Розпізнавання і лікування алергічних реакцій

07 вересень 2023
Розпізнавання і лікування алергічних реакцій

Алергія – одне з найпоширеніших захворювань, від якого страждають люди в усьому світі. Вони виникають, коли наша імунна система надмірно реагує на речовини в навколишньому середовищі, відомі як алергени, які зазвичай є нешкідливими для більшості людей. Реакція може бути від легкої, як нежить, сльозотеча чи висип на шкірі, до важкої, як анафілаксія. Алергія не лише спричиняє дискомфорт, але й може суттєво вплинути на якість життя, продуктивність та загальний стан здоров'я людини. Алергія може вразити будь-яку людину, незалежно від віку статі чи раси та загального стану здоров’я, і її поширеність продовжує неухильно зростати.

Як і чому виникає алергія

Алергія виникає, коли імунна система бурхливо реагує на чужорідні білки, що містяться в продуктах харчування або ліках, пилку та шерсті тварин. Імунна система виробляє антитіла, відомі як імуноглобулін Е (IgE), для боротьби з цими «загарбниками». Коли алерген контактує з цими антитілами, він викликає вивільнення хімічних речовин, таких як гістамін, що бореться з подразниками, і як результат такого зіткнення в організмі проявляються різних симптоми алергії.

Перші ознаки та найпоширеніші симптоми алергії

Алергічні реакції можуть проявлятися по-різному, а симптоми залежать від типу алергену та індивідуальної чутливості людини. Перш ніж ми ознайомимось з найпоширенішими симптомами алергії, важливо зазначити, що алергія може вражати різні частини тіла, а реакції можуть варіюватися від легких до важких. Ось найпоширеніші ознаки та симптоми:

  • сльозотеча
  • чхання, нежить
  • кашель, хрипи в грудях, ускладнене дихання зі свистом, що проявляються після фізичного навантаження
  • утруднене дихання
  • зміни на шкірі: свербіж, почервоніння, висип, кропив'янка
  • набряк обличчя, губ, язика або горла
  • нудота, блювання
  • почастішання або уповільнення серцебиття.

Типи алергічних реакцій

Алергічні реакції можна класифікувати на різні типи, залежно від алергену та реакції організму. Ось деякі з найпоширеніших типів:

  1. Сінна лихоманка (алергічний риніт). Цей тип зазвичай викликається зовнішніми або внутрішніми алергенами, такими як пилок, пилові кліщі або лупа домашніх тварин. Симптоми можуть включати, ускладнення дихання, закладеність носа, нежить, сльозотечу, свербіж носа та чхання.
  2. Харчова алергія. Виникає, коли імунна система реагує на певні продукти харчування. Найпоширенішими тригерами є арахіс, деревні горіхи, молюски та молочні продукти. Симптоми можуть варіюватися від легких, таких як висип або розлад шлунку, до важких, таких як анафілаксія.
  3. Алергія на ліки. Деякі люди можуть мати алергічні реакції на певні ліки. Симптоми можуть варіюватися від висипу та кропив'янки до утрудненого дихання та анафілаксії.
  4. Контактний дерматит. Цей тип виникає при безпосередньому контакті шкіри з алергеном, що призводить до запалення шкіри. Поширеними тригерами є певні метали, латекс і косметика.

Найбільш поширені алергени

Алерген – це будь-яка речовина, яка може викликати алергічну реакцію. Хоча існує незліченна кількість потенційних алергенів, деякі з них є особливо поширеними. Перш ніж ми заглибимося у список, важливо пам'ятати, що те, що викликає алергічну реакцію в однієї людини, може не викликати її в іншої. Ось деякі з найпоширеніших алергенів:

  • Пилок деяких рослин та дерев: цей дрібний порошок, що складається з пилкових зерен, є однією з найпоширеніших причин алергії і може призвести до сінної лихоманки або алергічного риніту.
  • Пилові кліщі: ці крихітні комахи живуть у домашньому пилу і можуть викликати алергічні реакції цілий рік.
  • Домашні тварини: лусочки шкіри тварин можуть викликати алергічні реакції у деяких людей. Проблему може становити не лише шерсть, але й слина та сеча.
  • Цвіль: цей грибок, який росте у вологих місцях, може викликати закладеність носа, подразнення горла, кашель та подразнення очей.
  • Їжа: певні продукти, такі як арахіс, деревні горіхи, молоко, яйця та молюски, є поширеними алергенами.
  • Укуси комах: укуси комах, таких як бджоли, оси та шершні, можуть викликати алергічні реакції.
  • Ліки: залежить від індивідуальної чутливості організму до речовин, які є у складі.

