Що таке каміння в нирках і чим небезпечно для вашого здоров’я?

08 серпень 2023
Що таке каміння в нирках і чим небезпечно для вашого здоров’я?

Нирки виводять з організму шлаки та мінеральні речовини. Інколи ці сполуки втрачають здатність розчинятися в сечі й утворюють тверді нерозчинні конкременти — камені. Цей патологічний стан має назву уролітіаз, або сечокам’яна хвороба. Один з різновидів сечокам'яної патології — це нефролітіаз, при якій локалізуються камені в нирках, в одній або в обох. Це дуже небезпечний патологічний процес, через який організм може зазнати великої шкоди.

Камені в нирках — як з’являються?

Конкременти, або камені в нирках, утворюються через підвищений вміст солей в сечі. У нормі нирки виводять з організму продукти життєдіяльності, мінеральні речовини (солі кальцію, фосфору, сечової кислоти, включаючи надлишок солі. Спеціальна система, що міститься в нирках, запобігає злипанню піску, який виводиться через нирки та сечовивідні шляхи. Якщо баланс між системою, яка виводить солі з організму, і системою, яка перешкоджає їх злипанню, порушується, утворюються дрібнокристалічний осад у вигляді піску. З часом кристали агрегуються в більші та тверді відкладення, конкременти.

Розвитку каменів у нирках сприяють такі чинники:

  • спадкова схильність через аномалії ферментних систем, що мають утримувати солі в розчиненому стані;
  • вроджені анатомічні аномалії сечовивідних шляхів;
  • зловживання вітамінів, зокрема D;
  • зневоднення, дефіцит чистої питної води;
  • розлади сечовипускання, через які відбувається застій сечі;
  • відсутність можливості за першої потреби відвідати туалет;
  • запальні процеси з ураженням нирок;
  • несприятливий склад води в регіоні проживання людини;
  • малорухливий спосіб життя;
  • незбалансоване харчування з надлишком пряної, солоної, білкової та жирної їжі;
  • супутні метаболічні захворювання, наприклад, подагра.

Певну роль відіграє і спосіб життя, зокрема — вживання алкогольних напоїв. Спиртне змінює кислотно-лужний баланс, через що сеча втрачає здатність утримувати мінерали в розчиненій молекулі.

Як болить камінь у нирці?

За статистикою, нефролітіаз є в багатьох людей віком 30–65 років. Але до певного часу процес непомітний, бо в нирках немає нервових закінчень. А коли вже людина відчуває камінь у нирках, симптоми або пов’язані з тим, що він опустився в сечові канали або перекрив відтік сечі.

Біль, який виникає через каміння в нирках, майже завжди пов’язаний із нирковою колькою. Конкремент або пісок потрапляє в сечовід, котрий якраз дуже добре насичений чутливими закінченнями, і спричиняє характерні симптоми:

  • різкий, нестерпний біль у боці;
  • больовий синдром іррадіює (віддає) у низ, у статеві органи;
  • відчуття неспокою, тривоги;
  • може відбуватися рефлекторна затримка сечовипускання;
  • в сечі бувають домішки крові;
  • інколи виникає підвищення температури, нудота, пітливість.

Коли процес перебуває на стадії дрібного піску, під час відходження часток може турбувати тупий неприємний біль у боці. Сечовипускання супроводжується дискомфортом, різями, без ознак уретриту.

Що пити, щоби вийшов камінь із нирок?

За складом каміння в нирках може бути різного походження: цистинові відкладення, оксалати (зі щавлевої кислоти), фосфати (з кальцію і фосфору) та урати (солі сечової кислоти). Вони виникають за різних умов, тому не можна пити аби що від нефролітіазу: змінивши склад сечі не в ту сторону, ви лише прискорите прогресування хвороби.

Обов’язково, за підозри на каміння в нирках, треба зробити аналізи, визначити фізико-хімічні властивості сечі та піску. Далі уролог виявляє ризики захворювання і призначає відповідні засоби. А мережа аптек «Бажаємо здоров’я» забезпечує широкий асортимент препаратів: ліки від болів у нирках доступні майже на всій території України.

За певних випадків може знадобитися дроблення конкрементів: подрібнення великого каменя на дрібні фрагменти, котрі потім виходять безпечно самі собою.

У жодному разі не можна займатися самолікуванням, особливо небезпечно приймати сечогінні, щоби вимити пісок чи каміння з нирок. По-перше, зневоднення є провокативним чинником щодо нефролітіазу. По-друге — треба впевнитися, що конкремент не перекрив відтік з органу, інакше виникне небезпечний патологічний стан — гідронефроз.

Що робити для профілактики сечокам’яної хвороби?

На жаль, немає способу гарантовано захиститися від утворення каміння в нирках. Люди не завжди можуть змінити регіон життя, відмовитися від харчових звичок, скоригувати анатомічні аномалії. Але зменшити ризик уролітіазу все ж можна.

Для профілактики відкладення каменів у нирках рекомендується:

  • дотримуватися оптимального режиму пиття та сечовипускання;
  • пом’якшувати воду;
  • уникати алкоголю;
  • споживати менше солоного;
  • менше кислого, у тому числі й аскорбінової кислоти;
  • обмежити споживання тваринних жирів;
  • користуватися засобами фітотерапії.

Важливо вживати збалансовану кількість кальцію, бо його надлишок може призвести до утворення кальцинатів, а дефіцит — до фосфатних конкрементів. Тут стає в пригоді аптека «Бажаємо здоров’я»: мережа пропонує різноманітні корисні БАДи при сечокам’яній хворобі. Та краще усе ж спочатку варто порадитися з урологом, який зможе визначити, засоби з яким складом будуть оптимальні для конкретної людини.

Дієта в разі каменів у нирках

Важливим чинником запобігання сечокам’яній хворобі є раціональне харчування. Дієта також допомагає зупинити прогресування патології.

Рекомендації ґрунтуються на тому, щоби підтримати оптимальний мінеральний обмін в організмі. Орієнтовний план дієти при камінні в нирках передбачає такі моменти:

  1. Забороняється вживати в їжу червоне м’ясо, нутрощі тварин (серце, легені, нирки, мозок тощо). Також варто відмовитися від оселедців, бульйонів, холодцю та кислих трав (щавель, шпинат, салати). Не можна їсти маринади, копчені та пряні страви, під забороною оцет, хрін, перець, гірчиця та аджика. Звісно, забороняються спиртні напої, вино, пиво.
  2. Обмежити треба молоко до 2 склянок на добу, смажене м’ясо, не більше одного курячого яйця на день. Варто зменшити споживання ікри, рибних консервів, часнику, шоколаду, квасолі та гороху. Менше треба пити чаю, кави та какао.
  3. Дозволяються рослинні продукти: овочі, фрукти, рослинна олія. Можна мед, страви з борошна та каші.

Корисними вважаються кавуни й дині, виноград, гранат, яблука та інші фрукти. Лимони навпаки потрібно обмежити (до 1 на день). Пити рекомендується слабогазовану воду з низькою мінералізацією.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.