Профілактика та лікування артеріосклерозу

22 вересень 2023
Профілактика та лікування артеріосклерозу

Артеріосклероз є ущільненням стінок артерій з причини розростання сполучної тканини. Це призводить до зменшення просвіту артерії, втрати властивості кров’яних судин звужуватися та розширюватися за потреби. Внаслідок таких змін погіршується кровопостачання органів та систем організму. Від локалізації уражень та його ступеню залежать клінічні прояви. Якщо виникає артеріосклероз коронарних судин, то результатом стає стенокардія, інфаркт міокарда.

Артеріосклероз — загальний термін, що визначає патології саме великих артерій. Атеросклероз — схожа назва, але що таке атеросклероз? При цій хворобі теж відбувається ущільнення стінок судин, але з причини відкладення ліпідів, особливо холестерину та його сполук (поява атеросклеротичних бляшок). В результаті судини втрачають свою еластичність, просвіт звужується, кров перестає нормально циркулювати (виникає гіпоксія). В результаті збільшується кров’яний тиск і підвищуються ризики виникнення інфаркту та інсульту.

Для корекції таких станів використовують, як медикаментозні, так і немедикаментозні методи. Лікар призначає препарати для судин, а також засоби, що коригують ліпідний обмін. Патогенез атеросклерозу залежить від рівня холестеролу в плазмі крові. Саме цей компонент, відомий в народі як «шкідливий холестерин», є причиною виникнення атеросклеротичних бляшок в судинах.

Причини та ризикові фактори артеріосклерозу

Артеріосклероз — це загальний стан судинної системи, патологія ущільнення стінок судин внаслідок їх кальцинування чи розростання зайвої сполучної тканини. Атеросклероз є однією з форм артеріосклерозу, найбільш розповсюдженою. Також існують наступні форми:

  • артеріосклероз Менкеберга, при якому відбувається кальцифікація малих артерій((зазвичай, у людей похилого віку; також відомий як медіальний кальцифікуючий склероз);
  • артеріолярний склероз, що настає внаслідок гіпертонії в артеріолах нирок, селезінки та підшлункової залози;
  • атеросклероз, з утворенням жовтих бляшок в артеріях.

Існує більше 30 різних факторів, що викликають розвиток атеросклерозу. Але основними причинами вважаються стреси, куріння, переїдання, нездорова їжа з надлишком жирів і вуглеводів, ендокринні захворювання (гіпотиреоз, цукровий діабет, ожиріння), гіпертонія. Розвивається хвороба в результаті розладів ліпідного обміну. Якщо в крові збільшується вміст холестерину, особливо фракції низької густини, він відкладається на внутрішній поверхні судин у вигляді бляшок.

Будова артеріальних стінок глибоко змінюється. Розміри цих утворень збільшуються внаслідок розростання сполучної тканини, вони ущільнюються та закривають простір артерій. Додатково в бляшках відкладається кальцій, що робить їх ще більшими та щільними.

Прогресування хвороби призводить до злиття, а потім до розпаду бляшок. Утворена кашоподібна маса рухається всередині артерій, утворюючи виразки та тромби. Це викликає закорковування артерій та перекриває кровопостачання до певних органів.

Початковий атеросклероз симптоми дає непомітні. Ознаки з’являються вже при значному звуженні судин:

  • ураження коронарних артерій проявляється болем в грудині та задишкою;
  • при патології брахіоцефальних артерій з’являються головний біль, запаморочення, зниження чутливості шкіри обличчя та спини, погіршення зору;
  • уражені судини ніг дають знати про себе біллю при ходьбі та кульгавістю.

Артеріосклероз як комплексна патологія проявляється в похилому віці. На прояви хвороби впливає спадковість, вік та наявність шкідливих звичок на кшталт паління, неправильного харчування та нестачі фізичної активності.

Ознаки та діагностика артеріосклерозу

Підступність хвороби в тому, що на ранніх стадіях артеріосклерозу ніяк не дає про себе знати. Тому при появі навіть незначних симптомів чи при ризиках розвитку захворювання краще пройти перевірку в медичному закладі. Які ознаки можуть вказувати на можливість розвитку хвороби:

  • болі в районі серця;
  • біль в литках під час руху;
  • частий головний біль та запаморочення;
  • шум у вухах;
  • зниження зору;
  • задишка та стомлюваність.

Своєчасна діагностика дозволить виявити атеросклероз на ранніх стадіях та провести ефективне лікування. Для встановлення діагнозу призначають обстеження крові:

  • загальний аналіз;
  • біохімія;
  • ліпідограма;
  • аналіз на цукор.

Інструментальна діагностика: УЗД серця, судинна доплерографія, КТ та кардіограма, дозволять побачити загальний стан організму пацієнта.

Профілактика артеріосклерозу

Профілактикою атеросклерозу є спосіб життя людини. Спадковість та вікові зміни мають велике значення, але відмова від шкідливих звичок та здорове харчування, фізична активність та контроль рівня холестеролу здатні знизити ці ризики.

Як попередити атеросклероз:

  • підтримувати здорову вагу;
  • збалансувати раціон;
  • додати фізичну активність;
  • виключити алкоголь та тютюн;
  • контролювати артеріальний тиск;
  • слідкувати за рівнем холестерину.

Літні люди мають бути особливо уважні до харчування. Краще виключити чи зменшити продукти, багаті на холестерин: яйця, свинину, вершкове масло. Гіперліпідемію можна контролювати немедикаментозними методами.

Лікування артеріосклерозу

Виявивши атеросклероз, лікування потрібно починати негайно. Комплексна терапія складається з коригування стану медикаментами, хірургічного втручання та зміни способу життя. Лікар призначає медичні препарати від артеріальної гіпертензії, цукрового діабету та метаболічного синдрому. Але основне спрямування — нормалізація ліпідного обміну. Дія таких препаратів наступна:

  • перешкоджання всмоктуванню холестерину;
  • зменшення концентрації ендогенного холестерину в плазмі крові;
  • підвищення виведення ліпідів;
  • адсорбція холестерину.

Препарати на основі ненасичених жирних кислот підвищують у плазмі крові вміст ліпопротеїнів високої густини, які транспортують шкідливий холестерин у печінку, звідки він виводиться.

На пізніх стадіях використовують хірургічні методи лікування: ангіопластику та стентування, шунтування коронарної артерії. Найефективніше лікування призначить лікар після повного обстеження.

Лікування та профілактика атеросклерозу — це комплексний підхід, що включає здоровий спосіб життя, контроль стану судин та правильну організацію всіх режимів: праці, відпочинку, харчування та рухливості.

Редакторська група
Оновлено: 05.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.