Періоди загострення алергічних реакцій

Алергічні реакції можуть виникнути в будь-який час, але відомі певні періоди, які викликають загострення симптомів. Ці періоди можуть відрізнятися залежно від типу алергену та географічного розташування.

Наприклад, алергія на пилок, також відома як поліноз, часто загострюється в сезони цвітіння рослин-алергенів, коли ті випускають свій пилок. Пилок дерев поширений навесні, пилок трав – наприкінці весни та влітку, а пилок бур'янів – восени.

Внутрішні алергени, такі як пилові кліщі та шерсть домашніх тварин, як правило викликають симптоми протягом цілого року, але можуть загострюватися взимку, коли люди проводять більше часу в приміщенні. Аналогічно, алергія на плісняву може проявлятися цілий рік, але пік її проявів часто припадає на теплу, вологу пору року.

Алергія на харчові продукти та ліки не має сезонного характеру і може спалахнути в будь-який час, коли ці речовини споживаються або використовуються.

Спостерігаючи за погіршенням симптомів, ви можете ідентифікувати алергени та ефективніше боротися з проявами алергії. Важливо проконсультуватися з алергологом або сімейним лікарем для встановлення точного діагнозу та більш ефективного лікування.

Діагностика та лікування алергії

Діагностика алергії часто включає вивчення історії хвороби, фізичний огляд і різні тести, такі як аналіз крові на алергени або шкірні проби (прик-тести). Після підтвердження алергії можна починати лікування.

Лікування, як правило, спрямоване на усунення симптомів, покращення якості життя пацієнтів і запобігання розвитку бронхіальної астми. Ліки від алергії, включаючи антигістамінні препарати, кортикостероїди та протинабрякові засоби, можуть допомогти полегшити симптоми. При алергічних реакціях, які проявляються у вигляді сльозотечі, особливо ефективними можуть бути очні краплі від алергії. У важких випадках, коли таблетки або краплі в ніс від алергії безсилі, або потрібна термінова допомога (при анафілактичному шоці), в бій іде «важка артилерія» і застосовуються уколи від алергії.

Алерген-специфічна імунотерапія або уколи від алергії — специфічний метод лікування проявів алергії на певні алергени. Це лікування передбачає поступове збільшення дози алергену, щоб допомогти організму виробити толерантність. Важливо пам'ятати, що хоча безрецептурні препарати можуть принести полегшення, вони не повинні заміняти консультацію з лікарем.

Профілактика алергічних реакцій

Основа профілактики алергічних реакцій – припинення контакту з алергеном.. Якщо це неможливо, час контакту слід принаймні скоротити. Якщо ви страждаєте від сінної лихоманки, уникайте місць, де багато квітучих рослин. При алергії на побутову хімію, уникайте або зведіть до мінімуму контакт з такими продуктами. Робіть вдома вологе прибирання якнайчастіше, а також не тримайте речей, які накопичують велику кількість пилу, уникайте певних продуктів харчування або використовуйте гіпоалергенні продукти.

Для тих, хто страждає на сильну алергію, носіння протиалергічних ліків та браслету з медичним сигналом тривоги може врятувати життя. Регулярні огляди в алерголога також можуть допомогти ефективно боротися з алергією.

Життя з алергією може бути складним, але розпізнавання симптомів і розуміння того, як їх контролювати, може значно покращити якість життя. В мережі аптек «Бажаємо здоров'я» можна придбати ефективні ліки від алергії різних форм випуску і різноманітних виробників. Однак дуже важливо не займатися самолікуванням, оскільки неправильне застосування ліків може призвести до непотрібних побічних ефектів або навіть погіршити стан. Завжди консультуйтеся з лікарем перед початком прийому будь-якого нового препарату, щоб переконатися, що він безпечний і відповідає вашим конкретним потребам. Зрештою, коли йдеться про здоров'я, завжди краще перестрахуватися, ніж потім шкодувати.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Публікації на тему Алергія
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.