Нестача йоду: симптоми, наслідки, лікування

25 серпень 2023
Нестача йоду: симптоми, наслідки, лікування

Йод – один із найважливіших мікроелементів в організмі людини. Найважливішою фізіологічною роллю йоду є його участь у виробленні гормонів щитовидної залози, тироксину і трийодтироніну, роль яких важко переоцінити, оскільки в організмі людини немає органів і систем, які б не потребували гормонів щитовидної залози. Тому нестача йоду в організмі призводить до глибоких змін у роботі всіх його систем.

Нестача йоду в організмі призводить до такого захворювання, як ендемічний зоб-збільшення щитоподібної залози та пов’язаних з цим негативних наслідків. В першу чергу, це проблеми з ковтанням їжі чи напоїв, хронічний кашель через стиснення дихальних шляхів, напади задухи. Але це не єдиний наслідок дефіциту йоду в організмі. Існує ціла низка захворювань, які становлять серйозну небезпеку для мільйонів людей. При нестачі йоду порушується обмін речовин в організмі, підвищується ризик атеросклерозу та ожиріння, послаблюється імунна система тощо.

Проблеми, до яких призводить йододефіцит

Нестача мінералу однаково небезпечна для дітей та дорослих. Якщо дитина не отримує його достатню кількість, це призводить до:

  • частих застудних захворювань;
  • зниження апетиту;
  • швидку втомлюваність;
  • зниження успішності в навчанні тощо.

Проблема полягає в тому, що нестача йоду протікає непомітно. Лише при серйозному дефіциті помітне збільшення щитовидної залози, відставання в фізичному та розумовому розвитку.

Не менш актуальна нестача і для дорослих. Статистика говорить про те, що жінки першими помічають негативні зміни в організмі. Нестача йоду в організмі – симптоми, на які варто звернути увагу:

  • випадання волосся;
  • ламкість нігтів;
  • старіння шкіри;
  • сухість та лущення шкірних покривів.

Маскування проблеми за допомогою косметики допомагає лише на перших порах. Проблема зі шкірою, волоссям та нігтями – лише перші прояви дефіциту. Нестача важливого мінералу призводить і до більш серйозних наслідків:

  • постійна втома – якщо не вистачає сил ні на що, це може бути тривожним дзвіночком, який пов’язаний із недостатньою кількістю йоду;
  • порушення менструального циклу у жінок;
  • безпліддя на фоні йододефіциту;
  • проблеми з кишківником;
  • імпотенція;
  • зниження розумової діяльності, концентрації уваги, депресія тощо.

Якщо спостерігається хоча б один з цих наслідків, порушення в організмі можуть бути викликані саме йодом. В той же час, визначити проблему можна лише за допомогою лікаря.

Де організму брати йод при дефіциті

При нормальному та збалансованому харчуванні організм отримує цей важливий мікроелемент з їжі. Але далеко не кожен продукт містить йод. Тому першочергово необхідно знати про продукти, що містять йод, щоб відновити його баланс. В яких продуктах він міститься:

  • морепродукти (креветки, кальмари, ікра) та морська риба (лосось, тунець);
  • морські водорості;
  • річкова риба (з неї менше користі);
  • перепелині яйця;
  • свіжа зелень (шпинат, щавель, зелена цибуля);
  • молочна продукція;
  • різноманітні овочі (часник, картопля, редис, томати, баклажани);
  • цитрусові (лимони, апельсини, хурма, дині, ананаси тощо).

Крім того, часто в продажу можна помітити йодовану сіль, яка також частково відновлює потреби.

Варто зазначити, що найбільше йоду міститься саме в морепродуктах (рибі та водоростях). Якщо вони входять до раціону регулярно, тоді турбуватися за йододефіцит не треба. Але морепродукти входять до меню більшості українців нечасто. Харчування при гіпотиреозі потребує додаткових джерел надходження цього важливого мінералу в організм.

Додаткові джерела йоду

Недостатність мінералу в організмі – дуже шкідливе явище, яке не можна допустити. Особливо воно важке для підростаючого покоління. Потреба дітей у йоді висока, а недостатня кількість здатна призвести до затримки у розвитку та інших негативних явищ.

Необхідно забезпечити правильне харчування та регулярно споживати продукти, що містять йод. Крім йодованої солі можна використовувати біологічно-активні добавки та йодвмісні лікарські препарати. Однієї таблетки достатньо, щоб поповнити щоденну потребу.

Крім того, часто мінерал додають і в інші продукти. Він може міститися в йодованій мінеральній воді, хлібові та навіть морозиві. Тому такі продукти використовувати зручніше, ніж таблетки, які діти можуть відмовлятися вживати.

Особливо важливо мати достатню кількість мінералу вагітним жінкам. У такому стані жінці потрібно не менше 250 мкг на добу. Харчування в цей період має містити вищевказані продукти та використовувати додаткові джерела надходження. Дефіцит становить величезну небезпеку для розвитку плоду в утробі матері.

Надлишок йоду в організмі та наслідки

Доступність БАДів, що містять цей мінерал, та інформація про надзвичайну користь нерідко призводить до того, що люди самостійно вирішують поповнити його запаси в організмі без консультацій із лікарем. Вони посилено налягають на морепродукти, користуються виключно йодованою сіллю, купують лікарські препарати.

Це призводить до перевищення його концентрації та пов’язаних з цим проявів. Надлишок йоду в організмі – симптоми:

  • підвищена пітливість (щоб вивести надлишок мінералу з організму активізуються пітні залози);
  • підвищення функцій щитоподібної залози та її автоімунні захворювання;
  • м’язова слабкість;
  • діарея;
  • стрімке зниження ваги;
  • порушення менструального циклу;
  • підвищена дратівливість тощо.

Тому не варто займатися самолікуванням та ставити собі діагнози без втручання спеціаліста.

Лікування дефіциту та наслідків, що пов’язані з неконтрольованим вживанням

Частіше необхідна допомога ендокринолога та дієтолога, який проведе обстеження та аналіз гормонального фону. Крім того, можливо буде потрібною допомога дієтолога, який розробить спеціальну дієту, що допоможе поповнити запаси важливого мінералу чи навпаки, позбутися наслідків безконтрольного вживання. Для кожного пацієнта така дієта індивідуальна, адже проблеми у всіх різні.

Надходження до організму йоду дуже важливе: людина бере його з харчових продуктів. Важливо нормалізувати своє харчування, включити до його складу відповідні продукти, які багаті на цей мінерал. Зазвичай при незначній нестачі надходження мінералу з продуктів цілком достатньо.

Але не завжди їжа допомагає, тому на допомогу приходять додаткові джерела. Перед споживанням БАДів та йодвмісних лікарських засобів потрібна обов’язкова консультація з лікарем. Лише ендокринолог може приймати рішення щодо використання певних препаратів, визначати курс такого лікування та дозування. Надлишок йоду в організмі також дуже небезпечний та навіть шкідливий.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.