Профілактика та лікування хронічної ниркової недостатності

26 вересень 2023
Профілактика та лікування хронічної ниркової недостатності

Така хвороба, як хронічна ниркова недостатність, — це серйозний діагноз. Він означає, що одна або обидві нирки більше не можуть належним чином функціонувати самостійно. Нирки — це парний життєво-важливий орган нашого організму, який виконує обсяг роботи, який складно уявити при погляді на них. Роль нирок полягає в підтримці постійного внутрішнього середовища в організмі і вивільненні кінцевих продуктів метаболізму.

При ХНН пошкодження нирок є незворотнім, погіршуються ниркові функції і орган більше не може фільтрувати в достатній мірі залишкові речовини й очищати кров. В подальшому це призводить до негативних і навіть летальних наслідків. Існують різні ступені ниркової недостатності, які можуть виникати в разі певних захворювань. Профілактика хронічної ниркової недостатності — дуже важлива процедура, для запобігання подальшому прогресуванню захворювання. Особливо це стосується пацієнтів, які мають підозри та ризики виникнення ХНН.

Чинники ризику та причини хронічної ниркової недостатності

ХНН може розвиватися у будь-якому віці, оскільки має дуже широкий спектр ризиків та причин загострення. Поговоримо про найбільш розповсюджені передумови.

Цукровий діабет

Найпоширеніша причина, яка провокує розвиток ниркової недостатності. З часом відбувається порушення функцій органів через підвищений рівень цукру у крові пацієнта.

Артеріальна гіпертензія

Постійний підвищений артеріальний тиск руйнує стінки та структуру нирок, і це призводить до захворювань.

Запалення нирок з хронічним перебігом

Пієлонефрит і гломерулонефрит - це хронічні захворювання нирок, які можуть призвести до тривалої ниркової недостатності та інших небезпечних наслідків.

Полікістоз

Це генетична особливість, яка сприяє утворенню кіст у нирках, що порушує згодом їхні функції.

Неправильне або неконтрольоване вживання ліків

Якщо приймати ліки не за рецептом та без нагляду лікаря, це може призвести до поганих наслідків. Одними з перших страждають нирки.

Алкоголізм або вживання наркотиків

Це основні причини, які руйнують організм у цілому. Зокрема розвивається й ниркова недостатність хронічного типу (ХНН).

З роками та під час старіння ризики отримати таке захворювання дуже зростають. Тому потрібно постійно проходити профілактичні огляди та своєчасно звертатися до фахівців для належного лікування.

Симптоми та діагностика хронічної ниркової недостатності

Хвороба характеризується різними симптомами та ознаками, що є індивідуальними та потребують уваги:

  • підвищений артеріальний тиск;
  • втрата нормального апетиту, що в результаті може призвести до зниження ваги та анорексії;
  • постійне відчуття втоми та сонливість — коли отруйні речовини накопичуються в організмі, то незалежно від тривалості сну буде відчуватися бажання спати;
  • нестабільне виділення сечі — частота може змінюватися;
  • зміни кольору шкіри — помітні почервоніння через накопичення сечі та відходів, які своєчасно не виводяться з організму;
  • спазми у м’язах — анемія, яка характеризується слабкістю, втомою, блідістю, порушення ритмів серця.

Ці ознаки та симптоми ХНН можуть бути непомітними та незначними на початкових стадіях та поглиблюватися з часом.

Необхідно терміново звернутися до нефролога для проведення комплексної діагностики захворювань нирок, яка може включати наступні види досліджень: аналізи крові та ультразвукове дослідження, КТ, МРТ нирок і їх судин, біопсія нирок та ін.

Дуже важливо визначити основні симптоми та підійти до лікування комплексно.

Профілактика хронічної ниркової недостатності

Хронічна ниркова недостатність має різні стадії. Щоб уникнути важких форм або не запустити процес захворювання, важливо вдаватися до профілактичних заходів. Це особливо принципово для тих, хто має схильність до ХНН або знаходиться в групі ризику. Зосередимося на корисних рекомендаціях.

Дотримуватися здорового способу життя та подбати про серце

Важливо дотримуватись здорового харчування, вживати фрукти та овочі, уникати шкідливих речовин.

Контролювати тиск крові

Необхідно постійно стежити за показниками артеріального тиску, а також приймати ліки, які призначив спеціаліст.

Контролювати рівень цукру в крові

Для ранньої діагностики цукрового діабету достатньо періодично перевіряти рівень глюкози в крові і робити аналізи раз на рік та зменшити вживання продуктів, що підвищують рівень цукру в крові. Якщо у вас вже діагностували цукровий діабет, ви повинні дотримуватися вказівок лікаря.

Обмежити вживання натрію

Особливо необхідно уникати солоних закусок та інших продуктів, які містять багато натрію. Основне джерело натрію – кухонна сіль, але натрій також міститься в обробленому м’ясі (в’яленому м’ясі), булочках і хлібі, консервах тощо.

Зменшити кількість білків

Таку вказівку надають пацієнтам, які знаходяться у високих групах ризику.

Відмовитися від куріння

Паління (й активне, й пасивне) негативно впливає на функції нирок, тому необхідно якнайшвидше відмовитися від цієї поганої звички.

Важливо стежити за станом свого організму та в разі потреби звертатися до лікаря. Своєчасне лікування допоможе зберегти здоров’я не тільки нирок, але й усіх систем на довгі роки.

Лікування хронічної ниркової недостатності

ХНН (хронічні ниркова недостатність) потребує комплексного підходу до лікування. Передусім потрібно провести повну діагностику, щоб підтвердити факт захворювання. Що роблять, коли діагностована хронічна ниркова недостатність? Лікування передбачає низку заходів.

Медикаментозна терапія

Для лікування потрібно використовувати вітаміни для сечостатевої системи й ліки від захворювання нирок, які допоможуть прибрати симптоми та вилікувати хворобу. Їх має призначати лише кваліфікований спеціаліст після проведення повної діагностики.

Дотримання дієти

Необхідно вживати лише ту їжу, яка не подразнює нирки та не погіршує їхній стан. Зменшення кількості білків та натрію в раціоні буде першочерговим. Відповідну дієту призначає лікар.

Гемодіаліз

Цією процедурою штучно замінюються функції нирок. За допомогою спеціального апарату виконується фільтрація крові.

Трансплантація

Якщо жодні з методів не допомагають, лікарі рекомендують провести трансплантацію нирки. Це дозволить врятувати хворого.

Рішення про найкращий метод лікування приймається індивідуально для кожного пацієнта після консультації з лікарем. Важливо своєчасно звертатися до спеціалістів та дотримуватися всіх вказівок і рекомендацій. Не варто ігнорувати симптоми, оскільки навіть незначні погіршення можуть вказувати на ризики та спричиняти серйозні наслідки.

Редакторська група
Оновлено: 03.01.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.