Користь фізичних вправ для здоров'я кісток і суглобів

11 вересень 2023
Користь фізичних вправ для здоров'я кісток і суглобів

Фізичні вправи – невід’ємний елемент здорового способу життю. На жаль, сьогодні люди здебільшого малорухливі. Фізична активність недостатня. Через це вони часто набирають зайву вагу та мають певні проблеми зі здоров’ям.

Збільшення рухової активності та впровадження фізичних вправ у свій щоденний розклад значно поліпшує самопочуття та дозволяє зберегти здоров’я кісток та суглобів. А це дуже важливо. Адже підтримка суглобів у належному стані –- запорука гарного самопочуття в похилому віці, профілактика остеопорозу і можливість рухатися вільно без болю та дискомфорту.

Роль кісток і суглобів у здоров'ї

В тілі людині нараховується більше ніж 360 суглобів. Вони забезпечують гарну рухливість, можливість ходити, виконувати побутові завдання, тренуватись і просто відчувати себе вільно.

Але іноді стирається хрящова тканина суглоба, кістки труться одна об одну, а іноді починають зростатися. Через це можуть з’являтися неприємні відчуття. Людині стає важко ходити, зменшується загальна рухливість. Як наслідок, може з’явитися зайва вага, яка, по-перше, може призвести до деяких соматичних захворювань; по-друге, дати ще більше навантаження на опорно-руховий апарат. Виходить замкнуте коло, з якого важко вийти. БАДи для суглобів та кісток, звісно, покращать ваше самопочуття, але не допоможуть повному одужанню. Потрібно діяти.

Проблеми з кістками та суглобами

Проблеми з кістками та суглобами можуть виникнути з наступних причин:

  • вікові зміни – особливо відчутні у жінок через зниження вироблення естрогену після настання менопаузи;
  • перенавантаження та спортивні травми – частіше за все виникають у професійних спортсменів, а також людей, які надмірно тренуються з великою вагою;
  • аутоімунні захворювання – червоний вовчак, ревматизм, артрит, склеродермія;
  • гострі інфекційні захворювання – грип, хвороба Лайма;
  • метаболічні порушення – подагра, акромегалія тощо.

Ще одна причина, про яку небагато говорять, – недостатня фізична активність. Здавалося б, мало б бути навпаки. Адже ми не перенавантажуємося, суглоби менше рухаються і повільніше зношуються. Але все працює інакше.

Слабкі м’язи кінцівок та спини сприяють підвищеному навантаженню на суглобовий хрящ під час активного руху. Через недостатню рухову активність порушується нормальний кровообіг, і суглоби та кістки просто недоотримують всіх корисних мікроелементів, яких потребують.

Користь фізичних вправ для кісток і суглобів

Коли ми займаємося спортом, ми тренуємо м’язи. Завдяки цьому суглоби утримуються м’язовою тканиною, яка й отримує основне навантаження. Це допомагає збільшити працездатність суглобів і продовжити їх життя.

Єдина умова – розпочинати займатися фізичними вправами до моменту виникнення проблеми. Коли суглоб вже зношений, гімнастичні вправи не зможуть допомогти відновленню. Проте правильно підібране помірне фізичне навантаження доповнить лікування основного захворювання і підвищить його ефективність.

Це відбувається завдяки:

  • покращенню кровообігу – кров розносить по тілу корисні речовини, в тому числі кальцій, що так необхідний для здоров’я кісткової та хрящової тканини;
  • зміцненню м’язів та збільшенню м'язової маси – створюється так званий м’язовий скелет, який зменшує навантаження на основний;
  • покращенню метаболічних процесів – корисні речовини з харчових продуктів засвоюються краще, як наслідок, кістки та суглоби отримують усе необхідне;
  • підтримці здорової ваги.

Важливо розуміти, що фізична активність повинна приносити задоволення і бути помірною. Надмірні навантаження матимуть зворотний ефект для суглобової тканини та можуть призвести до травм.

Рекомендації для виконання фізичних вправ

Щоб отримати всі переваги від спорту, потрібно правильно підходити до вибору фізичних вправ. Найгірше, що можна зробити, – розпочати тренування в домашніх умовах самостійно або придбати «модний» марафон від не дуже професійного тренера.

Корисні вправи для тіла потрібно підбирати правильно, особливо якщо вже мають місце певні проблеми з кістками та суглобами. Також важливо стежити за їх правильним виконанням. В іншому випадку можна отримати зворотний ефект від тренувань, як-от, наприклад, біль у колінах та стегнових суглобах.

Найбільш ефективний комплекс фізичних вправ охоплює в собі:

  • аеробні вправи (швидка хода, плавання, велосипед) – покращують кровообіг;
  • розтяжку (йога, пілатес) – поліпшує гнучкість, збільшує діапазон рухів;
  • силові вправи (з власною та додатковою вагою) – покращують м'язовий тонус і формують м'язовий каркас, який захищає суглоби та кістки;
  • вправи на баланс і стабілізацію – підтримують гармонійне функціонування суглобів.

Інтенсивні фізичні вправи, як-от біг, тренування з великим навантаженням, кросфіт, можна робити тільки тоді, коли ще немає наявних проблем. Якщо ви вже відчуваєте болі в суглобах, такі навантаження варто виключити.

Доповнюйте щоденну фізичну активність правильним харчуванням для отримання усіх корисних речовин і збережіть здоров’я і молодість своїх суглобів на довгі роки.

Почніть вже сьогодні! І через кілька місяців ви зможете відчути на собі всі переваги фізичних навантажень та здорового способу життя.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.