3-5 день життя — протитуберкульозна вакцина;
  • 1 місяць — друга доза гепатиту B;
  • 2 місяці — кашлюк, дифтерія, правець (АКДП), поліомієліт;
  • 4 та 6 місяців — ревакцинація АКДП і поліомієліт (2 та 3 дози);
  • 6 місяців — третя доза гепатиту B;
  • 12 місяців — краснуха, кір, паротит.

Ревакцинація проводиться у віці 18 місяців, 6 років та 14 років. Надалі в 16 та 26 років проводять щеплення від дифтерії та правця. Потім ці дві вакцини рекомендовані кожні 10 років.

Додатковий захист для дитини забезпечать рекомендовані вакцини від таких інфекцій:

  • ротавірусна;
  • пневмококова;
  • менінгококова;
  • гепатит A;
  • вітряна віспа;
  • вірус папіломи людини.

Важливим є щеплення від сезонних хвороб, таких як грип. Знайти та зарезервувати якісні вакцини можна на сайті аптеки «Бажаємо здоров’я».

Обов’язкові та рекомендовані щеплення: важливість дотримання графіка

Вакцини є складними фармпрепаратами з білковими компонентами чужорідних інфекцій. Мета введення — викликати виробку організмом антитіл для захисту від конкретної інфекції. Деякі види вакцин здатні одразу сформувати дуже стійкий імунітет. Інші потрібно вводити 2-3 рази через визначений час. Дуже важливо дотримуватись рекомендованого графіку щеплень і вводити вакцини дітям саме в тому віці і через ті проміжки часу, що зазначені у календарі.

Види щеплень, що є обов’язковими:

  • Гепатит B є небезпечним вірусом, що вражає печінку. Хвороба важко лікується та майже завжди переходить у хронічну форму. Гепатит B може потрапити в кров під час медичних маніпуляцій, дитина ризикує заразитись навіть під час пологів. Тому таку вакцину вводять в перші дні життя, а потім роблять ревакцинацію в 1 та 6 місяців.
  • БЦЖ — протитуберкульозна вакцина, що вводиться на 3-5 день життя. Щеплення оберігає малюка від небезпечної інфекції туберкульозу.
  • Комплексна вакцина АКДП захищає від дифтерії, кашлюку та правця. Збудник правця легко потрапляє в організм через подряпини та вражає нервову систему. Врятувати від інфекції може тільки завчасне щеплення. Збудник дифтерії вражає ротоглотку, викликає параліч м'якого піднебіння, м'язів шиї, голосових зв'язок, викликає задуху. Має важкі ускладнення: вражає м’яз серця, викликає параліч кінцівок тощо. Кашлюк провокує сильний спазматичний кашель, що веде до судом та ускладнюється запаленням легенів.
  • Поліомієліт, моновакцину від якого вводять 6 разів від 2 місяців до 14 років, є вкрай небезпечною хворобою. Лікування практично немає. Захищає від страшної інфекції тільки вакцинація. Поліомієліт — це спинномозковий параліч, що призводить до інвалідизації дитини.

Гемофільні інфекції, що призводять до менінгітів, пневмоній та сепсису, небезпечні для дітей до 2-х років. Щеплення проти таких ХІБ-інфекцій рекомендовані у віці 2, 4 та 12 місяців.

Перед кожним щепленням дитину оглядає педіатр. Процедуру можуть відкласти в разі будь-яких хвороб, і ввести вакцину після одужання малюка.

Своєчасна імунізація дитини створить надійний захист від небезпечних інфекцій. Батьки мають бути відповідальними перед своїми малюками та не наражати їх на ризики. Комунікація з досвідченим лікарем, піклування про здоров’я своєї родини, вакцинація дітей та дорослих обов’язковими та сезонними вакцинами стане запорукою якісного життя.

Товари, які можуть знадобитися
Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.